PEHLİVANLAR ER MEYDANINA ÇIKIYOR..

5 Ağustos 2017 17:35

Isparta Belediyesinin 3.Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali bugün saat 09.00’da başlıyor ve gün boyu devam edecek. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin bu yılki altın kemer sahibi İsmail Balaban başta olmak üzere 50 başpehlivan ile yüzlerce pehlivan er meydanına çıkacak.

 Davraz Mahallesi 133 Cadde Gülbirlik Okulu yanındaki Güreş Meydanında düzenlenen 3.Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivalinin onur konukları da Isparta’ya gelmeye başladı. Bunlardan birisi olan eski Başpehlivanlardan Ahmet Taşçı, Hüseyin Çokal, güreş antrenörleri ve güreş komitesi üyeleri Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti. 

Belediye Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Ahmet Taşçı, ata sporu güreşe katkılarından dolayı teşekkür etti. Taşçı, belediyeye gelmeden önce Isparta’yı dolaştığını, belediyenin yeni güreş alanı inşaatının bulunduğu yere gittiğini ve gördükleri karşısında çok duygulandığını anlattı. Taşçı, “Sayın Başkanımızın yağlı güreşleri yüceltecek son derece üst noktalara taşıyabilecek altyapıyı oluşturması, statları yapması ata sporumuz için son derece güzel. Başka belediye başkanlarına da örnek olması dileğiyle bu yapılan işlerin devamını dilerim” dedi.

Yine eski başpehlivanlardan Hüseyin Çokal da, “Sayın Başkana ata sporuna verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim. Güreş bizim ata sporumuz. 656 yıllık bir yağlı güreş geleneğimiz var. Başkanımız da bu ata sporuna büyük destek sağlıyor. Başkanımızın bir dönemlik ara boşluğu olmasaydı şu anda buradan da Avrupa, Dünya şampiyonları çıkacaktı. İnşallah buradan da nice şampiyon güreşçi kardeşlerimiz çıkar” görüşlerinde bulundu.

Yine eski başpehlivanlardan Ahmet Taşçı’nın hocalığını yapmış pehlivanlardan Kadir Birlik de, “Örf ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi yaşatan Başkana öncelikle teşekkür ediyorum. İnsana insan olduğu için değer veren, güreşçilere çok değer veren büyük bir yatırım yapıyor. Bu yatırımlar ileri de şampiyonlar çıkaracak. Allah devamını muvaffak etsin” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın ata sporuna sahip çıktığını söyleyen ve yağlı güreşlerin cazgırlığını yapacak olan Emin Ger ise, “Ata sporumuz güreşe sahip çıkıp büyük orta, başaltı ve baş boylarına altın kemerle ödüllendirecek olan ve Türkiye’de ilkler arasında yer alan Isparta’mızda da çok sevilen Başkanımıza teşekkür ediyorum. Isparta’nın bütün köy ve kasabalarını geziyorum, gerçekten yüksek mimarımız Isparta’nın yeni mimarı değerli Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın’a olan sevgi gerçekten kelimelerle anlatılacak gibi değil. Ata sporumuza sahip çıkıp yaşattığından dolayı Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş cazgırı olarak kendi adıma belediye başkanımız Yusuf Ziya Günaydın’a sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah bu yıl 3.’sü yapılacak olan güreşlere tüm güreş sever halkımızı davet ediyoruz. Birçok star olmuş pehlivanlarımız burada kol bağlayacak. Bu bağlamda tüm Ispartalıları, güreş severleri yağlı güreşlere bekliyoruz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve şu anda bir tarihe tanıklık ettiklerini söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, güreşlerin sabah 09.00’da başlayacağını ve gün boyu devam edeceğini söyledi. Günaydın, “Güreş Türk Milletinin özüdür. Bu Yağlı Güreş Festivalimize 50’ye yakın başpehlivanımız katılacak. Çok sayıda güreş üstadımızda bu güreşlerde yer alacak. Bu üstatlarımızdan bazı isimler şu anda aramızda. Başpehlivanlarımızın yanında eski başpehlivanlarımızı, pehlivanlarımızı, güreş ağalarımızı da davet ettik. Çok sayıda katılım olacak. Yine Kırkpınar ağalarımızı da davet ettik, Kırkpınar’ın davulcuları geliyor” dedi.

Bunun yanı sıra çevre illerde yapılan yağlı güreşlerde ağalık alan tüm güreş ağalarının da davet edildiğini ve geleceklerini söyleyen Günaydın, ağalığın da önemli bir kültür olduğunu belirtti. Günaydın, “Bu önemli bir töredir. Kırkpınar Yağlı Güreşlerimizin bu yılki güreş ağası Ahmet Çetin’de geliyor. Eski güreş ağalarımız da geliyor. Burada güreş kadar ağaya da önem veriyoruz. Ağa da bizim güreş kadar töremizdir. Isparta’dan bu ağalık yarışına kimlerin katılacağını da merak ediyorum. Isparta’da ağa yarışları olsun isterim. Güzel bir ortamda güreş düzenleyeceğiz. Bu arada eski başpehlivanlarımız Ahmet Taşçı ve Hüseyin Çokal’ın ziyaretleri bizler için büyük bir onurdur. Bizleri ziyaretlerinden ve güreşe verdikleri katkılardan dolayı tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Yapacağımız yağlı güreş müsabakalarının ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu. 

Bugün saat 09.00’da başlayacak olan yağlı pehlivan güreşlerine 2017 yılının altın kemer sahibi İsmail Balaban başta olmak üzere yine altın kemer sahibi başpehlivanlar Şaban Yılmaz, Hamza Köseoğlu, Recep Kara, Mehmet Yeşil Yeşil, Ali Gürbüz gibi çok sayıda pehlivan er meydanında buluşacak ve kıran kırana, centilmenlik içerisinde birincilik için yarışacak.  

Bu haber 709 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...