Özel İdare köylerdeki kanalizasyon sorununa el attı

10 Ağustos 2017 18:14

Isparta İl Özel İdaresi bir taraftan köylerde içme suyu, sulama suyu, çocuk parkı, düğün salonu, yol, kaldırım, WC, sosyal tesis gibi projeleri uygularken, diğer taraftan birçok köyde çok eski olan ve bir bölümde ise bugüne kadar yatırım yapılmamış olan kanalizasyon sistemleri ile ilgili de fizibilite raporu çıkardı. Buna göre Isparta’da 83 köyün kanalizasyon yatırımlarına 51 milyon 560 bin TL yaklaşık maliyet çıkarıldı. 

 İl Genel Meclisinin 2017 yılı Haziran ayı toplantılarında gündeme alınan köylerde yatırım bekleyen kanalizasyon projeleri ile ilgili yaklaşık maliyet hesabı çıkarıldı. İl Genel Meclis toplantısında gündeme gelen kanalizasyon yatırımları ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre Ve Sağlık Komisyonun ortak raporuna göre Isparta’da kapanan 29 belediye ile 54 köyde kanalizasyon sistemleri için yaklaşık 51 milyon 560 bin TL yatırım gerekiyor. Maliyetin 22 milyon 775 bin 996 TL’si büyükşehir yasası ile birlikte kapatılarak köy tüzel kişiliğine dönüştürülen 29 belediyenin kanalizasyon yenileme yaklaşık maliyeti olarak çıkarıldı.     

İl Genel Meclisinin 2017 yılı Haziran ayı toplantısının 4. Birleşiminde komisyonlara havale edilen; Isparta ve ilçelerine bağlı, bazı dağ köylerde kanalizasyon sorunlarının çözülemediği, kanalizasyon atıklarının evlerin önüne ve bahçelerine kadar geldiği, doğal ortama ve en önemlisi içme suyu kaynaklarına karışma durumunun oluştuğu, bu nedenle söz konusu köylerde araştırma ve inceleme yapılarak proje üretilmek suretiyle köylerde yaşayan halkın mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda İl Genel Meclis Üyeleri Fevzi Özdemir ve Hüseyin Yıldırım tarafından İl Genel Meclis Başkanlığına sunulan önerge konusunun incelenmesi neticesinde hazırlanan rapor İl Genel Meclisinin dünkü oturumunda görüşüldü.

Konuyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre Ve Sağlık Komisyonun ortak raporuna göre Isparta’da kanalizasyon yatırımı gereken 83 köyün kanalizasyon sistemleri için yaklaşık 51 milyon 560 bin TL yatırım gerekiyor.

Maliyetin 22 milyon 775 bin 996 TL’si büyükşehir yasası ile birlikte kapatılarak köy tüzel kişiliğine dönüştürülen 29 belediyenin kanalizasyon yenileme yaklaşık maliyeti olarak çıkarıldı. Hazırlanan rapor birçok köyün kanalizasyonu 70’li-80’li yıllarda yapıldığı haliyle duruyor. Bazı kapanan belediyeler ise bugüne kadar hiç kanalizasyon yapmamış örneğin Gelendost Yaka köyü hiç kanalizasyon yatırımı yapılmamış yerler arasında.

54 köyle birlikte toplam yaklaşık 51 milyon 560 bin TL yatırım gereken kanalizasyonların idarenin teknik elamanlarınca yer, zemin ve aciliyet durumları göz önüne alınarak İl Özel İdaresi bütçe imkanları dahilinde sorunlarının giderilmesinin komisyonlarca uygun mütalaa edildiği bildirildi. Yapılan oylamada komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.  

 

 

 

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...