ULUSLARARASI KAMU YÖNETİMİ FORUMU 1-4 KASIM’DA SDÜ’de GERÇEKLEŞTİRİLECEK

21 Ağustos 2017 18:26

SDÜ, “4. Endüstri Devrimi” olarak nitelendirilen ‘Dijital Çağ’ için Oxford, Michigan State, Connecticut, Amsterdam, Columbia ilâ Türkiye’den 110 üniversitenin katılacağı uluslararası bir etkinliğe imza atıyor: 15. Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu, SDÜ ev sahipliğinde Isparta’da gerçekleştiriliyor.

GELECEK

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, 1- 4 Kasım 2017 tarihleri arasında önemli bir çalışmaya imza atıyor: “Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu (KAYFOR)”

15. KAYFOR, ‘Dijital Çağda Kamu Yönetimi ve Politikaları’ ana başlığı ile hayata geçirilecek. 4 ana başlıkta 75 konu tartışılacak. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okcu’nun Onur Kurulu olduğu KAYFOR, uluslararası düzeyde olacak.

GLOBAL

Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu’na Türkiye’den 110 üniversite katılacak. Bunun yanı sıra Oxford, Michigan State, Connecticut, Amsterdam Üniversitesi’nden de dijital çağ konusunda evrensel ölçekte yetkin bilim insanları konuşmacı olarak 15. Kayfor’a katkı sağlayacak.

İLHAM

Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu Onur ve Düzenleme Kurulu Üyesi, SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Murat Okcu, dijital devrime disiplinler arası bir bakış açısı ile yenilikçi ve ilham veren yeni bilgiler eklemek istediklerini söyledi. “4. Endüstri Devrimi” olarak tanımlanan ‘dijital çağın’ iyilik ve faydalarının yanı sıra zararlı; yıkıcı etkilerine karşı bilimsel içerik üretmek amacını taşıdıklarını kaydeden Prof. Dr. Okcu, Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu’nu bilimsel dergi, Türkçe/ İngilizce kitap halinde de yayınlayacaklarını belirtti.

İNSAN ÖTESİ

SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okcu, yapay zekâ (artificial intelligence), nesnelerin interneti (IoT), büyük veri (Big Data), dijital ikiz (digital twin), endüstri 4.0, siber ekonomi, artırılmış gerçeklik (VR- AR), makine öğrenimi (machine learning) 4 D hidrojel baskı, biyoinformatik, biyolojiden ilham alınan elektronik cihazlar ve sonsuz diğer imkânların yarını kodladığını söyledi.

YARININ KODLARI

‘4. Endüstri Devrimi’ olarak tanımlanan ‘dijital çağın’ sunduğu sınırsız iyilik ve faydaların yanı sıra, yıkıcı ve tehlikeli unsurlarının da bulunduğu kuramını ortaya atan Prof. Dr. Okcu, “işte biz SDÜ olarak değerli bilgi üretmek istiyoruz. Uluslararası bir katılım ile dijital çağ için ilham veren, yenilikçi, faydalı bilgiler üretmek amacını taşıyoruz. Özel hedeflerimizden biri de 21. Yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kamu, bilim, özel sektör; kısacası tüm kurum ve kurullarıyla dijital çağa hazır olması için değerli içerik üretmeye katkı sunmaktır” şeklinde konuştu.

EVRENSEL, ORTAK DİL

“Endüstri 4.0 olarak tanımlanan bu dijital çağ ile yapay zekâ, öğrenen makineler, artırılmış gerçeklik, 4D hidrojel baskı bize yeni bir yol çiziyor: ‘Robotik otomasyon çağı.’ Bu çağ engin fırsatlar sunuyor. Akıllı kentler, dijital diploması, hukuk, demokrasi, insan hakları, doğa, kalkınma, veri madenciliği sair sınırsız konuda evrensel, ortak bir dil yaratılması gerekiyor” diyen Prof. Dr. Murat Okcu, SDÜ’nün ev sahipliğinde; Isparta’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu’nun çıkış noktasını ve ulaşmak istediği nihai hedefi ana hatları ile şöyle analiz etti:

“ Artık 3 boyutlu yazıcılar bize yepyeni imkânlar sunuyor. 3 boyutlu yazıcı ile siz organ, araç, ev yapabiliyorsunuz. Dijital imkânlar sayesinde artık nesnelerin interneti (IoT) ile tüm ev aletleri ya da iş yerlerinde ekipmanlar; velhâsıl internete bağlanılan bütün teçhizat artık birbirleriyle irtibatlı hale getirilebiliyor.

Matematik ve Fen’in yükseldiği bir dönem içerisindeyiz. Bilim, yapay zekâ ile kanser teşhisini iyileştirmenin yollarını arıyor.  Röntgen ve tahlil sonuçlarına göre değerlendirmeler yapan yazılımlar var. Akıllı asistanlar, sürücüsüz otomobiller, üretimi daha verimli hale getiren yazılımlar… Tüm bunların ortak noktası yapay zekâ… Kalp atışlarına yardımcı olan robotlar geliştiriliyor. İnsan genlerine olan yakınlığı nedeniyle biyomedikal araştırmalarda en çok tercih edilen türlerden olan Zebra Balığı’nın yüzerken gösterdiği davranışları gerçekçi şekilde ekrana taşıyan simülasyon geliştiriliyor. İnsan vücudunun derisinin altına implantlar takılabiliyor. Bu implantlar sizin şeker oranınızı, kalp atışlarınızı belirli bir merkeze gönderiyor ve sizin sağlık açısından olumsuz gelişmelerinizi haber verebiliyor. Yapay örümcek ipliği üzerinde çalışılıyor. İnsan saçının 1/30’u kadar ince olmasına karşın çelikten daha güçlü örümcek ipliği üzerinde çalışılıyor. Yutulabilen robotlar tasarlanıyor. Sözün özü dijital çağın en önemli söz sahibi yapay zekâlar.

İnsanlığın evrensel bir hırsı var. “İleri düzey zekâ’ Buna ulaşmak için de büyük çaba gösteriyor. Dijital çağ tüm hayatı baştan inşa ediyor. Ancak bu süreçler yaşanırken büyük verinin getirdiği bilgi yükü çok ağır. Bunun için yalın organizasyonlar gerekiyor.

Bilgi, iletişim, dijital çağda fikirsel serbest ekonomi var. Bunun iyilik, güzellik, faydaları yanı sıra tehlikeli, zararlı ve hatta yıkıcı etkileri de mevcut. Hemen örnekler paylaşalım:

2017’nin hemen başında siber saldırı gerçekleştirildi. Rusya ve Çin kaynaklı hackerler dünyanın en büyük siber saldırısını Amerika’ya karşı yaptılar. Teknik olarak ayrıntılarını bizim gibi normal, sıradan vatandaşların bilmesinin imkânı olmadığı bir şekilde şu gerçekleşti:  Rusya’daki ve Çin’deki hackerler internete bağlı buzdolaplarına, fritözlere, televizyonlara dâhi siber saldırı yaptı. Ve Amerika’da bankalar, Devlet kurumları bu saldırı karşısında çöktü.

Bunun yanında yine Mayıs içerisinde bütün Dünya’da İngiltere kökenli olmak üzere fidye karşılığında bir siber saldırı gerçekleşti. Burada da size bir saldırı yapılıyor. Bilgisayarınıza bir dosya yükleniyor. Bu dosya karşılığında sizden para isteniyor. Eğer o parayı yatırmazsanız dosyanız aktif hale geliyor ve bilgisayarınızdaki tüm bilgiler ortadan kalkıyor.

Dünya’da 600 milyon zararlı yazılım bulunuyor. Her gün 350 bin yeni zararlı yazılım tespit ediliyor. Ortalamada bilgisayarların her 5 sanayide bir zararlı yazılımın saldırısına uğrama ihtimali bulunuyor.

İnternet yaygınlaştıkça siber güvenliğin önemi artıyor. Kamu ve özel kuruluşlar siber saldırılara karşı beyaz şapkalı hackerleri istihdam ediyor. Ülkeler siber olaylara karşı müdahale ekipleri kuruyor. Ancak Siber güvenlik uzmanı sayısı yeterli değil. Örneğin 2020’de 1.5 milyon siber güvenlik uzmanı açığı olacağı öngörülüyor. 2015’te 75.4 milyar dolar olan siber güvenlik pazar hacmi 2020 yılında 170 milyar dolara ulaşacak. 21 milyon profesyonel yazılım geliştirici var. Stackover Flow’a göre dünyadaki yazılımcıların yüzde 0.81’i Türkiye’de. Bu bağlamda ülkemizde 100 bin profesyonel yazılımcı bulunuyor.  Toparlayacak olursak önümüzde internetin ve elektronik dünyasının sunmuş olduğu yepyeni bir dünya var. Bu dünyanın elbette her zaman olduğu gibi artıları ve eksileri var. Oturup bunları konuşmak gerekiyor.

İşte bizde Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü olarak 15 senedir gerçekleştirilen Kamu Yönetimi Forumu’nu (KAYFOR) Isparta’da gerçekleştireceğiz. ‘Dijital Çağda Kamu Yönetimi ve Politikaları’ konusunu seçtik. Amacımız kamu, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve her disiplinden akademisyen ile dijital çağın imkânlarını ve tehditlerini konuşmaktır. 2023 ve 2071 hedefleri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bu dijital çağa tam uyumlu olması için bilgi ve içerik üretmektir.

BAZI ÜLKELER ‘DİJİTAL BÜYÜKELÇİ’ ATADI

Uluslararası Kamu Yönetimi Forumu’nda 4 ana başlık seçtik. 75 ayrı konu başlığını tartışacağız. Bunun içerisine akıllı kentler giriyor. Veri madenciliği, dijital çağda normatif değerler, dezavantajlı gruplar için politikaları değerlendireceğiz. Dijital diplomasi, hukuk, insan insan hakları, doğa ve kültür varlıklarının korunmasını tartışacağız. Sizinle bir bilgi paylaşayım. Bazı ülkeler ‘Dijital Büyükelçi’ atıyor.

Dijital çağ bu denli hassas yani. Dijital çağı ele alacağımız foruma, Türkiyle’den 110 üniversiteden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri katılacak. Alanında dünya çapında tanınan bilim insanları da gelecek.  Bazı konuşmacılar şöyle:

-Oxford University’den Prof. Dr. Marcello Viyola 

-Columbia University’den Prof. Dr. Robin J. Lewis  

-Connecticut University’den Prof. Dr. Edith Barrett

-Michigan State University’den Prof. Dr. Eric Strauss

-Amsterdam University’den Prof. Dr. Robert C. Kloosterman

-Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) e- Devlet Merkez Müdürü Türkcel Kaya Bensghir gelecek.”

-Önemli tarihler

-Genişletilmiş özet gönderme son tarih: 1 Eylül

-Kabul edilen bildirilerin ilan tarihi: 15 Eylül

-KAYFOR programının ilan tarihi: 25 Eylül

-Forum: 1- 4 Kasım

-İletişim kanalları

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Doğu Yerleşkesi

32260

Çünür- Isparta/ Türkiye

»TLF:

0 (246) 211 04 92

0 (246) 211 04 93

»AĞ:

http://www.sdu.edu.tr

http://www.kayfor.org

http://sempozyum.sdu.edu.tr/kayfor15/

»ELEKTRONİK POSTA:

Kayfor15@sdu.edu.tr

 

Bu haber 1019 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...