“Küçük esnaflıktan sanayiciye dönüşümü sağlayabilecek bir yapıyı oluşturabilmek istiyoruz”

25 Ağustos 2017 18:36

Türkiye genelinde sanayisi şehir dışına taşınacak olan 9 il arasında bulunan Isparta’da çalışmalara hız verildi. Bu doğrultuda; dün saat 09.30’da Valilik Göl Toplantı Salonunda geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, konunun paydaşı İl Müdürleri ve sanayi temsilcileri katıldı. 

Toplantıda; Isparta’daki sanayinin şehir dışına taşınması ile ilgili devlet olarak sanayi esnafına büyük desteklerde bulunulacağı belirtildi.

Toplantıda ilk olarak Vali Şehmus Günaydın bir konuşma yaptı. Vali Günaydın konuşmasında; “Üretim reformu paketinde yer alan düzenlemelerle ilgili geçtiğimiz gün Ankara’da Sayın Bakanımızın başkanlığında bir toplantı yapmıştık. Toplantımızın ana konusu şehir içinde kalmış olun sanayi sitelerinin şehir dışına çıkarılmasıyla ilgiliydi. Isparta’mız hacim olarak çok büyük. İşin hemen hemen yaklaşık yüzde 25-30’luk kısmını karşılıyor. Mevcut sanayi sitesinin şehir dışına çıkartılmasının maliyeti yaklaşık 800 milyon lira. Bu konuda başta sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımız olmak üzere desteklerini veren herkese şükranlarımızı arz ediyoruz.

Isparta’mız için çok önemli olay. Yıllardır şehir içinde kalan sanayi sitesinin şehir dışına çıkarılması için birçok çalışma yapılmış, öneri getirilmiş fakat maalesef halen mevcut sanayi sitesi şehir merkezinin içerisinde. Bu proje çok önemli ve mali yönden de çok önemli destek görüyor. Bizim bu fırsatı kaçırmadan bu işi başarmamız lazım. Bu işi başarırken gerek mülk sahiplerinin gerek kiracıların gerekse sanayi sitesinde yer edinmek isteyenlerin taleplerini karşılamamız lazım. Hiçbir kimsenin mağduriyetine sebep vermemiz lazım.

Bu konuda Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmalarda hiç kimsenin mağdur edilmediğini ve tam tersi sahip olduklarının üzerine eklenti bir şeyler kazanacağını gördük. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu çalışmanın ilimize, ülkemize ve esnafımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum”.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan ise Isparta’daki sanayinin şehir dışına taşınacağını ve bu konuda devlet olarak sanayi esnafına büyük desteklerde bulunulacağını belirterek; “Amacımız; küçük esnaftan sanayiciye dönüşümü sağlamak” dedi.

Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan şunları söyledi: “1,5 yıldan daha uzun süredir bir çalışma ve Sayın Bakanımızın takipleri sonucunda hem sanayi komisyonumuzun hem de meclisimizin takdirleriyle üretim reformu paketi sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla resmi gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yasalaşan metinlere baktığınızda resmi gazetede yayınlanmasının yanında ikinci düzenlemelerinin yapılıp doğrudan yerelde, illerde muhataplarının bu kanunun imkanlarını kullanabilmeleri gerekir.

Bunu kullanabilmelerinin yolu da ikinci düzenlemenin yapılması. Yönetmelikleri bitirip Eylül ayında Başbakanlığa göndereceğiz. Kanunun uygulamaya yönelik yüzü de hazır hale getirilmiş olacak. Bu kanun ilk çıktığı yıldan itibaren sadece organize sanayi bölgeleriyle ilgili düzenlemeler değil, endüstriyle ilgili düzenlemeleri, bunlardaki yatırım alanlarının belirlenmesi, bu alanların tahsis edilmesi, bu alanların tahsisindeki sanayici üzerindeki yüklerin hafifletilmesi anlamında önemli değişiklikler meydana getirdi.

Sanayi tesislerinin yükleri üzerinde ciddi iyileştirmeler meydana getirdi. Sanayi tesislerine insan kaynağı sağlayan üniversiteler için YÖK kanununda 11 tane düzenleme yapıldı. Bunlar hayata geçti. YÖK’te ikinci düzenlemeleri bu ayın sonunda başbakanlığa göndermiş olacak. Bu düzenlemeler 11 bakanlığı ilgilendiriyor ve 21 kanunda değişiklik yapıyor. Hepsinin ortak noktası sanayi, esnafımızın önündeki engelleri kaldırıyor. Burada koordinasyonu bakanlığımız yapıyor diğer 11 bakanlıkla koordineli şekilde gidiyor. Artık kanun çıkartalım muhataplar gelsin demiyoruz. Kanunu çıkartıyoruz ondan sonra muhatabı sanayi sitelerine giderek anlatıyoruz. Yapmaları gereken müracaatları birlikte dolduruyor ve müracaat yapmalarını sağlıyoruz. Örneğin sanayicinin üzerindeki maddi yüklerin kaldırılması meselesi çok söylenmiştir ama çok duyulmamıştır. Sanayicinin üzerinde yüzde 2’lik elektrik sarfiyatından gelen TRT yükü vardı, o yük kaldırıldı. OSB’lerin arsa satışlarında KOSGEB’e belli pay alınıyordu, bu da kaldırıldı. Emlak vergisi, damga vergisiyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Bunlar çok ciddi uygulamalar. Şuanda sanayi sitelerinin yerinin belirlenmesi, genelde de yatırım alanlarının belirlenmesiyle ilgili uzun bir süre geçiyor.

Bu kanunla birlikte şöyle bir düzenleme getirildi; organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi, Teknopark diye tanımlanan serbest alanlara baktığımızda yerelden veya merkezi idareden buna karar verildiğinde yer belirleme, kamulaştırma uzun süre alıyordu. Bu kanunla şöyle bir madde getirildi; Bilim Teknoloji Sanayi Bakanlığı bu uygulamalarla ilgili yerleri belirler, yerel bunu hangi tasarrufta kullanmak istiyorsa ilgili idareye müracaat ettiğinde 2 günde sicil alır. İlk haftanın içinde de sanayiciye yeri tahsis eder ve çalışmaya başlar. Bu da önemli bir düzenleme. Sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli elemanları yetiştirmede en büyük sorunlardan birisi üniversitelerdeki teorik bilginin gençler tarafından uygulamaya dökülmesindeki sıkıntı.

Üniversitelerde staj vardır. Stajını yapar, gelir. Ama staj süresince aldığı bilgi ne işverene, ne üniversiteye ne de çocuğun kendisine yar olur. Şimdi bu kanunla staj kavramı işyerine dönüştürüldü. 8 sömestri içinde 1 sömestr gönüllü üniversite, yönetim kurulu ve senatosundan karar aldıktan sonra YÖK’e müracaat ettiğinde işyerine öğrencisini gönderebilecek. Örneğin Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi. Süresini kendileri belirleyecek. Stajdan ziyade işyeri eğitimiyle doğrudan işin içine girerek eğitimi alacak. Sanayicinin üzerine stajlarda bir yük geliyordu. Burada kaza sigortası ve asgari ücretin 3’te 1’i oranında bir maliyet biniyordu o maliyeti de devlet yüklendi. İşsizlik fonundan bu ödeme yapılacak ve sanayici üzerine bir yük gelmeyecek. Bu düzenlemelere baktığınızda yerin tahsisi, fabrikası olan sanayicinin desteklenmesi ve sanayinin içini donatacak olan nitelikli personelin yetişmesiyle ilgili 100 maddenin içinde ciddi maddeler var.

Hep şundan şikayet ederiz; üniversitelerde verilen eğitim sanayinin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak deriz. Şuanda bu kanunun getirdiği yetkiyle meslek yüksek okullarının olduğu bir koordinasyon kurulu kuruluyor. Bu kurulda kamu, özel sektör, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve YÖK’ün temsilcileri olacak. Bu danışma kurulu hangi yeni alanların açılması gerektiğiyle ilgili tavsiye kararları verecek. Bu tavsiye kararlarıyla ilgili YÖK ve üniversitelere geleceğin meslekleriyle ilgili müfredat kararları verecek. Önümüzdeki 10 yıla baktığımızda 50 civarında mesleğin yok olacağı söyleniyor. Bizim şimdiden önlemini almamız lazım. Bunun da yolu tartışma mekanizmalarını oluşturmaktır. Herhangi bir yatırım alanı dediğinizde yerin belirlenmesinden tutup ürün çıkıp, ürünün kullanılmasına kadar bu kanunda ciddi düzenlemeler getirildi. Birinci amacımız bu kanunun genel hatlarını paydaşlarımızla paylaşmak. Özelde de bu kanunun içinde bir madde vardı, o madde de şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin il dışına taşınmasıyla ilgili bir düzenleme getirildi. Sanayi sitelerinin ilk başlangıcının oluşumunda altyapıyı tamamen yapıyoruz.

Üst yapıda da gelişmiş düzeyine göre yüzde 60-70 kredilendiriyoruz. Ama şuanda üretim reform paketi düzenlemesiyle tabiri caizse çaktığınız her çivinin kredilendirilmesi ve kredi faizinin ödenmesiyle ilgili düzenleme geldi. Bir çivi çakıyor sanayicimiz devlet bununla ilgili bir mekanizma getirdi. Sanayi sitesi ve organize sanayi bölgesi oluşumunda her projenin desteklenmesiyle ilgili düzenleme yapıldı. Küçük esnafımızın veya küçük sanayicimizin bulunduğu yerden teknolojik imkanları daha yüksek, sosyal imkanları daha yüksek, çalışma ortamı daha nezih ortamlara hiçbir paydaşın mağduriyeti olmayacak şekilde taşınmasını sağlamak istiyoruz. Hem sayın bakanımızın üzerinde hassasiyetle durduğu hem de bizim vicdani olarak üzerinde durduğumuz bir husustur. Önümüzdeki aylar ya da yıllar içinde bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebiliriz diye bugün onun yol haritasını çıkarmak istiyoruz. Bunu birlikte tartışalım. Yol haritamızı düzgün çıkartırsak, bir plan oluşturursak gideceğimiz yolu önceden görme imkanımız olur. Türkiye’de yaşları 20’nin üzerinde olan yaklaşık yüzde 40 civarında sanayi sitemiz var. Bunları zaman içerisinde dönüşümünü gerçekleştirip, küçük esnaflıktan sanayiciye dönüşümü sağlayabilecek bir yapıyı oluşturabilirsek bu kanunun hayata geçmesini sağlamış oluruz” dedi.

 

 

 

Bu haber 756 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...