SDÜ Hastanesi “Çocuk Kalp Hastalıkları” Konusunda Halkı Bilgilendirdi

28 Ağustos 2017 18:28

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi, “Halkla Buluşma Günleri” kapsamında Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Keskin’in katılımıyla çocuk kalp hastalıklarını konu alan bir konferans düzenledi.

Hastane Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Yrd. Doç. Dr. Mahmut Keskin, “Doğumsal Yapısal Kalp Hastalıkları ve Doğumsal Ritm Bozuklukları”, “Edinilmiş Kalp Hastalıkları  (Ritm Bozuklukları, Romatizmal Kalp Hastalıkları, vb.)” konularında katılımcılara bilgi verdi.

Doğumsal kalp hastalıkları sıklığının 1000 canlı doğumda 4 ile 8 olarak yaşandığını söyleyen Keskin, romatizmal kalp hastalıkları sıklığının da boğaz enfeksiyonu geçiren çocukların %0.5-3’ünde gerçekleştiğini ifade etti. Doğumsal kalp hastalıklarının multifaktöryel denilen çok çeşitli sebeplere bağlı olduğunu vurgulayan Keskin “Ailede bir çocukta doğuştan kalp anomalisi olması halinde bir sonraki çocukta doğuştan kalp hastalığı gelişme riski 10 kat artmaktadır. Doğumsal kalp hastalıklarının tanı ve tedavileri de büyük önem taşıyor.” dedi ve erken tanıda kullanılan yöntemlerden bahsetti.

Kalp hastalıklı çocuklarda değişik bulgular bulunabileceğini belirten Keskin, bunları şu şekilde sıraladı: “Bebeklerde hızlı nefes alıp verme, çabuk yorulma, emerken aşırı terleme, ani solukluk, huzursuzluk, karında şişlik bayılma, morarma, bütün vücutta şişlik gibi bulgularla karşı karşıya kalabilirsiniz.  Daha büyük çocuklarda ise yine çabuk yorulma, eforla solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma, morarma, göz kapaklarında, yüzde, karında ve ayaklarda şişlik gibi şikayetler olabilir. Bazen kalp hastalığına bağlı bayılmalar havale ve epilepsi ile de karışabilir. Bazı kalp hastalıklarının ise ani ölümle sonuçlanabileceği akılda tutulmalıdır. Yapısal kalp anomalilerinin yanında çocuklarda birçok ritim problemi de görülmektedir. Bunların bir kısmı ani ölüme neden olabilirken bazıları da daha çok çarpıntıya bazen de bayılmaya neden olur. Sadece çarpıntıya neden olanlar dahi belirlenip düzgün tedavi edilmemeleri halinde kalp yetmezliğine ve krize neden olarak ölümle sonuçlanabilir. Ritm problemlerinin bir kısmı aşikar olabileceği gibi bazıları da gizli olabilmektedir. Bunların tipinin belirlenebilmesi için olay anında kalp EKG’ si çekilmesi hayati önemlidir.  Ailesinde 35 yaşından önce ani ölüm olan hastalarda ritm problemi olma olasılığı yükselmektedir. Masum üfürüm herhangi bir kardiyak anomali olmaksızın duyulurken, patolojik üfürümler ise delik, kapak ya da damarlardaki darlıklar nedeniyle oluşan hızlanmış kan akımının neden olduğu türbülans nedeniyle duyulur. Masum üfürümlerin izlemi gerekmez.”

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...