Aksu İlçesinde Tarla Günü Düzenlendi

7 Eylül 2017 18:30

Aksu ilçesinde çilek ve örtü altında domates yetiştirilen seralar ile tıbbi aromatik bitkilerin olduğu demonstrasyon bahçelerine tarla günü düzenlendi.

Tarla Gününe Eğirdir Kaymakamı ve Aksu Kaymakam Vekili Abdullah Akdaş, İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Süleyman Demirel Üniversitesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr İsmail Karaca, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Şerif Özongun, Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Bayraklı, Aksu İlçe Müdürü Ayhan Gençtürk, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ile üreticiler katıldı.

Programda yapılan konuşmalarda Aksu ilçesi hakkında genel bilgiler verilerek, sergilenen domates, çilek, nane ve lavantanın tanıtımları yapıldı. Domates serasına ve çilek bahçesine gidilerek  yetiştiricilikleri ve pazarlanması hakkında teknik personeller tarafından misafirlere bilgiler verilerek, Çileği bahçesinde dalından koparıp yeme fırsatı bulmuşlardır.

Daha sonra nane, lavanta, biberiye, şevketi bostan, kekik ve adaçayı ekimleri yapılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Demonstrasyon Bahçesine geçilerek bahçedeki bitkiler hakkında bilgiler verildi. Misafirlerin özellikle 7 çeşit 3 tekerrürden oluşan, her birinin kokusu ve mentol oranları farklı olan nane bitkisi dikkatini çekmiş, nanenin bu kadar değişik kokusunun olduğunu görünce şaşkınlıklarını gizleyemediklerini ifade etmişlerdir.

Şenlik havasında geçen tarla günü güzel nane ve lavanta kokuları, lezzetine doyum olmayan çileğin tadı ile akıllarda kalacak şekilde sona ermiştir.

Aksu ilçesinde çilek üretimi 2015 yılında 10 kişi ile 15 dönüm olarak başlayıp, 2016 yılında 50 kişi ile 100 dönüme, 2017 yılında ise 55 kişi ile 110 dönüme ulaşmış, önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artması beklenmektedir.

Örtü altı yetiştiriciliği Aksu’da 2014 yılında 2 kişi ile 5 dönüm olarak başlayıp, 2016 yılında 6 kişi 9 dönüme, 2017 yılında ise 27 kişi ile 50 dönüme ulaşmıştır. Örtü altı yetiştiriciliğinde 2 kişi hıyar, 25 kişi ise domates yetiştiriciliği yapmaktadır. Aynı çilek yetiştiriciliğinde olduğu gibi örtü altı yetiştiriciliğinde de önümüzdeki yıllarda bu sayıların artması beklenmektedir.

Örtü altı ve çilek yetiştiriciliği konularında Aksu İlçe Müdürlüğü ile Aksu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde kurslar açılmış olup, Antalya, Bilecik ve Isparta’nın diğer ilçelerine teknik geziler düzenlenerek çiftçilerin sezon başlamadan bilinçlenmeleri sağlanmıştır.

Sezon başladığı zamanda çiftçilerimizin çilek bahçeleri ve domates seraları rutin olarak kontrol edilip hastalık, zararlı ve gübreleme konularında bilgiler verilmiştir.

Bundan öncesinde olduğu gibi bundan sonrada aynı şekilde Aksu İlçe Müdürlüğü personelimiz çiftçilerimize her türlü desteği vererek buna benzer projeler ile adından söz ettirmeye devam edecektir”.

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...