AİLELERİN OKUL ALIŞVERİŞLERİ BÜTÇELERİNİ ZORLUYOR

12 Eylül 2017 18:12

Birinci sınıf öğrencileri ‘okula alışma’ kapsamında dün sıralarda yerlerini aldı. Diğer öğrencilerin de haftaya Pazartesi günü okula gidecek olmaları nedeniyle şu günlerde çarşı – pazarda okul için alış - veriş yoğunluğu yaşanıyor.

Okul alışverişleri velilerin kesesini bir hayli zorlarken, okul çantalarının fiyatının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 ila 30 oranında arttığı gözleniyor. Bilindiği gibi İlkokul 1. Sınıflar ile 5. Sınıf öğrencileri 11 Eylül 2017 tarihinden itibaren eğitim öğretime başlayacağı için okul alışverişlerinin bir kısmını yapan veliler eksiklerin tamamlanması için alışverişlerini sürdürüyorlar.

Bu durum pek çok ailenin bütçesini zorlarken, okula yeni başlayacak bir ilköğretim okulu öğrencisi için geçen yıl 70 lira olan giyim harcaması, bu yıl 90 - 100 lira arasında değişiyor.

En ucuz ürünler seçilerek yapılan kırtasiye alışverişinde okula yeni başlayacak bir öğrenci için toplam harcama 75 -100 lira aralığında değişiyor.

Kırtasiye ürünlerinde kalem, defter, silgi, sulu boya, kuru boya, cetvel, sayma çubuğu gibi pek çok üründe geçen yılın Eylül ayındakiyle şu anki fiyatlar hemen hemen aynı düzeyde bulunuyor.

Okula yeni başlayacak çocukların aileleri için en önemli harcama kalemlerinden biri olan önlük fiyatında ise yaklaşık yüzde 8 oranında artış yaşandı. Geçen yıl yine okulların açıldığı dönemde standart bir mavi önlük 40 liradan satılırken, bu yıl aynı önlüğün fiyatı 50 liraya çıktı.

Okul ürünleri içinde en büyük artış ise okul harcamalarının en büyük kalemi olan çantalarda yaşandı. Geçen yıl en fazla 45 lira olan standart okul çantaları bu yıl yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstererek 60 liraya çıktı. Bu arada İlimizde de bazı mağazalar vatandaşın zorlanacağını düşündüğü için okul alışverişlerinde taksitlere ve kampanyalara yönelmiş durumda.

 

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...