“Mesleki eğitim yerinde yapılmalı”

16 Eylül 2017 12:28

Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı Isparta’ya TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı mesleki eğitimin önemine dikkat çektiği açıklamasında “Son yıllarda üniversite kontenjanlarının sürekli arttırılması ve hükümetin koyduğu her ile bir üniversite hedefi gençlerin üniversite kazanma oranını çok yüksek seviyelere getirmiş, neredeyse isteyen her genç üniversite okuyabilir duruma gelmiştir. Bu durum işsiz üniversite mezunlarının sayısını hızla arttırırken sanayiciler açısından da ara eleman sıkıntısını doğurmuştur.

Bugün asgari ücretle iş arayan birçok üniversite mezunu varken biz sanayiciler ne yazık ki dolgun sayılabilecek maaşlarla ara eleman bulamıyoruz. 23-24 yaşında üniversite mezunu olmuş gençlerimizin ne yazık ki o yaştan sonra bir başka alanda kendilerini geliştirmesi ve sahip olduğu etiketin dışında bir alanda çalışması mümkün olmuyor. Öbür tarafta ise büyük avantajlara sahip Mesleki Eğitim Kurumları ne yazık ki kaliteli öğrenci bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Bu bahsettiğimiz sıkıntıları biz sanayiciler her platformda dile getiriyoruz. Bunun neticesi olarak devletimiz tekrar mesleki eğitimin önemini kavramış ve iyileştirmek için büyük adımlar atmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Mesleki eğitimin sanayi bölgelerine yapılan okullarda daha iyi verildiğini söyleyen Boyacı “Sanayi alanlarına yapılan yeni meslek liseleri bunun bir göstergesidir. Sadece yeni okullar yapmakla kalmamakta bu okul mezunlarına büyük imkânlar tanınmaktadır. Nedir bu imkânlar diye bakacak olursak Mesleki eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilere sağlanan imkânları şu şekilde sıralayabiliriz.

Bu okullardan mezun olan gençlerimiz okudukları alanlarda lise diplomasıyla birlikte işyeri açma belgesi almaktadırlar. Bu belge sanayide yıllarca çalışılıp değişik sınavlar neticesinde alınan ustalık belgesine denk bir belgedir. Bu okul mezunu gençlerimiz okudukları alanın teknisyeni ünvanıyla mezun olmakta ve KPSS sınavı ile teknisyen olarak devlet kadrolarına yerleştirilebilmektedirler. Bu gençlerimiz kendi alanlarındaki 2 yıllık Meslek Yüksek okullarına sınavsız olarak geçiş yapabilmekte, meslek yüksek okullarından mezun olduktan sonra da Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık fakültelere devam edebilmektedir.

Bu okul mezunlarına son yıllarda sağlanan en büyük avantaj ise Teknoloji Fakülteleri’nde ayrılan kontenjandır. Son yıllarda kurulan ve imalat mühendisi dediğimiz sektörün asıl ihtiyacı olan mühendislik alanlarında mezun veren Teknoloji Fakülteleri’nin kontenjanlarının %50 si, yani yarısı meslek lisesi öğrencilerine ayrılmaktadır. Bu şu anlama geliyor bu fakültelerde diğer okul türleri (Fen Lisesi, Anadolu Lisesi vs.) kontenjanın yarısı için birbirleriyle yarışırken kontenjanın diğer yarısı için meslek lisesi öğrencileri kendi aralarında yarışmaktadırlar. Yani diğer okul türlerindeki öğrencilerden daha kolay mühendis olabilmektedirler. Bu konuda üniversitemizin http://teknoloji.sdu.edu.tr adresinden detaylı bilgi edinilebilir” diye konuştu.

Ülkenin sanayi hamlesine eleman yetiştirilecek nitelikte bir meslek lisesi kurulduğunu belirten Boyacı “Meslek lisesi öğrencilerine sağlanan bu avantaj onların lise eğitimleri boyunca aldıkları alan eğitiminin karşılığıdır ve kaliteli imalat mühendisi yetiştirmenin gereğidir. Türkiye bu konuda geç bile kalmıştır. Ülke sanayimiz bugün hala 28 Şubat döneminde İmam Hatiplerle birlikte katsayı engeline tabi tutularak kalitesizleştirilen mesleki eğitimin oluşturduğu hasarı gidermekle uğraşmaktadır.

Bir ülkede demokrasinin de ifade ve inanç özgürlüğünün de ilk şartı üreten ve bağımsız ekonomidir. Eğer üretemiyorsanız ekonominizin iyi olması da bir şey ifade etmez. Bugün üretmeden tüketen ülkelerin ne durumda olduğuna bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Bizim millet olarak dünya milletleri arasında dimdik ayakta durmamızı sağlayan asıl faktör 50’li yıllardan bugüne gerçekleştirdiğimiz sanayi hamlesidir. Bütün bu bahsettiğimiz hususlar ülkemizin geleceği için mesleki eğitimin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda devletimizin izlediği politika da bizi bu konuda ümitlendirmektedir” dedi.

 

 

 

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...