ELMA ÜRETİCİSİNİ KARA KARA DÜŞÜNDÜREN PAZAR SORUNU

25 Eylül 2017 18:15

Yıllık ortalama 650 bin ton elma üretimi ile Türkiye’nin en fazla elma üreten ili olan ve ülke genelindeki elma üretiminin beşte birini karşılayan Isparta’da Elma sezonu başladı. Yaklaşık 2 ay sürecek hasat döneminden 750 bin dolayında rekolte bekleniyor.

Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı nedeniyle çiftçilerin yüzü gülerken; bu kez de pazarlama sorunları boyunları büktü. Üreticiler özellikle geçen yıllarda elmaların tam olgunlaştığı zamanlarda yaşadığı olumsuz hava şartlarından bu yıl kurtuldu. Bu kurtuluş elmada rekoltenin artmasına da neden oldu. Ancak bu kez üreticiler için üzücü bir durum ortaya çıktı. Zira, üreticiler şimdi de tüccar bulamıyor. Özellikle şehirde en fazla elma üreten bölge olan Gelendost ve Eğirdir bölgesinde elma hasat dönemi başlamasına rağmen henüz tüccar gelmemesi üreticileri korkutmaya başladı. Üreticiler Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle elmasını satacak pazar bulamadıkları için sıkıntı yaşayacak.

Elma hasadı başlamasına rağmen henüz tüccarlar gelmedi. Özellikle elmada Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle Ortadoğu ülkelerine ihracat yapılmasında sıkıntı yaşanmasından endişe duyduklarını ifade eden Elma Üreticisi Hasan Hüseyin Kaya; “Bilindiği gibi yıllardır Isparta elması İran, Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyordu. Ancak, son zamanlarda bu komşu ülkemizle Türkiye olarak bir takım sorunlar yaşıyoruz. Bu da ihracatın önünü tıkayan en büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bu yıl elma piyasası 1 liranın altında açıldı. Ancak satacak tüccar bulunamıyor. Irak kapısı kapalı, Suriye kapısı da sorunlar nedeniyle kapandı. Böyle bir durum karşısında elma üreticileri ne yapacak? Zaten biz elmalarımızı Avrupa’ya değil de Ortadoğu ülkelerine satıyorduk. Bu yıl kapanan kapılar nedeniyle malımız elimizde kalacak. Sıkıntı çok büyük. Biz bu elmaları nereye satacağız. Bu konuda başta hükümet olmak üzere gerek genel gerek yerel yöneticilerden yardım ve destek bekliyoruz” diye konuştu.

Elma Üreticisi Hasan Hüseyin Kaya, hükümetin süt ve üzümde olduğu gibi elmayı da okullarda ve askeri kışlalarda dağıtabileceğini, böyle bir uygulamanın elma satışlarını iç piyasaya yönelik olarak artıracağını ve kendilerini de mutlu edeceğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber 693 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...