“Lavanta bahçelerine 88 bin 840 turist geldi”

25 Eylül 2017 18:17

Isparta’da tarım turizmi, doğa güzellikleri turizmini geçti. Şehre yılın ilk yedi ayında gelen 253 bin 169 turistten 88 bin 840’ını Keçiborlu’nun Kuyucak Köyündeki Lavanta Tarlarına gelen turistler oluşturdu.

Isparta’da ‘Tarım Turizmi’ her geçen yıl daha fazla ilgi ve turist çekiyor. Şehirde Gül ve Kiraz turizminin yanı sıra son yıllarda büyük bir atağa geçen Lavanta Turizmi de önemli bir noktaya geldi.

Keçiborlu’nun Kuyucak Köyünde yapılan Lavanta tarlalarında geçtiğimiz günlerde hasadın başlamasıyla birlikte geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana süren ‘Lavanta Turizmi’ de bu yıl için sona erdi. Bugünlerde, Lavanta tarlalarındaki turistlerin gezi görüntülerinin yerini çiftçilerin lavantalarını biçme görüntüleri aldı.

ISPARTA, TARIM

TURİZMİNDE ATAĞA GEÇTİ

Isparta’da Uzakdoğulu turistler için geçtiğimiz Haziran ayı sonunda gül hasadının ardından Lavanta ve Kiraz bahçelerine turlar düzenlenmeye başlandı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Batı Akdeniz’de turizmin yıla yayılması için kültür, sağlık ve diğer alternatif turizm alanlarında tanıtım faaliyetleri kapsamında gülün yanı sıra kiraz ve lavantanın da turizm ürünü olması için adımlar attı. Kültür ve yerel yaşam motiflerine ilgi duyan Uzakdoğulu turistleri Isparta’ya çekerek, turizmi yıla yaymak amacıyla alternatif turizm stratejisini sürdüren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Isparta’da gül turizminin ardından ‘kiraz ve kiraz çiçeği’ ile ‘lavanta’ turizmini de başlattı. Isparta bölgesinde tarımı hızla gelişmekte olan lavanta ile kirazın da turizm ürünü olmasıyla, Mayıs ayında gül sezonuyla başlayan ve 1 buçuk ay süren turizm hareketliliği hedeflendiği gibi 2 ay daha devam etti ve geçtiğimiz günlerde sona erdi.

GÜNEYKENT’TE GÜL, ULUBORLU’DA

KİRAZ, KEÇİBORLU’DA LAVANTA

Kiraz çiçeklerini görüp fotoğraf çekilmek için Haziran ayında Uluborlu ilçesine gelen yabancı turistler, bu yıl kiraz hasadı için de geldiler. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Tayvanlı turist kafilesi Uluborlu’da kiraz hasadına bile katıldı. Lavanta üretimi ve lavanta vadisini andıran tarlalarıyla adından söz ettiren Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyüne de turlarla yabancı turist geldi. Lavanta turizminde tur programıyla Kuyucak’a lavanta turizmi boyunca yaklaşık 2 bin otobüs turist geldi. Özellikle Tayvanlı turistler, mor rengin hakim olduğu tarlada lavanta toplayıp bol bol fotoğraf çekildi. Köyde kendilerine ikram edilen gözleme ile lavanta çayının da tadına bakan ve lavanta ürünleri ile el örgüsü ürünlerden satın alan yerli ve yabancı turistler, Lavanta Kokulu köyden son derece mutlu ayrıldılar.

ÇOT; “ISPARTA’YA İLK 7 AYDA

253 BİN 169 TURİST GELDİ”

İşte bu durum, şehre gelen turist sayısında da büyük bir artışın yaşanmasını sağladı. Zira, Şehre yılın ilk yedi ayında gelen 253 bin 169 turistten 88 bin 840’ını Keçiborlu’nun Kuyucak Köyündeki Lavanta Tarlarına gelen turistler oluşturdu. Isparta’da tarım turizminin her geçen yol gelişerek devam ettiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, bu yılın ilk yedi ayında Isparta’ya gelen turist sayılarını açıkladı. Müdür Vekili Çot, açıklamasında; “İçinde bulunduğumuz 2017 yılının ilk 7 ayında ilimize gelerek geceleyen yerli turist sayısı 244 bin 789, geceleyen yabancı turist sayısı 8 bin 380 olup toplamda ilimize 253 bin 169 turist gelmiştir.

“ISPARTA GENELİNDEKİ

TESİSLERİN YATAK SAYISI 4 BİN”

İlimiz genelinde Bakanlık ve Belediye Belgeli olmak üzere iki ayrı konaklama tesisleri olup, Belediye tesisi sayısı 53, oda sayısı bin 151 ve yatak kapasitesi ise 2 bin 477’dir. Bakanlık Belgeli tesis sayısı ise 16 olup, oda sayısı 762 ve yatak kapasitesi de bin 542 olmak üzere ilimizdeki toplam tesis sayısı 69, Oda sayısı bin 913 ve yatak sayısı da 4 bin 019’dur” dedi.

“LAVANTA BAHÇELERİNE

88 BİN 840 TURİST GELDİ”

Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyündeki Lavanta tarlalarına gelen turist sayısında bu yıl dört kat bir artış yaşandığını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot; “Bu doğrultuda; Kuyucak Köyü Lavanta Bahçelerini ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sayısı 2016 yılında yani geçen yıl 21 bin 243 iken, bu rakam 2017 yılında yani bu yılın ilk sekiz ayında 21 Ağustos 2017 tarihi itibariyle 88 bin 840’a ulaşmıştır” dedi.

LAVANTA TURİZMİ

BU YIL İÇİN SONA ERDİ

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, Lavanta’da hasat döneminin başlamasıyla birlikte lavanta turizminin de bu yıllık sona erdiğini artık lavanta için turist gelmediğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber 748 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...