Elma zararlılarına karşı biyolojik mücadele başlatılacak

27 Eylül 2017 18:29

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Faydalı Böcekler İş Başında' projesi kapsamında faydalı böcekler, elma bahçelerindeki zararlılarla mücadele ediyor.

Toprak verimliliğini artırmak ve çiftçilerin bilinçsiz ilaç kullanımını engellemek için yürütülen projede kırmızı örümcek ve elma iç kurduna karşı çiftçinin ilaçlama sayısı ve zirai ilaç girdileri azaltılıyor. Şimdi ise Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü projeyi Isparta’da uygulamaya hazırlanıyor.

Isparta, Türkiye genelindeki elma üretiminin %20’sini tek başına üretiyor. Yıllık 600 bin tona yakın elma üretimi ile birinci olan Isparta’da elma üretiminin en büyük girdi kalemi zirai ilaç. Zira elma bahçeleri çiftçiler tarafından yılda yaklaşık 18-20 defa ilaçlanmak zorunda kalıyor. 228 bin 137 dekar arazide elma üretimi yapılan Isparta’da zirai ilaç kullanımının önüne geçmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü biyolojik mücadeleye hazırlanıyor.

Kayseri’de kırmızı örümcek, iç kurdu gibi zararlılara karşı faydalı böceklerle yapılan çalışma Isparta’ya da örnek oldu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan ve SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca ile birlikte yürütülecek proje kapsamında faydalı böcekler üretilerek elma bahçelerine salınacak ve zararlılara ilaç kullanılması gerekmeyecek.

Türkiye genelinde 1 milyon 733 bin dekar arazide yıllık 2 milyon 925 bin 828 ton elma üretimi yapılıyor. Türkiye genelindeki elma üretiminin %20’sini üreten Isparta 228 bin 137 dekar arazide yıllık 600 bin tona yakın elma üretimi ile birinci sırada yer alıyor. Elma üreticisi açısından en büyük maliyet kalemini zirai ilaç oluşturuyor. Isparta’daki elma üreticileri, kara leke, iç kurdu, kırmızı örümcek gibi zararlılar başta olmak üzere kaliteli elma yetiştirebilmek için yılda 18-20 defa ilaç atmak zorunda kalıyor. İlaçlama hem zirai ilaç hem de ilacı atmak için mazot vb gibi harcamalar nedeniyle çiftçilere büyük bir yük getiriyor.

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, toprak verimliliğini artırmak ve çiftçilerin bilinçsiz ilaç kullanımını engellemek için 'Faydalı Böcekler İş Başında' projesi yürütüyor. Müdürlük bu yıl elma iç kurduna karşı doğaya 3 milyon 500 bin böcek saldı. Bu işlemin yedinci kez yapıldığını belirten yetkililer, "Dişi böcekler burada yumurtalarını zararlı böceğin yumurtasının içine bırakacak. Böylece çiftçiler doğayı ve yabani hayatı koruyarak, doğal kaynakları daha etkin bir şekilde kullanacak. Ekonomik açıdan daha karlı ve verimli hale gelecek" dedi.

Meyve yetiştiricileri içinde tüm dünyada en dezavantajlı kesimin elma üreticileri olduğunu belirten yetkililer şunları söyledi: “Sezon içerisinde yapılacak olan küçük bir hata ya da ihmal, bir yıllık emeğin ve kazancın boşa gitmesine neden olur. Üreticiler arasında, 'kaliteli ürün için ciddi bir ilaçlama programın olması gerekir' gibi bir anlayış oluşmuştur. Oysa yapılan her ilaçlama, geleceğe yapılan yatırımların çöpe gitmesi anlamına gelmektedir. Meyvecilikte başarıya ulaşmak için ilaçlamaya alternatif yöntemlerin kullanılması ve üreticilere gösterilmesi gerekmektedir.”

Kayseri’deki projenin yürütücülerinden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Özkan, tarımsal üretimde yoğun ve bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının, birçok problemlere neden olduğu bildirdi.

Özkan, tarımsal zararlıların neden olduğu kayıpların dünya ortalamasının, yüzde 25 civarında olduğunu, Türkiye´de de benzer oranlarda kayıplar olduğunu bildirerek, "Türkiye´de tarımsal zararlılarla mücadele denildiğinde üreticilerin ilk akla gelen uygulama, tarımsal ilaçların kullanıldığı Kimyasal Mücadele Yöntemi´dir. Türkiye´de yaklaşık 35-40 Milyon ton tarım ilacı kullanılmakta, bunun için yapılan harcama ise 800 milyon ABD doları civarındadır. Tarım ilaçlarında yurt dışına olan bağımlılığımız ise yüzde 95 civarındadır. Günümüzde tarım ilaçlarını bize satan ülkeler, bu tarım ilaçlarını kullandığımız ürünlerde tarım ilacı kalıntısı belirli oranı geçtiğinde ise bizim sattığımız bu ürünleri geri göndermekte ve hatta boykot uygulamaktadır. Bu tarım ilacı bağımlılığının neden olduğu ekonomik, ekolojik ve sağlık problemlerini azaltmak için alternatif mücadele yöntemlerine yönelme zorunluluğu vardır. Alternatif mücadele içinde ´Biyolojik Mücadele´ önde gelmektedir" dedi.

Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kayseri’de yürütülen projeden esinlenerek elma bahçelerinde zararlılara karşı biyolojik mücadeleye hazırlanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Kayseri’de yürütülen projede önemli çıktılar alındığını söyleyerek “bizde çiftçilerimizin elma üretiminde girdileri düşürerek rekabet gücünü artırmak istiyoruz. Bu noktada hem sağlık, hem de girdilerin azaltılması noktasında en önemli kalem zirai ilaçlar. Isparta’da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Özkan ve SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmail Karaca ile birlikte çalışma başlatmayı planlıyoruz” dedi.

 

Bu haber 954 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...