“Sagalasos Antik Kenti’ne kadar uzanan yol asfaltlanmalı”

2 Ekim 2017 18:33

Isparta’nın turizm potansiyelinin artırılması gerektiğini ifade eden turizmciler, Gölcük Krater Gölü’nün turizm değerinin artması için Gölün kenarından geçip Burdur sınırları içinde yer alan Sagalasos Antik Kenti’ne kadar uzanan yolun iyileştirilmesini istediler.

Akdeniz Bölgesinin batısında yer alan, Tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir şehir olan Isparta'ya yeni bir turizm alternatifi sunuluyor. İnanç turizmi için gerek Yalvaç ilçesindeki Psidia Antiochiea Antik Kentine gerekse Burdur’daki Sagalasos Antik Kentine her yıl binlerce turistin geldiğini ifade eden Turizm Gönüllüsü Zeki Birincitoka bu iki tarihi değerin birbiri ile entegre olması ve Gölcük Krater Gölünün de bu turizm hareketine dahil edilmesi için Gölcük’ten Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırları içinde yer alan ve hemen Gölcük Gölünün önündeki tepenin ardından yer alan Sagalasos Antik Kentine giden yolun genişletilerek asfaltlanmasının kentin turizmini artıracağını söyledi.

“O YOL GENİŞLETİLİP, ASFALTLANMALI”

Söz konusu yolun şuanda çok dar ve toprak olduğunu vurgulayan Zeki Birincitoka konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi şehrimiz, tarihi ve turisttik mekanları bakımından önemli değerlere sahip. Bu değerlerin daha iyi tanıtılması ve şehrimize daha fazla turist gelmesini sağlamak aslında bizim elimizdedir.

“İNANÇ TURİZMİ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ”

Özellikle inanç turizmi bakımından son derece önemli bir konumda olan ilimiz Yalvaç ilçesi sınırları içinde bulunan Pisidia Antik Kenti tarih öncesi çağlardan günümüze dek çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dinlere kadar bir çok dine kucak açmış bir bölgedir. Bu bölgenin iki bin yıllık tarihine baktığımızda Museviliğin, Hıristiyanlığın ve daha sonrasında Müslümanlığın yan yana, bazen de iç içe olduğunu görmekteyiz.

“PSİDİA ANTİOCHİEA ANTİK KENTİ’NİN

EĞİRDİR NİS ADASI İLE DE BAĞLANTISI VAR”

Hıristiyanlık dininin yayılmasında siyasi kişiliği ile çok önemli bir rol oynamış olan Hz. İsa'nın 12 havarisinden St. Paul’un Pisidia bölgesinin başkenti Antiocheia'ya gelmesi, burada 2 sene kıl çadır dokuyarak hayatını kazanması ve farklı dinlere inanan insanlara hitap ederek, onlara Hıristiyanlığı anlatması, vaazlar vermesi, bu bölgenin, Hıristiyanlığın beşiği olmasına neden olmuştur. Daha sonra kilise yapımı serbest bırakılınca Antiocheia halkı, St. Paul'un anısına dünyanın ilk ve en büyük kilisesini 325 yılında Aziz'in ilk resmi vaazını verdiği Sinagog üzerine yapmışlardır. Dolayısıyla Hıristiyanlığın bu kadar hızla yayıldığı bölgede Hıristiyanlığı kabul eden rahibeler de kendilerine fiziki konumu nedeni ile Eğridir’in Nis Adası'nı, bugünkü adıyla Yeşil Ada'yı mekan olarak seçmişlerdir. Nis Adası'nın karşısındaki Karabağlar bölgesinin esas isminin Karıbağları olduğu ve rahibelerin bu bölgede üzüm yetiştirip, dünyanın en kaliteli şaraplarını ürettikleri araştırmalarla belirlenmiştir. Ayrıca çok yakın tarihimize kadar gelenek olarak gelen, Eğridir’de 6 yaşından büyük erkek çocukların alınmadığı, sadece kadınların gittiği mesire yerlerinin bulunması dünyanın ilk rahibelerinin Eğirdir Nis Adası'nda yaşadığını göstermektedir.

“İKİ TURİZM DEĞERİ

BİRBİRİNE ÇOK YAKIN”

Netice olarak; İnanç turizmi için nasıl Yalvaç ilçesindeki Psidia Antiochiea Antik Kentine her yıl binlerce turistin geliyorsa, bahsettiğim ve hemen şehrimizin dibinde bulunan ve Burdur ili Ağlasun ilçesi sınırlarında bulunan Sagalasos Antik Kentine de her yıl binlerce turist gelmektedir. Bu tarihi yer bize pek de uzak değildir. Hatta çok yakındır. Çünkü, il merkezinde bulunan Gölcük Krater Gölünün önündeki dağı aştığımızda Sagalasos Antik Kentine ulaşmak mümkündür. Ancak, bu ulaşımı sağlayan yol hali hazırda çok kötü bir durumdadır.

“SAGALASOS’A GELEN TURİSTLER

ISPARTA’YA ÇEKİLEBİLİR”

Eğer, bu yol gerek Isparta Belediyesi gerekse İl Özel İdaresi tarafından genişletilip asfaltlanırsa hem inanç turizmi açısından büyük önem taşıyan Psidia Antiochiea Antik Kenti ile Sagalasos Antik kenti entegre edilmiş olur, hem de Gölcük Krater Gölü’nün bu arada turizm potansiyeli artırılmış olur. Çünkü, yapılması gereken yol çok uzun değil. Yaklaşık 10 – 15 kilometre uzunluğunda. Bu yolun yapılması ile Sagalasos Kentine gelen turistler ilimize çekilmiş olacak ve diğer bir inanç turizmi merkezi olan Yalvaç ilçesindeki Psidia Antik Kentine giderken Isparta şehir merkezinden geçileceği için şehrimizin de önemli ölçüde tanıtımı yapılmış olacaktır” dedi.

 

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...