Kekik hasadı başladı

3 Ekim 2017 18:53

Kekiğin doğal yayılış gösterdiği ve en fazla doğal üretiminin yapıldığı Sütçüler İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde bulunan Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde kekik toplama sezonu başladı.

Son yıllarda odun dışı bitkisel ürünlere verilen önem artmakta olup, bitkisel ürün çeşitliliğine sahip olan yörelerdeki potansiyel durumdan en uygun şekilde yararlanmak için çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmalarla ormanlık alanlardaki tıbbi ve aromatik bitkiler, boya bitkileri, süs bitkileri, yem bitkileri, tohum, meyve, yaprak, kabuk, kök, reçine ve mantar gibi odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planları hazırlanmaktadır. Bu planlarla envanteri yapılan türlerin kabul edilebilir en yüksek seviyelerde hasat miktarına ulaşılması hedeflenmektedir.

Odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak ün salan yayla kekiği, Sütçüler yöremizde yabani haliyle toplanarak %90’ı ihraç edilen endemik bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Doğal dengesinin korunması durumunda devamlı gelir getiren ürünün sürekliliğini sağlamak ve daimi ürün alabilmek amacıyla, toplama işini yapanlara şartname imzalattırılıp, kekiğin sürdürülebilirliği açısından en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin veriliyor.

Ayrıca kesim dönemleri oluşturularak ara yılında toplanmayan bitkilerin tohum dökerek çoğalmalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. 2016 yılında iklim şartlarıyla alakalı olarak kekiğin gelişme döneminde yağışın olmamasından kaynaklanan, yeterli olmayan boy uzaması kekikte rekolte düşüşü beklentilerine yol açarken, daha yolun başındaki yapılan hasat miktarları köylülerin yüzünü güldürüyor. 2014 yılında üretimi 184 ton 2015 yılında 256 ton civarında gerçekleştiği belirtilirken,. 2016 yılında ise hasadın ilk haftalarında sadece bir köyde yapılan hasat 120 ton olarak kayıtlara geçti. Diğer köylerde’ de hasadın tamamlanmasıyla daha kontrollü kayıt yapılarak 2015 yılındaki hasat miktarlarının yakalanıp geçileceği öngörülüyor.

Kooperatifler ve yerel tüccarlar tarafından toplanan yüksek aromalı ve keskin tatlı, ünlü yayla kekiğinin; kuru ya da yaş olarak bölgedeki kekik işleme tesislerinde değerlendirilmekte olup, toplanmasından kekik yağı olarak ihracına kadar geçen süreçte yöre halkına yaklaşık 1,2 milyon TL ek gelir sağlıyor.

Ayrıca, toplama sezonunun başlaması ile hasadın daha sağlıklı ve sorunsuz yapılabilmesi adına, hasattan önce, sınır konularında yaşanılabilecek ihtilaflar ve toplama tekniği konularında Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ODÜH Şube Müdürlüğü ve Sütçüler İşletme Müdürlüğü tarafından toplayıcı durumunda bulunan orman köylüleri ve kooperatif başkanlarının katılımıyla her sene bir bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Bu senede 19.08.2016 tarihinde gerçekleşen toplantıda kekiğin hasadı ve toplama zamanı anlatıldı. Toplantıya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nuri Maraş, ODÜH Şube Müdürü Nurcan Kaya İşletme Müdürü Fahri KAYA  İşletme Şefleri, Muhafaza memurları, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri Arıcılar birliği yetkilileri, İlçemiz Çandır, Gümü, Sarımehmetler , Hacıaliler , Bekirağalar , Beydilli , Kesme , Kasımlar Köyleri muhtarları ve bu köylerden toplayıcı vatandaşlar iştirak etmişlerdir. İşletme Müdürü Fahri KAYA 'nın açılış konuşmalarının ardından İşletme Müdürlüğü ve ODÜH Şube Müdürlüğü Mühendislerince kekik türleri toplanma ve kurutma teknikleri hakkında sunumlar ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ODÜH Şube Müdürlüğü ünlü kekiğe daha fazla sahip çıkabilmek adına, Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bulunan akçal mevkiindeki 110 hektarlık alana arıcıların rahatça istifade edebileceği  ‘’ Kekik Bal Ormanı’’ planları hazırlayıp sene sonuna kadar tesisi kurmayı planlıyor.

 Kekik çok iyi bilinen bir halk ilacı olarak, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketiliyor.

Değerlendirilen kısımları yaprakları ve uçucu yağı olup, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılıyor. Ayrıca antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri bulunuyor. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisi olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemiz dünya kekik ticaretinin yaklaşık %70'ini elinde bulunduruyor. Ortalama %3 oranında uçucu yağa sahip olan kekiğin yöredeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlendikten sonra, baharat, ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanılıyor. ABD başta olmak üzere Almanya, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya, Hindistan ve Japonya gibi birçok ülkeye gönderiliyor.

 

 

Bu haber 905 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...