“Apartlar geldi kiralar düştü”

10 Ocak 2013 22:04

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, insanların lüks isteği doğrultusunda inşaatta kalitenin bir hayli arttığını belirtti. Hatta bunu bir örnekle açıklayan Göçer; “Burdur’da hâlâ kartonpiyer, saten alçı lüks görülüyor. Isparta’da ise saten alçı yaptığın zaman insanlar asma tavan, spotlar, gizli ışıklar istiyorlar. Bir nevi Antalya’yı örnek alıyoruz” dedi.

Isparta’da klasik bir söylem olan “hani para yoktu” tezi bir kez daha çürütülmüş oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, mesleğinin 13’üncü yılını geride bıraktığını ve son 15-20 yıldır Isparta’da inşaatta kalite ve lüksün oldukça arttığını belirtti.

BURDUR’DA KARTONPİYER LÜKS SAYILIYOR

Burdur’un inşaatta Isparta’yı Isparta’nın da Antalya’yı örnek aldığını ifade eden Göçer, “Mesela Burdur’a bakalım. Burdur’da hâlâ kartonpiyer lüks görülüyor. Saten alçı lüks görülüyor. Isparta’da ise saten alçı yaptığın zaman insanlar asma tavan istiyorlar, spotlar, gizli ışıklar istiyorlar. Isparta bir nevi Antalya’yı örnek alıyor, Burdur da Isparta’yı örnek alıyor. Böyle bir silsile var kalite noktasında. Isparta’da arsa fiyatları ne kadar artarsa artsın, insanların lüks isteği olduğu sürece kalite her zaman artar ve artmıştır da” dedi.

ASLINDA İNSANLARIN ALIM GÜCÜ ARTMADI

Göçer, lükslüğün aslında insanların alım gücüyle alakalı olmadığını rekabet ortamından kaynaklanan uygun fiyatın hayatımıza yansımasıyla bu durumun gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “Bollukla alakalı. İnsanlar bollaştıkça rakamlar geri gelir. Çoğaldıkça düşecek bu rakam. Rekabet arttıkça düşecek. İnsanların alım gücü artmadı, alacağı ürünün değeri düştü bolluktan dolayı. Ondan dolayı insanlar lüks yaşıyor gibi gözüküyor.

AYNI KALİTEDEKİ EV MAHALLEYE

GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Konut fiyatları bölgesi ile çok alakalı. Bugün Çayboyu, Kaymakkapı, İstasyon caddesinden ev almak ile Fatih mahallesinde, Vatan mahallesinde, Davraz mahallesinde ev almak arasında çok fark var. Aynı kalitede iki daireyi koyalım, mutlaka arasında fiyat farkı vardır. Fiyat farkı, arsadan kaynaklanır. Ben mesleğe ilk başladığımda, ısı sektörü bu memleketin geleceği demiştim. 2002 senesinde manto fiyatının metrekaresi 45 – 50 lira civarında idi. Şimdi ise 35-40 TL aralığına düştü. Kalitenin yükselmesi ile birlikte aynı maliyete mâl ettiler.”

APARTLAR GELDİ KİRALAR DÜŞTÜ

Öte yandan sayıları son yıllarda artan apartların Isparta’ya kâr mı yoksa zarar mı verdiğini de açıklayan Göçer şöyle devam etti: “Talep varsa arz olacaktır. Sonuçta insanların tasarrufu. Apart sektörü, daire fiyatlarından ziyade kirayı geri getirmiştir. Çünkü daha önceden apart yoktu, öğrenci evlere yöneliyordu. Evlerin fiyatları bundan 5 sene önce 3 – 5 öğrenci kalacak deyip 600’e kiraya verilen evler vardı. Apart sayısı arttıkça vatandaşın oturacağı evlerin değerleri düştü. Eskiden kiralık daire yokken, şimdi kiralık daireleri görmeye başladık. Hem konut sayısını hem de apart sayısının artması ile alakalı. Apartlar çoğaldıkça ucuzlayacak. Bu ekonomik hayatın bir gerçeğidir.

ESKİŞEHİR’İ ÖRNEK ALMALIYIZ

Rekabet ortamı doğdukça değişiyor her şey. Mesela apart konusunda örnek alınacak il Eskişehir’dir. Eskişehir’de de bir apart kültürü var. Eskişehir öğrenci kapasitesi bakımından bizden belki 5 – 10 yıl öndedir. Eskişehir de yurtlarla başlamıştır ama bir noktadan sonra insanların lüks yaşama hevesi, özel yaşama isteğinden dolayı apart kültürü ortaya çıkmıştır.

Apart aslında Isparta’ya ekonomik olarak fayda sağlamıştır. Kira sektörünün değerlerini düşürmüştür vatandaş nezdinde. Müteahhitlik sektörü olarak da şöyle bir dezavantajı vardır; her arsaya apart yapılır mantığı ile hareketle arsa fiyatları çok yükseldi. Bu da konu fiyatlarını çok yukarı çekti. Bu bir gerçek. İnşaat maliyetini Isparta’da en çok etkileyen durum arsa fiyatıdır. Arsa fiyatlarının yükselmesine vesile olmuştur.”

Bu haber 1178 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...