GÜLBİRLİK , ÇİÇEK FİYATINI BELİRLEDİ; 8.70 TL.

5 Ekim 2017 18:06

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2017 gül çiçeği fiyatının 8,70 TL olarak açıkladı. Çelik, ödemelerin 9 Ekim Pazartesi gününden itibaren yapılacağını ifade ederek, köylerde bunun duyurusunun yapılacağının altını çizdi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda gülcülük sektöründe bazı sıkıntıların kaçınılmaz olacağını ve pazarda sorunlar yaşanabileceğini belirttiğini hatırlatan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Türkiye'de sektörümüz ilk olarak ihraç fiyatlarında bir düşüş ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle de Bulgaristan'daki gülyağı üreticilerinin başta Avrupa ve diğer ülkelerdeki müşterilere çok düşük fiyattan teklif etmiş olmalarının yanı sıra Türkiye'den de bazı firmalara aynı şekilde yapılan düşük fiyat tekliflerinin etkili olduğu bir gerçektir” dedi.

Isparta Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl gül çiçeği kampanyasının 10 Mayıs tarihinde başladığını ve 5 Temmuz tarihinde tamamlandığını hatırlattı. 60 günlük kampanya süresince 45 merkezde gül çiçeği alımlarının yapıldığını anlatan Çelik, alımlar boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşamadan kampanyayı sonlandırdıklarını kaydetti. Toplantıya; Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Birliğe bağlı 6 Kooperatif Başkanı da katıldı.

Bu yıl kampanya boyunca hava şartlarının son derece müsait seyrettiğini ve bu nedenle rekoltede % 25 ila 30’a varan oranlarda bir artış yaşandığını ifade eden Genel Müdür Hasan Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “2017 yılı Gülçiçeği kampanyası bölgemizde yaklaşık 10 Mayıs 2017 tarihinde başlamış ve 5 Temmuz 2017 tarihinde sona ermiştir. Böylece ortalama 60 günlük bir sürede gül hasadı yapılmıştır.

2016 yılında gül sezonu 23 Nisan’da başlamıştı. İklim şartlarının normal geçmesine bağlı olarak da 2017’de gül hasadı başlaması ve gereken tarihte yani Mayısın ikinci haftasında başlamıştır. Biz Gülbirlik olarak sezon içerisinde 53 gün süreyle gülçiçeği alımı gerçekleştirdik.

Elde ettiğimiz bilgilere göre bölgemizde 8 bin 500 ila 9 bin ton civarında bir rekolte gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bu miktar ise geçen yılın rekoltesine göre yaklaşık % 25 – 30 civarında bir rekolte artışı demektir. Sebebi ise, sizlerin de bildiği gibi gül dikim alanlarının artması ile birlikte 2017 sezonu için hava şartlarının uygun geçmiş olmasıdır. Diğer taraftan Bulgaristan’da ve üretim yapan diğer ülkelerde de aynı şekilde rekolte artışları olduğunu biliyoruz. Bu çiçek artışları da gerek Türkiye’de gerekse Bulgaristan’da gülyağı üretimini doğrudan etkilemiştir.

Geçen yıl ki, basın toplantısında dünyada ve özellikle gülcülük sektöründeki gelişen olayları dikkate aldığımızda 2017 ve takip eden yıllarda sektör açısından bazı sıkıntıların kaçınılmazı olacağından, pazarlarda bazı sorunlar yaşanabileceğinden bahisle bu konuya dikkat çekmiş idik. Bu güne geldiğimizde ise, Türkiye’de sektörümüz ilk olarak ihraç fiyatlarında bir düşüş ile karşı karşıya kalmıştır. Özellikle de Bulgaristan’daki gülyağı üreticilerinin başta Avrupa ve diğer ülkelerdeki müşterilerine çok düşük fiyattan teklif etmiş olmalarının yanı sıra Türkiye’den de bazı firmaların yanı şekilde yapılan düşük fiyat tekliflerinin etkili olduğu bir gerçektir. Kaldı ki, sektördeki gülyağı fiyatları zaten 2016’da doyum noktasına ulaşmış ve özellikle Avrupa’daki müşterilerce bugünün sinyalleri verilmişti.

Ancak, her şeye rağmen, 2017 yılı için üretici ortaklarımızın emeklerinin ve alın terlerinin karşılığını verebilmek onların memnuniyetini sağlamak için titiz bir çalışma ile hesaplarımız yapılmış ve konu Birlik Yönetim Kurulumuzda taraflıca değerlendirilmiştir.

Buna göre; gerek Birliğimiz gerekse Birliğimize ait Rosense A.Ş.’nin destekleriyle 2017 yılı gülçiçeği fiyatı 8,70 olarak tespit edilmiştir. Ödemeler 9 Ekim 2017 Pazartesi tarihinden itibaren başlayacaktır. Üretici, ortaklarımıza hayırlı olmasını yüce Allah’tan temenni eder, Yönetim Kurulu olarak katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunarım” dedi. 

Bu haber 755 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...