“Gül fiyatında artık büyük artışlar olmaz”

11 Ekim 2017 18:12

Robertet Gülyağı Genel Müdürü Nihat Yılmaz, geçen yıllarda gül çiçeği fiyatlarının üst üste katlanarak yükseldiğini hatırlatarak, “gül fiyatı 4TL-6TL-8 TL diye bu yıla kadar arttı. Fakat gelecek yıllara bu şekilde artış olmayacaktır. Şuan ki gül çiçeği fiyatında bir sorun yok. Gül çiçeği fiyatında aşırı artış olmayacağı gibi düşüş de olmayacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Oldukça verimli geçen gül sezonun ardından gülyağları pazarlandı, üreticilere ödenecek gül fiyatları belli oldu. Gülbirlik gül çiçeği fiyatlarını açıklarken, gülyağı fiyatlarının düştüğüne dikkat çekerek, gülcülüğün geleceği ile ilgili uyarılar yapmıştı. Robertet Gülyağı Genel Müdürü Nihat Yılmaz, 2017 gül sezonu değerlendirmesinde, Isparta’dan işlemek için 1200 ton gül çiçeği aldıklarını söyleyerek, “işlediğimize gül çiçeği miktarına yakın gülyağı ve konkretini

de dışarıdan almak zorunda kaldık. Gül yağı fiyatlarının düşmesinin esas sebebi, gül çiçeğinin bu yıl çok olması nedeniyle satıcıların yağ elimizde kalır telaşı ile hareket etmesidir” dedi.

YAĞ FİYATI 11 AVRODAN 9 BİN AVROYA GERİLEDİ

Gül çiçeği oldukça verimli bir sezon geçirdi. Gül üreticileri bol miktarda gül çiçeği topladığına sevindi, fakat gül yağı fiyatında geçen yıllarda görülen artış bu yıl görülmediği gibi fiyatın 2 bin avroya yakın düştüğü belirtiliyor. Robertet Gülyağı Genel Müdürü Nihat Yılmaz, geçen yıl 11 bin avronun üzerine çıkan gülyağı fiyatının bu yıl 9 bin, 9 bin 500 avroya kadar gerilediğini söyleyerek “bu yıl gülün fazla olması nedeniyle gül yağı üreticileri elimizde kalır telaşı ile fiyatı kendileri düşürdü. Yoksa gülyağı ihtiyacında bir düşüş olduğunu sanmıyorum” dedi.

ROBERTET 1,2 TON GÜL ÇİÇEĞİ İŞLEDİ

Yılmaz, Robertet olarak işlemek için 1200 kg gül çiçeği aldıklarını belirterek, “bizim aldığımız gül çiçeği firmamızın yağ ve konkret ihtiyacını karşılamıyor. Bulgaristan’da da bir fabrikamız var orada da yağ çıkarılıyor. Ayrıca kendi işlediğimiz kadar bir gül çiçeğine tekabül edecek yağ ve konkreti dışarıdan almak

zorunda kalıyoruz. Bu nedenle gül çiçeğinin geleceğine çok karamsar bakmıyorum. Henüz piyasanın ihtiyacının çok üzerinde yağ ürettiğimiz söylenemez” şeklinde konuştu.

GÜL FİYATINDA ARTIK BÜYÜK ARTIŞLAR OLMAZ

41 yıldır sektörün içinde olan Nihat Yılmaz 1985-86 yıllarında çok kötü bir süreç yaşandığını ve üretilen yağın elde kaldığını belirterek, “o zaman herkes ciddi anlamda mağdur oldu. Gül bahçeleri söküldü. Daha sonra 2005 yılında kısa süreli bir sıkıntı yaşansa da büyük etkileri olmadı ve devamında işler yoluna girdi. Gül çiçeğindeki azalma bir dönem fiyatların 4 TL’den 6 TL’ye ardından bugünkü 8 TL’ye

kadar çıkmasına neden oldu. Şuan bir sorun yok. Fakat ilerleyen yıllarda gül çiçeği fiyatları aynı şekilde artmaz. Ama düşeceğini de sanmıyorum” diye konuştu.

ISPARTA’DAN GÜL, ZAMBAK, MERSİN’DEN BİBERİYE,

ANTALYA’DAN SALATALIK, KEÇİBOYNUZU

Robertet olarak 12 aya yayılan bir çalışma yürüttüklerini bildiren Nihat Yılmaz, “biz sektördeki birçok yağ fabrikasından farklı olarak sadece gül çiçeği işlemiyoruz. Bu yıl 30’un üzerinde ürün işledik. Bunların hepsinden yağ çıkarıyoruz. Türkiye’de üretilen gül dışında, bölgemizde üretilen zambak, Konya tarafından çemen, Mersin’den biberiye, Antalya’dan salatalık ve keçiboynuzu alarak yağ çıkarıyoruz.”

 

 

Bu haber 540 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...