Enerji Sistemlerindeki Yenilik ve Gelişmeler SDÜ’de Anlatıldı

12 Ekim 2017 18:20

Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen “I. Enerji Günleri”, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, “alternatif enerji teknolojilerindeki gelişmeler”, “ısıtma ve soğutma sistemlerindeki verimlilik ve yenilikler”, “güç üretim sistemlerindeki teknolojiler” ele alındı.

İki gün süren etkinlikte, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Abdülkadir Balıkçı, Northel Elektromekanik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Cem Yalçın, Kaco New Energy  Ankara Bölge Müdürü  Makine Mühendisi Atahan Rıza Kızıkoğlu, Jeotermal Enerji Santralleri Derneğinden Hülya Kalender, Siemens  Yusuf Süha Işıklı ile Nagehan Fatma Özyazıcı, Bosch Nejat Kiper, İzdemir Elektrik ve Enerjiden Fidel Onur Oto öğrencilerle bir araya geldi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Altınkaynak, “Kişinin hayat boyu gelişimine,  zihinsel ve ruhsal yönde kendini geliştirmesine, dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakması ve kendini geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz etkinliğin verimli geçmesini diliyorum” dedi.

Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı ve Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kemal Yakut ise “Bizler Enerji sistemleri bölümünü oluşturabilmek için yıllarca büyük uğraşlar verdik. Enerji, herkesi ilgilendiren bir alan.  Enerji sistemleri her şeyi kapsadığı için bilimler arası bir buluşma noktası. Enerji olmadan hiçbir şey olmaz. Bu nedenle enerji konusuna daha fazla önem vermemiz gerekiyor.” diyerek enerjinin önemine vurgu yaptı.

Yakut, sürdürülebilir enerji kaynaklarının doğru şekilde kullanılması ve mevcut enerji kaynaklarından iyi yararlanılması halinde dışa bağımlılığın sona erebileceğini de söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan da “Son 10 yıldır enerjiyle ilgili enerji savaşları denilen bir tabir var. Bunu duyuyoruz. Dünya alternatif enerji kaynakları arayışları içerisinde. Bu enerjiler nerede bulunuyorsa oralarda savaşlar oluyor. Bizler fark etsek de etmesek de dünya bu enerjiler için savaşmaya başlamış durumda. Bizim de enerji konusunda tam bağımsız bir ülke olabilmemiz için enerjimizi üretmemiz lazım. Bu nedenle siz gençler bu ülke için çok önemlisiniz.  Sizler bu ülkenin enerji neferleri olacaksınız.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Abdülkadir Balıkçı öğrencilerle buluştu. Balıkçı, enerji olmadan yaşamın hiçbir alanında faaliyet gösterilemeyeceğini belirterek “Türkiye özellikle fosil enerji kaynakları bakımından ne yazık ki fakir bir ülke. Fakat rüzgar, güneş, hidro gibi yenilenebilir enerji kaynakları bakımından dünyanın birçok ülkesinden avantajlı durumda. Enerjinin güvenli bir şekilde kullanılması için enerji arz ve güvenliğinin sağlanmasına da dikkat etmeliyiz. Belli bir enerji kaynağına yönelip ona dayanmak çok da doğru olmayabilir. Bu yüzden mutlaka enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeliyiz.” dedi.

Konuşmasının devamında temiz kömür teknolojileri, hidrojen ve yakıt pil teknolojileri, enerji depolama teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Balıkçı, bunlardan bazılarını şu şekilde sıraladı: “MİLKAS (milli termik santral kükürt arıtma sisteminin geliştirilmesi), hidrojen ve yakıt pili teknolojileri, yakıt pilli mikro kojenerasyon sistemi çalışması, elektrikli araçlar için bor temelli yakıt pili menzil arttırıcı projesi, elektrikli araçlar ve taşınabilir cihazlar için pil, modül ve batarya üretimi, lityum-iyon, lityum-hava ve lityum-sülfür pil uygulamaları için elektron geliştirme projesi, uydu için lityum iyon pil geliştirilmesi, pilot ölçekli lityum-iyon pil üretimi gibi projelerdir.”

Çalışma alanlarından birinin de ulaşım teknolojileri olduğunu belirten Abdülkadir Balıkçı “Elektrikli motor ve sürücü teknolojileri, taşıt kontrol sistemleri, E1000 tip elektrikli lokomotif geliştirilmesi, dizel ve elektrikli lokomotifler için cer geliştirilmesi, araç ve içten yanmalı motorda performans ve emisyon geliştirilmesi, motor mükemmeliyet merkezi kurulması, elektriksel güç teknolojileri, çevirgeç teknolojileri, otomasyon teknolojileri gibi birçok projenin yapıldığını söyledi.

Balıkçı konuşmasını TÜBİTAK ve Enerji Enstitüsünde yapılan projelerden bahsederek ve MAM hakkında bilgi vererek sonlandırdı.

Etkinlik kapsamında öğrencilerle buluşan bir diğer isim de Northel Elektromekanik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Cem Yalçın oldu.

Sunumuna Türkiye’nin rüzgar potansiyeli hakkında bilgi vererek başlayan Yalçın “Pazar potansiyeli bakımından baktığımız zaman kurulu tribünlerin çoğu ithal olarak Türkiye’ye getirilmektedir. Ülkemiz üretim potansiyeli bakımından oldukça büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin bu konularda yerli firmalara ihtiyacı var. Bizler bu konuda her zaman bilgi paylaşımına açığız.” diye konuştu.

“Solar invertör”, “solar invertör çeşitleri”, “solar invertör nasıl çalışır”, “MPPT” nedir? gibi sorularla sunumuna başlayan Kaco New Energy Ankara Bölge Müdürü Makine Mühendisi Atahan Rıza Kızıkoğlu ise teknik bilgiler vererek sahalarda yapılan hata örneklerinden bahsetti.

Jeotermal Enerji Santralleri Derneğinden Hülya Kalender de öğrencilere yenilenebilir enerji kaynakları, jeotermal enerji, jeotermal enerji kullanım alanları ve jeotermal enerjiden elektrik üretimi konusunda bilgiler vererek “Çalışın, çok çalışın istikrarlı olun, ülkemizi yenilenebilir enerji sektöründe bir adım daha ileri taşıyın” mesajını verdi.

Dünya genelinde yenilenebilir enerjiye önemli derecede yatırım yapıldığını söyleyen Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, etkinliğin ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasında yerli rüzgar türbinleri ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve en canlı istihdam artışının enerji sektöründe olduğunu söyledi.

Konuşmasını enerji, güç gibi temel kavramları üzerinde şekillendiren SIEMENS Satış Birimi Yöneticisi Yusuf Süha Işıklı da gaz- buhar türbinlerinden bahsetti. Işıklı, pazarın güçlüklerini aşmaya yardımcı olmak için tasarlanmış türbinlerin çalışma prensipleri, modelleri, verimlilik ve çevreye uyumu hakkında bilgi verdi ve “Yerli kaynak enerji üretim payını giderek artırmak hedeflerimiz arasındadır” dedi.

SIEMENS Teklif Yöneticisi Nagehan Fatma Özyazıcı sürdürülebilir karasal rüzgar enerjisi ve deniz üstü rüzgar enerjilerinin çalışma prensiplerini, ürün platformlarını, kurulumlarını ve çevreye uyumunu değerlendirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Projesi”yle çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Özyazıcı, “YEKA projesi bizim ve ülkemiz için çok gurur verici bir çalışma.” dedi.

Oturum Bosch Ürün Yönetim Müdürü Nejat Kiper ve İzdemir Elektrik ve Enerjiden Operasyon Müdürü Fidel Onur Oto’nun konuşmaları ile devam etti.

 

Bu haber 622 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...