“Kan vermeyi angarya olarak görmeyin”

11 Ocak 2013 21:26

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, kan bağışına dair ilginç bir açıklamada bulundu. Kanı daha çok ilçelerin, beldelerin verdiğini belirten Kılınçel, “Bazı kamu, kurum ve kuruluşlar duyarlı. Ancak bazıları da var kan vermeyi galiba angarya olarak görüyorlar. Bizi çok şaşırtan sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Ayrıca Kılınçel, 2012’de en çok kanı Ramazan Ayı’nda topladıklarını bildirdi.

Modernleşen ve değişen dünyada, eğitim seviyesinin, bilinçli insan seviyesinin artığı günümüzde kan bağışları halen daha istenilen düzeye ulaşmış değil. Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, “Her geçen yıl kan bağışı artıyor” dese de veriler ihtiyacın karşılanmadığını gösteriyor. Kan bağışının en çok kırsal kesimden geldiğini, şehir merkezinin ise beklentilerin çok altında kaldığını ifade eden Kılınçel, bu durumu korkuya bağlıyor. Bir de kan bağışının artık angarya olarak görülmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu ileri süren Kılınçel, kan bağışlarını rakamlarla şu şekilde açıkladı: “Tabi ki her yıl olduğu gibi halkın kan bağışı konusunda duyarlılığı artıyor. Her geçen yıl yükseliyor ama yine de ideal ölçülerde değil. Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılayacak şekilde değil. 2012’de Yıllık kan ihtiyacı, 2,5 milyon ünite idi. Ancak biz Kızılay olarak 1,5 milyon ünitesini temin edebildik.

HEDEF 24 BİN 500 ÜNİTE KAN TOPLAMAK

Biz Akdeniz Bölgesi olarak Burdur, Isparta ve Antalya ile çalışıyoruz. Geçen yıl 2560 ünite kan aldık. Devlet hastanelerinin tümünün ihtiyacını yüzde 100 karşıladık. Ancak tıp fakültesine yetişilemiyor. Oradaki ameliyatlar daha büyük olduğu için. Orada daha çok hasta yakınlarından temin ediliyor. İnsanlar illa ki hastam olduğu zaman kan vereyim, diye düşünmesinler. Bunu bir insanî vazife olarak görsünler ve her 3 ayda 1 kan verebilirler. Kan merkezimiz sürekli açık. Çadırlar kuruyoruz. İlçelerimizi dolaşıyoruz. Vatandaşlarımız duyarlılar ama biraz daha bu işin üzerine düşülmesi gerekiyor. Tabi ki sivil toplum kuruluşları, devlet kuruluşları, valimiz çok yardımcı oluyor. Bazı kurumlar pek önemsemiyorlar, bunu bir angarya olarak görüyorlar ama birçok kurum da canla başla bizimle birlikte hareket ediyorlar. Aynı duyarlılığı, meslek odaları, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumların tamamının duyarlı olmalarını istiyoruz. İdeal ölçüleri yakalamamız için yüzde 5 kan verebilir nüfusun, 18 – 65 yaş aralığı nüfus, yılda 4 kez kan verebilir. 2012 yılında tabi ki vatandaşların ilgisi ile bizlerin de gayretleri ile hedefimize ulaştık. 2013 yılındaki hedefimiz, Isparta bölgesinde 24 bin 500 ünite. 2012 yılındaki kan bağışı, Türkiye ortalamasına göre iyi. Vatandaşların duyarlılığı artıyor, bizim çalışma yöntemlerimiz değişiyor, bütün kurumların ayağına gidiyoruz.

TAŞRADAKİ İNSANLAR DAHA DUYARLI

Üniversitemiz bizim için önemli bir kaynak tabi ki. Eğitim seviyesi de yüksek. Ama sadece eğitim seviyesi yetmiyor. Medyanın da büyük bir önemi var. Artık internet köylere kadar girdi. Kan bağışında eğitim seviyesi tabi ki önemli. Ama taşra dediğimiz yerlerde insanlar daha duyarlı. Eğitim seviyesi yükseldikçe korku daha fazla artıyor. Ama kişiler bir kez kan verdiği zaman onun aslında hiç de korkulacak bir şey olmadığını anlıyor. Ben mesela 44 defa kan verdim. Bu yanlış bir şey değil.

Mesela; Yalvaç, Eğirdir, Şarkîkaraağaç, Gelendost’ta bu kış kıyamette 50 ünite kan aldık. Ama merkezde 20’ye ulaşamıyoruz. Burada bazı ön yargılar var. Kızılay kanı satıyor gibi. Bu bir insanî vazife. Kızılay bu kanı yemez, içmez. Hastanelere veriyoruz biz. Kızılay kâr amacı güden bir kuruluş değil.

Bugün mesela Antalya 1 milyonluk kent. Burdur ve Isparta’nın toplamını geçebilir ama ikimizin nüfusunun 5 katı. Antalya’nın turizm bölgesi olması nedeniyle kan veren risk grubu yüksek. Ama bu Ankara, İstanbul, İzmir’de de böyle. Yani şehirleşme arttıkça duyarlılık azalıyor. 

BURDUR’U İKİYE KATLIYORUZ

Mesela Burdur 2007’de açılmış 3 bin 700 ünite ile başlamış, bu sene 10 bin 500 ünite kan toplamış, 2013 hedefi ise 11 bin.

Antalya 2006’da 22 bin, 2007’de 24 bin, 2008’de 23 bin, 2009’da 28 bin, 2010’da 30 bin, 2011’de 40 bin, 2012’de 42 bin 500, bu sene hedefleri ise 52 bin ünite kan.

Yani bu oranlara baktığımızda nüfusa göre en hızlı giden il Isparta.

Biz Isparta olarak sadece askeriyeden 9 bin ünite kan alıyoruz. Bir anda aldığımız için bu kadar yüksek gözüküyor ama 13 bin ünite sivil kan bağışımız var. Geçmiş yıllarda en kötü zamanımızdı Ramazan ayı. Ama bu sene Ramazan ayı en fazla kan topladığımız zaman. Mesela ramazan ayında Yalvaç’ta bir gece yarısı 78 ünite kan aldık.”

KAN TIRI HAFTA SONU IYAŞ AVM’DE OLACAK

Kılınçel bu arada hafta sonu kan toplama tırının IYAŞ AVM’nin önünde 11.00-20.00 saatleri arasında kan bağışlarını toplayacağını söyledi.

Isparta’da yıllara göre kan bağışı oranları şu şekilde:

2006    12 bin ünite

2007    14 bin

2008    12 bin

2009    20 bin

2010    20 bin

2011    20 bin 500

2012    22 bin 800

Bu haber 1277 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...