“Yardım etmeyelim de hırsızlık mı yapsınlar?”

11 Ocak 2013 21:28

Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, halk arasında duyulan “Devlet mültecilere maaş bağlıyor, sınırsız yardım ediyor” gibi söylentilere cevap verdi. Devletin sayıları ciddi bir orana ulaşan mültecilerin sadece zaruri ihtiyaçlarını karşıladığını, bunun dışında herhangi bir yardımda bulunmadığını belirten Canan, “Kanun, çalışmalarını da yasaklıyor ama çalışıyorlar. Yardım etmeyelim de huzuru mu bozsunlar” dedi.

Ülkelerinden belirli sebeplerden ötürü kaçmak ya da terk etmek zorunda kalan mültecilerin sayısı azımsanmayacak kadar çoğaldı. Hal böyle olunca insanların da dikkatini çekiyor. Özellikle Gülistan Mahallesi sakinleri bunun örneğini en çok yaşayanlardan. Hatta bizim de kulağımıza geldiği kadarıyla “Biz burada iş bulamayalım, devlet mültecilere maaş bağlasın, sınırsız destek versin” söylentileri dolaşmaya başladı. Bu söylentilere cevap veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma’dan sorumlu Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, ilginç bir açıklama yaptı. Dr. Canan “Mültecilerin çalıştığını mesela elma toplamaya gittiğini, inşaatlarda çalıştıklarını, gayri resmi işlerde çalıştıklarını biliyoruz. Ama bunun için de çalışmayın diyemiyoruz. Nihayetinde insandır. Karşılıklı ilişkiler içerisinde çalıştığını görüyoruz tabi ki. Görmezlikten geldiğimizi söylemiyorum ama hepsine tek tek gidip de çalışıp çalışmadığını sormuyoruz. Ama bazen belli yerlerde yol üzerinde beklediklerini görüyorum, o zaman anlıyorum ki bir yerlere çalışmaya gidiyorlar. Onlar da insan. Vatandaşımız da yardımcı olabilirse bir insanlık vazifesidir. Ispartalıların bu insanlara da sahip çıkmasını isteriz. Dolayısıyla bunların yanlışlıkları da olabilir, eksiklikleri de olabilir, kendi aralarında geçim problemleri var. O nedenle bu bazen hoş görülebilir” dedi.

SADECE ZARURİ İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

Dr. Canan, şunun da bir gerçek olduğunu diğer ülkelerin mültecilerine baktıkları zaman Türkiye’deki mültecilerin çok şanslı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Birleşmiş Milletleri ilgilendiren Mülteciler Yasası gereği mültecilerin çalışmaları yasak. Yasa, ‘ilimizde de çalışma izni yoktur’ diyor. Mülteciler çalışmak istiyorlar ancak onlar bu ülkenin vatandaşı değil. Bir müddet burada kalırlar, Birleşmiş Milletler onlara bir ülke bulur ve giderler. Orada çalışma hakları olur. Ama Türkiye’de onlar geçici olarak kalıyorlar. Biz de bu süre zarfında onların yaşaması gereken zaruri ihtiyaçları ne ise onları karşılıyoruz. Sağlık giderleri, barınma giderleri ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çok fazla bir şey vermiyoruz. Eğer çok fazla verirsek bu sefer de burayı daha çok tercih ederler. Biz onlara bizim ülkemizin haklarını veriyoruz. Onları verdiğimiz için Birleşmiş Milletler bize bir para ödemiyor.

DİĞER ÜLKELERDEN DAHA İYİ İMKÂNLAR SUNUYORUZ

Örneğin yurt dışına çıkıyoruz. Yurt dışındaki mültecilerin durumu, bizim ülkemizdeki mültecilerin durumundan çok iyi değil. Bizim verdiğimiz hakları onlar vermiyorlar. Ama biz bu insanlara insanlık yönümüzü ön plana çıkararak Türk’ün misafirperverliğini ön plana çıkararak mültecilere insanca muamele yapıyoruz. Birleşmiş Milletlerin bize emrettiğinin ötesinde, insanca muamele ediyoruz. Almanya’ya giden Türk vatandaşlarımızın da bazıları mülteci statüsünde. Orada vatandaş olmayanların hallerini görüyoruz. Vatandaş olanların da hallerini görüyoruz. Almanya, Avrupa gibi ülkelerde Türk vatandaşı olmuş, yıllardır orada çalışan Türklerin ve diğer ülkelerden insanların durumunu görünce; bizim ülkemizdeki insanların durumu onlara göre çok daha iyi konumdalar. Ama tabi ki onların burada çalışma izinleri yok.

ŞU ANDA İZİNSİZ MÜLTECİ ÇALIŞTIRMA

ADINA BİR YAPTIRIM OLMADI

Fakat şu olabilir; çok marifetli, bilgili, yetenekli insan var ise onlar için çalışma bakanlığından özel izin alınabilir. Bu ülkeye faydalı olacak olan kişi olursa, bunlar için Çalışma Bakanlığı özel çalışma izni verebilir. Ama genel prensip bunların çalışmaması doğrultusunda. Zaten buraya gelenler hep genelde işsiz kişiler. Dolayısıyla o ülkelerden kalkıp iş bulabilir miyiz diyen insanlar buraya geliyor. Burada çalışanlar, özellikle kas gücü ile çalışıyorlar. Örneğin bize gelip sanayide çalışacağız diyorlar. Çalışma kanununa göre onların denetimi var tabi ki. Ama izin alarak çalıştırılması lazım. Sosyal Güvenlik Bakanlığı, izinsiz çalıştırdığı için işyerine yaptırım uygulayabilir. İlimizde pek uygulanan bir şey olmadı. Mültecilerin çalıştığını mesela elma toplamaya gittiğini yani gayri resmi işlerde çalıştığını da biliyoruz. Ama bunun için de çalışmayın diyemiyoruz. Nihayetinde insandır. Karşılıklı ilişkiler içerisinde çalıştığını görüyoruz tabi ki. Görmezlikten geldiğimizi söylemiyorum ama hepsine tek tek gidip de çalışıp çalışmadığını sormuyoruz. Ama bazen belli yerlerde yol üzerinde beklediklerini görüyorum, o zaman anlıyorum ki bir yerlere çalışmaya gidiyorlar. Onlar da insandır. Ülkemizin insanı da yardımcı olabilirse bir insanlık vazifesidir. Ispartalıların bu insanlara da sahip çıkmasını isteriz. Onların geldiği ülkeler de çok gelişmiş ülkeler değil. Dolayısıyla bunların yanlışlıkları da olabilir, eksiklikleri de olabilir, kendi aralarında geçim problemi var. O nedenle bu bazen hoş görülebilir. Hatta bazı hayırseverlerin mültecilerden kira almadıklarını, bazı sivil toplum kuruluşlarının onlara yardım ettiklerini duyuyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. İnsani bir görevdir bu.”

BİZİM ÇOCUKLARIMIZLA KARDEŞ GİBİLER

Öte yandan okullarda mülteci çocukları ile vatandaşlarımızın çocukları arasında bir problem olmadığını belirten Dr. Canan, “Yan yana aynı sıralarda oturduklarını, mülteci çocukları geldiği zaman, senin arkadaşların kimdir diye sorduğumda onlar da arkadaşlarının Türk çocuğu olduğunu, onlarla iyi arkadaşlık yaptıklarını söylüyorlar. Hatta birbirleri ile yan komşularsa beraber ders çalıştıklarını duyuyorum. Bu da beni memnun ediyor tabi ki” diye konuştu.

Bu haber 818 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...