BES devlet tarafından doğrudan teşvik edilecek

14 Ocak 2013 01:43

Şekerbank Isparta Şubesi 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi’nin getirdikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni BES’in sağladığı birçok avantaj bu yazıda yer alacak.

Şekerbank Isparta Şubesi Meltem Can Ergençiçeği, anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinin de yardımıyla yeni yıldan itibaren geçerli olan yeni Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) değişiklikleri ve avantajları düzenli olarak gazetemiz aracılığıyla siz değerli okurlarımıza sunacak. İşte yeni BES’teki değişiklikler ve avantajlar: “1 Ocak 2013 tarihinden itibaren, Katılımcı adına ödenen katkı payının ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının toplamı ile sınırlı olmak kaydıyla, yüzde 25’i devlet katkısı olarak hesaplanır. Bireysel emeklilik hesabınıza ödenen katkı paylarınızın, yüzde 25'ine karşılık gelen tutar, Devlet Katkısı olarak devlet tarafından hesabınıza yatırılmaya başlanacaktır. Örneğin; aylık olarak 200 TL ödüyorsanız, bu tutarın yüzde 25'ine karşılık gelen 50 TL'lik Devlet Katkısı, yatırdığınız katkı payına eklenecektir. Bireysel emeklilik hesabınız için yapmakta olduğunuz katkı payı ödemeleri arttıkça, Devlet Katkısı paylarınız da aynı oranda artacaktır. ( Artık ödendi belgelerini insan kaynakları departmanına veya muhasebecinize göndermeye gerek kalmadı!

DEVLET KATKISI SİSTEMİ ŞU ŞEKİLDE İŞLEYECEKTİR:

Devlet katkısı, Müsteşarlık bütçesine konulan ödenekten katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığıyla aktarılmak üzere Emeklilik Gözetim Merkezi'ne ödenecektir. Bu katkı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilecektir.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra devlet katkı payı ve varsa getirilerinin hak kazanım oranı;

Tablo 1:

Sözleşme Süresi                     Devlet Katkı Payı (ve varsa getiri) Hak Kazanım Oranı

0 - 3 Yıl                                  % 0

 3 - 6 Yıl                                 % 15

 6 - 10 Yıl                               % 35

 10 Yıl ve üzeri                       % 60

 Sadece emeklilik hakkı kazanılması ve zorunlu (vefat - maluliyet) nedenlerle ayrılma halinde %100'üne hak kazanılacaktır. Bununla birlikte, sisteme girişleri özendirmek ve bireysel emeklilik tasarruflarını genişletmek adına getirilen yeni teşvik sistemi çerçevesinde mevcut katılımcılar için iki temel uygulama getirilmiştir: 29 Haziran 2012 – 29 Haziran 2014 tarihleri arasında 2 yıl içerisinde birikimlerini alarak emeklilik sözleşmesini sonlandıran katılımcılar, bu süre zarfında Bireysel Emeklilik Sistemi'ne tekrar dâhil olmaları halinde 31 Aralık 2014 tarihine kadar Devlet Katkısı'ndan yararlanamayacaktır. Bu maddenin yürürlüğe girmesi itibarıyla sistemde bulundukları toplam süreye, bu tarihten itibaren üç yıl sistemde kalmak koşuluyla üç yılın sonunda bir defaya mahsus olmak üzere aşağıda belirtilen hakediş süreleri eklenecektir.

Tablo 2 :

Sistemde Kalınan Süre                      Hakediş Süresi

 3-6 yıl arasında                                 1 Yıl

 6-10 yıl arasında                               2 Yıl

 10 yıl ve üzeri                                   3 Yıl

 Örneğin; Sözleşmesinin 7. yılında olan bir katılımcı, 29.06.2014 tarihine kadar sistemden çıkış yapmaması durumunda; ilgili tarihte sözleşmesinin 9. yılını dolduracak ve bu sebeple devlet katkısının %35'ni hak ediyor olacaktı. (Bknz Tablo 1) Ancak, sistemde kalması dolayısıyla devlet katkısı hak ediş süresine 2 yıl daha ekleneceği (Bknz Tablo 2) ve toplamda 11 yıllık hak ediş süresi seviyesine geçeceği için % 35 yerine % 60'ın hak ediyor olacaktır.

BİRİKİMLERİN ÖDENMESİ SIRASINDA YAPILAN KESİNTİLER:

Daha önce sistemden ayrılma sırasında toplam birikim tutarına uygulanan stopaj kesintisi, 29 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuatta sadece getiri üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu düzenleme ile ödenen anapara hariç tutularak, kesinti yapılan miktar azaltılmıştır. Eskiden olduğu gibi sistemde kalma süresi uzadıkça kesinti oranı azalmaktadır.

SİSTEMDEN AYRILMA DURUMUNDA DEVLET KATKISI:

29 Mayıs 2012 tarihinden önce sistemde bulunan ve 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde birikimlerini alarak emeklilik sözleşmesini sonlandıran katılımcılar, bu süre zarfında Bireysel Emeklilik Sistemi'ne tekrar dahil olmaları halinde 31 Aralık 2014 tarihine kadar Devlet Katkısı'ndan yararlanamayacaktır.

KATKI PAYI VE FON ÜZERİNDE YAPILAN KESİNTİLER:

Fon işletim gideri kesintisi mevcut durumda günlük azami yüz binde 10 (Yıllık % 3,65) oranında alınabilirken, yeni mevzuatla azami fon toplam gider kesintisi oranları fon tiplerine sınıflandırılmış ve oranlar azaltılmıştır.

Fon Adı                      Fon İşletim Giderleri    Yıllık % (Bileşik)         Günlük (Yüzdebin)

Dengeli                                                                     1,75                            4,75

Kamu                                                                         1,75                            4,75

Likit                                                                           1,00                            2,73

Hisse                                                                          2,00                            5,43

 Uluslar arası                                                              1,75                            4,75

 Esnek                                                                        2,00                            5,43

Yönetim gider kesintisi ise, mevcut durumda %8 iken 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik hesaplarına ödenen katkı payları üzerinden, azami %2 oranında alınmaya başlanacaktır.

KATKI PAYI ÖDEMELERİNE ARA VERİLMESİ HALİNDE:

Vadesinde ödenmeyen katkı payının ödeme tarihini takip eden üç ay içinde, ilgili hesaba herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, ilgili sözleşmede ödemeye ara verildiği kabul edilir. Ödemeye ara verilmesi halinde, ara verme süresi boyunca katılımcının birikiminden, ara verilen her tam ay için iki (2) Türk Lirası ek yönetim gideri kesintisi alınır.

Ödemeye bir yıldan fazla ara verme durumunda ise bireysel emeklilik hesabına ilişkin olarak Emeklilik Gözetim Merkezi'ne Aegon tarafından ödenen sabit giderler, katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki birikiminden düşülür.

HESAP BİRLEŞTİRME

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren, aynı veya farklı şirketlerde bulunan hesaplarınız, sadece emeklilik hakkınızı kullanıyor olmanız durumunda birleştirilebilir.

İŞVEREN AÇISINDAN VERGİ AVANTAJI

Yeni yasal düzenlemeler katılımcıların yanı sıra işverenlere de ciddi avantajlar getirmektedir. Mevcut uygulamada işverenler, çalışanları için ödedikleri bireysel emeklilik katkı payı tutarını, aylık brüt ücretin yüzde 10'unu ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçmeyecek şekilde doğrudan gider yazarak, Kurumlar Vergisi matrahından indirebilirken, yeni yasada yüzde 10'luk vergi avantajı oranı, yüzde 15'e çıkarılmaktadır.”

Bu haber 901 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...