“NUTUK, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kılavuzudur”

17 Ekim 2017 18:18

Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şube Başkanı Batuhan Güldiken; Ulu Önder Atatürk’ün ‘Nutuk’ söylevinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Güldiken’in mesajı şöyle: “Nutuk, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti’ne yaptığı tarihsel konuşmadır. Atatürk bu söylevini 15 – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara’daki ikinci kurultayında gerçekleştirmiştir. Atatürk söylevini altı günde, otuz altı buçuk saatte tamamlamıştır.

Atatürk Nutuk’ta kendi deyişiyle: “Ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığını; bilim ve tekniğin en son ilkelerine, kısıntısız koşulsuz ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız ve çağdaş Türk Devleti’ni nasıl kurduğunu” anlatmaya çalışır.

1925 yılında, Devrim karşıtı Şeyh Sait ayaklanması’ndan sonra, Takriri Sükun Yasası çıkarılmış, gerici Terakkiperver Fırka kapatılmış ve İstiklal Mahkemeleri kurulmuştur. Bu ortamda, Devrim’in ödünsüz ve kararlı gücüyle, “Kuruluş”un temel Devrim yasaları arka arkaya çıkarılmıştır. 1927 yılına gelindiğinde, Şapka Devrimi ve Giysi Devrimi yapılmış, Tekke – Türbe – Tarikatlar kaldırılmış, Takvim ve Saatler değiştirilmiş, Yurttaşlık Yasası başta olmak üzere temel devrim yasaları yürürlüğe girmiş ve İstiklal Mahkemeleri’nin görevi de bitmiş bulunuyordu.

Nutuk’ta, Osmanlı Devleti’nin emperyalist devletlerce paylaşıldığı ve vatanın işgal edildiği günlerden başlayarak Bağımsızlık Savaşımız, Cumhuriyetimizin kuruluşu ve devrimlerin yapılışı anlatılır.

Bir milletin maddi ve manevi bütün güçlerini harekete geçiren “Kuvayı Milliye” ruhunun uyanışı; işbirlikçi Saray’a karşı verilen mücadele; Atatürk önderliğindeki milletin “Ya İstiklal Ya Ölüm” ilkesiyle, korkusuzca ve inançla başardığı Bağımsızlık Savaşının evreleri; ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız Türk Devleti’nin kurulması; çağdaş uygarlık yolunda gerçekleştirilmiş devrimler anlatılır. Bu bir tarih, bizim “Kurtuluş” ve “Kuruluş” tarihimizin eseridir. Bu tarihin, tarihi yapan tarafından yazıldığı benzersiz bir eserdir.

Nutuk, sadece geçmişte yaşanmış bir dönemin öyküsü değildir. Ömrünü tamamlayıp çökmüş Osmanlı Devleti’nin yıkıntısı arasından nasıl çağdaş bir ulus devlet yaratıldığının destanıdır. Varlığını Türk varlığına adamış üstün bir komutan, devrimci bir önder, ufku geniş bir devlet adamı olan Atatürk’ün sadece askeri ve siyasal eylemlerini anlatmaz. Bunun yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti’ne şekil veren düşünce ve görüşlerini de yansıtır.

Atatürk, geleceğe yürüyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yol haritasını da çizer: “ Ulusumuzun güçlü, mutlu ve sağlam bir düzen içinde yaşayabilmesi için, devletin bütünüyle ulusal bir siyasa gütmesi ve bu siyasanın iç örgütlerimize tam uyumlu ve dayalı olması gereklidir. Ulusal Siyasa demekle anlatmak istediğim şudur: Ulusal sınırlarımız içinde, her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup ulusun ve yurdun gerçek mutluluğuna ve bayındırlığına çalışmak; gelişigüzel, ulaşılamayacak istekler peşinde ulusu uğraştırmamak ve zarara sokmamak; uygarlık dünyasının uygarca ve insanca davranışını ve karşılıklı dostluğunu beklemektir.”    

Nutuk, bu yüzden bu güne de yarına da ışık tutar. Atatürk Nutuk’ta: “ Ulusum için ve yarınki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek kimi noktaları belirtebilmiş isem kendimi mutlu sayacağım” der.

Atatürk Nutuk’un sonunda: “Bu gün ulaştığımız sonuç, yüz yıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uyanıklığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu, Türk Gençliğine kutsal bir armağan olarak bırakıyorum” der.  Sonra, tüm Nutuk’u özetlediği son sözleriyle, Türk geleceğinin gençlerine seslenir: “ Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni, sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur…”

Siyasal İslam görüşündeki iktidarlarca, ülkedeki bütün okulların İmam Hatipleştirilmesine ve müfredattan/öğretim konularından Atatürk’ün çıkarılmasına çalışılan günümüzde; eğitim – öğretimin ulusallığı, bilimselliği ve birliği ortadan kaldırılmıştır. Bu duruma gelinmesinde, Nutuk’un okullarda ders olarak okutulmamasının payı büyüktür.  Okullarımızda ulusal tarihimizi Atatürk’ten öğrenerek yetişecek ve yürekleri vatan, millet, Atatürk sevgisiyle dolacak gençlerimizin “birinci ödev”lerini hiçbir zaman unutmayacağı bilinememiştir.

Vatan, Türk Milleti, Atatürk varsa biz varız. Yaşadığımız şu günlerde olan bitene ve olması istenilenlere bakınca kendimize sormadan edemiyoruz: Atatürk’ü unutturma, laik, ulus devleti bölme ve yıkma heveslilerinin acaba Nutuk’tan ve Türk Gençliği’nden hiç mi haberleri olmadı?

Ödevimizi hiç unutmadık, unutmayacağız”.

 

Bu haber 405 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...