´Siyasetin tarafında değil, Isparta’nın tarafında olacağız´

14 Ocak 2013 01:49

Türk ocakları Isparta Şubesinin 11.01.2013 tarihli Cuma sohbetinin konuğu Isparta Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül oldu. Bülbül, Isparta Kent Konseyinin kuruluşu, yapısı, işlevi, hedefleri hakkında bilgi verdi.

Türkocağı konferans salonunda yapılan sohbet, çoğunluğunu Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin oluşturduğu seçkin bir dinleyici topluluğunun yoğun katılımlarıyla gerçekleşti. Toplantının açılış ve sunuş konuşmasını  Türk Ocakları Isparta Şubesi Başkanı Opr. Dr. Levent Başyiğit yaptı. Isparta Kent Konseyi Başkanlığına seçilen SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bülbül’ü kutlayarak görevinde başarılar dileyen Başyiğit " Aynı zamanda SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Sosyal Hizmet Derneği ve Isparta Türk Ocağı II. Başkanı olan saygıdeğer hocamız mesleki başarıları ve sivil toplum kuruluşlarında gösterdiği üstün idareci vasıfları ile Isparta da kent bilincinin oluşturulmasına önemli katkılar sağlayacaktır" dedi. Prof. Dr. Mahmut Bülbül bir buçuk (1,5) saat süren sohbetinde Isparta Kent Konseyi ana başlığı altındaki konuyu özetle şöyle anlattı:

" Sosyal bir çevrede, kentlerde yaşayan insanların çoğu zaman dertlerini, sıkıntılarını şehirle ilgili problemlerini kendilerini idare eden yöneticilerine duyurabilmeleri mümkün olmamaktadır.Toplumun bütün kesimlerinden oluşturulacak bir sivil inisiyatifin bu soruna çözüm sağlaması çok daha kolay olabilmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun içerisinde halkın sesini duyuran, devlet idaresinde söz sahibi yapan, millet yararına hizmet veren kuruluşlara çeşitli vakıfları ve ahilik teşkilatlarını örnek gösterebiliriz. İster seçilmiş olsun isterse atanmış her türlü yöneticinin sınırsız yetkilerle donatılması ve denetlenememesi o yönetim biçimini derebeyliğe kadar götürebilir. Bu hal ise geniş insan kesimine elem ve keder verir ki sonuçta huzursuzluğa yol açar. Bu düşünceler çerçevesince hâsıl olan ihtiyaçlar göz önüne alınarak kent konseylerinin kurulma fikri ortaya çıkmıştır.

Daha evvel ilkel anlamda çeşitli yaklaşımlar ve kuruluşlar gerçekleşmişse de bugünkü kent konseylerinden farklı yönler ve görevler içermişlerdir. 03.7.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76.maddesine dayanılarak hazırlanan Yönetmeliğe göre kent konseylerinin kuruluş amacı şöyle belirlenmiştir: Kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, Kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim vb. Bu ilkeleri hayata geçirmeye çalışan Kent Konseylerinin çalışma usul ve esaslarını ilgili yönetmelikler düzenlemektetir. Yine aynı kanununun 76.maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre de, Kent Konseyinin mali yapısı, şu şekilde belirlenmiştir: Belediyeler, Kent Konseylerine, bütçelerinde ödenek ayırmak suretiyle ayni ve nakdi yardım yapar ve destek sağlar denilmektedir.

Çıkan kanundan alınan yetki ile  04 Ekim 2012 tarihinde yapılan bir seçim sonucu Isparta kent konseyine beş kişilik yürütme kurulu ile beraber başkan olarak seçildim.Buna doğal üye olan Kadın meclis başkanı ve Gençlik meclis başkanı da eklenince yürütme kurulumuz sekiz kişiden oluşmaktadır.Konseyimiz Vakıflar, dernekler, siyasi partiler, odalar, sendikalar olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşlardan mürekkep 150 delegeden meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra kadın ve gençlik komisyonları oluşturuldu. 27 kişiden oluşan alt çalışma gurupları da çalışmaya başladı. Ayrıca baromuzun desteği ile hukuk danışma birimi de konseye eklenmiş oldu. Isparta’nın problemlerini dert edinen bu özverili arkadaşlarla hiçbir siyasi partinin ön ve arka bahçesi olmadan, güç odaklarına yanaşmadan, hiç kimseden korkmadan Isparta için çalışmaya ve yorulmaya söz verdik.

Isparta da tarafsız olarak çalışarak kentlilik bilinci oluşturacağız. Siyasetin tarafında değil, Isparta nın tarafında olacağız. Denetim ve izleme görevlerimizi titizlikle gerçekleştireceğiz. Nereden gelirse gelsin ortaya çıkabilecek tehditlere ve baskılara boyun

eğmeyeceğiz. Çünkü biz Isparta halkının kendisiyiz. Gelecek nesillere ve torunlarımıza yaşanabilir bir Isparta bırakmak için kent konseyimizi çalıştıracağız.

Alanında kendini yetiştirmiş benimde kentime katkım olur diyen bütün hemşerilerimizi konsey çatısının altına bekliyoruz. Isparta için ne yapılması gerekiyorsa her türlü şartı zorlayacağız. Isparta Kent Konseyi sağlıklı doğmuş, hızla büyümektedir. Çok kısa sürede hedeflerini belirlemiş ve çalışmalarını hızlandırmıştır. Isparta –Antalya Dereboğazı yolunun duble yol yapılabilmesi için çeşitli etkinliklerle gündem oluşturulmuştur. Yeni çıkarılan Büyükşehir Yasasının, kent konseyinin çalışmalarında nasıl bir yer bulacağını da zaman gösterecek. Konseyin etkin çalışabilmesi için bütçe giderlerinin karşılanması için gerekli araştırma ve tedbirler alınacaktır”.

        Daha sonra karşılıklı soru, cevap ve konuya katkılar alındı. Geçen salı günü hakka yürüyen Isparta Türkocağı eski yönetim kurulu üyesi Münir Bayhan ruhuna fatiha gönderildi. Yapılan ikramların ardından haftaya Türkocakları hanım kolları Genel başkanı sayın Prof.Dr.Filiz Avşar'ın  sohbetinde bir arada olmak temennisi ile cuma sohbeti sonlandırıldı

Bu haber 953 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...