İlimizde İntibak farkından 500 emekli yararlanacak

14 Ocak 2013 01:53

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar İntibak Yasası’ndan faydalanacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Bayram, Isparta’da 550 kişinin bu farktan faydalanacağını belirtti.

Birçok emeklinin merakla beklediği İntibak Yasası’ndan doğan maaş farkları ve kaç kişinin alacağı belli oldu. SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, net olmamakla birlikte toplam 550 emeklinin 16 TL ila 330 TL arasında fark almaya başlayacağını duyurdu.

4A’DAN 480, 4B’DEN İSE 70 EMEKLİ FAYDALANACAK

Bu farklardan 2000 yılı öncesi de emekli olmanın yetmediğini bazı şartların arandığını ifade eden Bayram, şunları söyledi: “İntibak Yasası çerçevesinde 1 Ocak’tan itibaren ödemeler yapılmaya başlanacak. 4A kapsamındakilerin ne kadar alacakları sistemlerde belli, öğrenilebiliyor ama 4B kapsamındakilerin daha sisteme düşmedi. Bu 4A kapsamında Isparta’da yaklaşık 480 emekli faydalanırken 4B kapsamında olanların ise 70 kişi olduğunu düşünüyoruz. 

ÖDENECEK MİKTARDA STANDART YOK

2000 yılından öncekiler intibaktan yararlanabiliyor. Onun da şartları var. 2000 yılından önce bile olsa 5 bin iş günü şartı var. 16 liradan 330 liraya kadar değişen oranlarda ödenecek. Biliyorsunuz maaş hesaplamalarında pirim ödeme günü ile birlikte kazançlar da tesir eder. Dolayısıyla bunun bir standardı yok. Isparta’da 480 sigortalımız alacak.

Hizmet verme anlamında kurumumuz çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunların bazıları fark ediliyor, bazıları fark edilmiyor. Ama bir ülke bütçesinin yüzde 44.8’ini eğer bir kurum işgal ediyorsa bu önemli. Bütün işlemlerin elektronik ortamda e-devlet şifresini aldığınız zaman, maaşını aldığın bankayı bile değiştirebiliyorsun. Aldığın maaşın kesintilerini görebiliyorsun. İhbarını yapabiliyorsun. Her geçen gün daha pozitif ilerlemeler var.”

ŞİKÂYET KURUMU DEĞİL ÇÖZÜM KURUMU OLMAK İSTİYORUZ

Öte yandan bu yıl hizmetlerin çok daha ciddi ve hızlı verilmesi anlamında çalışmalar yapacaklarını ifade eden Bayram, SMS uygulamasını yaygınlaştıracaklarını bildirdi. Bunun yanında Alo 170 İhbar Hattı’nın da etkin kullanılmasını sağlayacaklarını söyleyen Bayram, şöyle devam etti: “Alo 170 ihbar hattını eskiden kişi sadece şikâyet için kullanıyordu. Şimdi ise hangi konu olursa olsun Alo 170 hattını aradığınızda sizin her türlü sorunuza cevap veriliyor. Eğer anında cevap verilemeyecek bir konu olursa da en geç 72 saat içerisinde dönüş yapıyorlar. Özellikle Aralık ayında bu hattı kullanan kişilerin sayısı düştü. Bunun düşmesinin nedeni ise, vatandaşın ihtiyacına cevap alabilmesi demektir.

Tabi ki bir sistemin çok sağlıklı olabilmesi için bir zamana ihtiyaç var. Sosyal Güvenlik Reformu çıktığı zamanki hali ile şu anki durum arasında büyük fark var. Hastaneler ayrıldığı zaman da bir süre kaos yaşanmıştı şimdi ise düzene oturdu. Bir zaman sürecine ihtiyacımız var.

BU YIL SÜRAT YILIMIZ OLACAK

İşlemlerin daha da süratlenmesi ile ilgili aldığımız çeşitli tedbirler var. Kurumumuzun, bizim rahatsız olduğumuz şekilde değil de daha pozitif algılanması adına değişik etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca sivil toplum örgütleri ile programlarımız sürecek. Beldelerde vatandaşlar ile buluşmalarımız sürecek. Bölgelikle devletle vatandaş arasındaki sıcak köprüyü kurmuş olursunuz. Son dönemlerde vatandaştan kopuk değil, onların içinde, onlardan birisi olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Gereken de bu. Kurumumuzun; Vatanını milletini seven, hizmet etmekten gurur duyan kişilerin olmasını gönülden istiyorum. Arkadaşlarımızın da gayreti bu şekilde. Eksikler olabilir, ama onu yüzüne vurarak değil farklı bir şekilde hatırlatarak, paylaşarak, yapıcı bir yaklaşımla daha iyi yerlere gelineceğini düşünüyorum. Bu anlayışın bütün kamu kurumlarımızda daha fazla yer almasını, şikâyet değil, memnuniyet ve muhabbet ortamının oluşmasını arzu ediyoruz. Buraların şikâyet değil, çözüm yeri olduğunun bilincindeyiz.”

Bu haber 836 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...