“Keşif Isparta”nın Bu Haftaki Durağı Yalvaç Pisidia Antioheia Antik Kenti Oldu

25 Ekim 2017 18:05

Isparta’nın tarihi, coğrafi ve doğal güzelliklerini yakından tanıtma gayesiyle hazırlanan “Keşif Isparta” projesinin bu haftaki durağı Yalvaç Pisidia Antioheia Antik Kenti oldu.

Eğirdir Gölü’nün eşsiz manzarasına karşı yapılan kahvaltının ardından SDÜ’lü kâşifler rotasını Yalvaç ilçesinin 1 km kuzeyinde yer alan ve insanlığın yaratılışından itibaren kesintisiz yerleşim görmüş medeniyet merkezlerinden birisi olan Pisidia Antioheia Antik Kentine çevirdi. 

Birbirleriyle 90 derecelik açılarla kesişen caddeler ve sokakları ile eski olmasına rağmen oldukça düzenli olmasıyla ilgi çeken antik kent, öğrencileri kendine hayran bıraktı.

Kentin olmazsa olmazı yarım daireden biraz geniş taş tiyatro ile de öğrenciler tiyatroların ilk nasıl ortaya çıktığını keşfetti. Kentin çarşısında yer alan Augustus tapınağını ve dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan ana kayayı inceleyen öğrenciler, Romalıların inançlarına göre kutsal saydıkları kurban kanını kimsenin üzerine basamayacağı şekilde toprağa değil de oluşturdukları çukurların içine akıttıklarını; Aziz Pavlus’un adının verildiği kilisenin ise bugün hala Hristiyan camiasının kutsal görüp ziyaret ederek hacı oldukları kiliselerden biri olduğunu öğrendi.

Her karışıyla öğrencileri kendine hayran bırakan kentten ayrılan öğrenciler, Antik kentin arkeoloji kazılarından çıkan tarihi eserlerin koyulduğu Yalvaç müzesini gezdi; kazılardan çıkan eski uygarlıkların madalyaları, paraları, savaş aletleri, mimari parçaları, mutfak aletleri, kıyafetleri, takıları ve o zamanda yaşayan hayvanların(at, gergedan, fil) kemiklerini inceledi.

Gezinin sonunda Yalvaç’ın merkezini gezen öğrenciler, ilçenin meydanında yer alan ve yüzyıllara şahitlik yapmış Çınar ağacının altında çay keyfi yaptı.

 

 

Bu haber 462 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...