“Doğalgazı ocakta kullanıyoruz, ısınmada değil”

14 Ocak 2013 18:46

Hava kirliliğinin ilimizde geçen senelere oranla azaldığını ama Türkiye genelinde halâ ilk sıralarda olduğumuzu kaydeden Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Isparta’nın yıllık yaklaşık 120 bin ton kömüre ihtiyacı olduğunu ve bunların tamamına yakınının belediye kontrolünden geçmesine rağmen Isparta’ya görünmeyen noktalardan kaçak kömür girdiğini ileri sürdü.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Isparta’daki hava kirliliği ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Isparta’nın yüzde 25’inn doğalgaz kullandığını ancak merkezi ısıtma sistemlerinden sadece %2’sinin doğalgaz kullandığını belirterek, “Isparta’da hava kirliliğinin normal seviyeye düşmesi için, merkezi sistemlerin %50’si doğalgaza geçmesi gerekiyor” dedi.

Kasım ayı verilerine göre; Isparta’nın Kükürtdioksit oranı yüksek olan iller sıralamasında ilk 5’te olduğunu belirten Akıllı; şunları söyledi: “Isparta’da, 108 bin konut ve işyeri doğalgaz altyapısı tamamlandı. Bunun 36 bin’i doğalgaz’a üye. 26 bin’i de doğalgaz kullanıyor. Yani Isparta’nın %25’i doğalgaz kullanıyor. Fakat ne gariptir ki merkezi ısıtma sistemlerinden sadece %2’si doğalgaz kullanıyor. Yani biz doğalgazı ocakta kullanıyoruz, ısınmada değil. Bu hava kirliliği, merkezi ısıtmadan geliyor. Merkezi ısıtma sistemini körükleyen, kömürden çıkan duman, partikül madde ve kükürtdioksit gaz.

KÜKÜRTDİOKSİT

Kasım ayı verilerine göre; Isparta Kükürtdioksit oranı yüksek olan 5’nci il. Katı maddeler bakımından da 6’ncıyız. 2002 – 2005 yılları arasındaki oranlara göre çok iyiyiz. Ama bunun belki de tek nedeni; Isparta birçok yerde merkezi ısıtma sistemlerinde kullanıyan kömürün kontrolden geçmiş olması. Yani partikül madde ve kükürtdioksit oranı düşük, kalori oranı yüksek olan kömürlerin fazla miktarda gelmiş olması. Isparta’nın yıllık yaklaşık 120 bin ton kömüre ihtiyacı var. Bunların tamamına yakını belediye kontrolünden geçiyor olmasına rağmen Isparta’ya görünmeyen noktalardan kaçak kömür girdiği biliniyor. Bunu kimse inkâr edemez.

Isparta’da hava kirliliğinin normal seviyeye düşmesi için, merkezi sistemlerin %50’si doğalgaza geçmesi gerekiyor. Çünkü doğalgazda kükürt yok. Hava kirliliğini en çok etkileyen kükürtdioksit gazıdır. Kükürtdioksit kullanımının yarıya düşmesi, ilimizi de hava kirliliği bakımından Türkiye genelindeki orta seviyedeki illerin arasına sokacaktır. Şu anda eskiye göre iyiyiz ama Türkiye genelindeki ortalamalara göre yine kötüyüz. AB’nin uyum yasalarına göre uyarlanan değerlerin çok üzerindeyiz.”

Bu haber 997 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...