9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 93. Yaş Gününde Anıldı

2 Kasım 2017 17:55

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 93. Yaş gününde,  adını taşıyan Süleyman Demirel Üniversitesi’nde ''Türkiye'de Üniversitelerin Geleceğinde Geçmişin İzleri: Süleyman Demirel'in Üniversite Vizyonu” isimli panel ile anıldı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde, Demirel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Demirel Atasagun, eski Bakanlar Esat Kıratlıoğlu, Hamdi Üçpınarlar, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yol arkadaşları, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen panelde, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyup Günay İsbir ile Gazeteci ve Program Yapımcısı Abbas Güçlü, hatıralarını paylaştı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, 2 yıl önce aramızdan ayrılan Demirel'i özlemle yad ederek O'nun stratejik odaklanma ve yol gösterme açısından çok değerli olduğunu söyledi.

Bölgenin lokomotifi olarak değerlendirdiği SDÜ’nün ilham vermeye devam ettiğini ifade eden Rektör Çarıkçı, “Birçok alanda önemli bir üniversite olduğumuzu görüyoruz. Üniversitemiz bu yolda çok hızlı ilerliyor. Süleyman Demirel'in vizyonuyla bakarsanız uluslararası çapta çok önemli bir üniversite olmamız gerektiğinin farkındayız ve önümüzde çok uzun bir yol olduğunu da biliyoruz. Bunun farkındalığıyla çalışmaya gayret edeceğiz." dedi.

Ardından ''Türkiye'de Üniversitelerin Geleceğinde Geçmişin İzleri: Süleyman Demirel'in Üniversite Vizyonu Paneli"ne geçildi. Panel Başkanı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden devletin zirvesine kadar ulaşan süreçte biriktirdiği belgeleri "Külliye" ile "Demokrasi ve Kalkınma Müzesi"ne armağan ettiğini belirtti ve bu belgelerin araştırmacılar için bir fener niteliği taşıdığını söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Günay İsbir, 1992'de birlikte çalışmaya başladığı Demirel ile gerçekleştirdikleri projeleri, hatıraları paylaştı.

İsbir, “Demirel, üniversitelere büyük önem verirdi. Türki Cumhuriyetlere yönelik projeleri çok değerliydi. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) dağılmasından sonra Türki Cumhuriyetlerden öğrenci getirilmesi önemliydi. Üniversiteler ile kurulan bilimsel bağ değerliydi. Her yıl Rektörler Zirvesi düzenler, üniversitelere her konuda unutulmaz desteler verirdi” diye konuştu.

Kamu yönetiminde Demirel’den çok ilham aldığını belirten İsbir, “Demirel, büyük bir devlet adamıydı. Bunu başarabilmek çok zordur. Çok önemli meziyetler ister. Demirel, yüzyıllar sonra dâhi hatırlanacak, anılacak çok güçlü bir siyasetçi idi.” dedi.

"Demirel, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük siyasetçilerinden biridir” diyerek sözlerine başlayan Abbas Güçlü ise Sayın Demirel'e yönelttiği "en büyük eseriniz nedir?" sorusuna “kurduğum üniversitelerdir” yanıtını aldığını söyledi ve ekledi: "Demirel, yönetimi boyunca Türkiye'de 58 üniversitenin kuruluşunda var."

“Ben sabrın ne olduğunu cumhuriyet, demokrasi, yatırım ve memleket sevdalısı olan Demirel’den öğrendim” diyen Güçlü, 9. Cumhurbaşkanının fazla bilinmeyen yönlerini de şu sözlerle paylaştı: “Türk Halk ve Sanat Müziğini çok severdi. Bununla da kalmaz her eserin bestecisini bilirdi. Güftesini, makamını hatta sanatçılarını bilir, anında söylerdi. Demirel, Nazmiye Hanımefendiye karşı çok saygılı, sevgili idi. Ankara'da olduğu dönemler, öğle yemeği için mutlaka eve gelirdi.”

Demirel’in eğitime çok önem verdiğinin özellikle altını çizen  Güçlü, gençlere de şu tavsiyelerde bulundu: “Demirel, öğrenciler ile bir araya gelmeyi çok severdi. Demirel'in anılarını yaşatmalı, geleceğe taşımalı, hayallerini gerçeğe dönüştürmeliyiz. Onun için de çok çalışmalıyız. Onun demokrasi, kalkınma, cumhuriyet, memleket sevdasına sahip çıkmalıyız. 9. Cumhurbaşkanını anlamaya çalışın. ''Cumhuriyet benim'' derdi. Ne demek bu? ''Bir çoban Cumhuriyet sayesinde; eğitim, okul, üniversite sayesinde Devletin en zirvesine çıkıyor. Cumhurbaşkanı oluyor. Çobanı Cumhurbaşkanı yapan Cumhuriyet'tir. Eğitimin gücüne, Cumhuriyet'in değerlerine inanın. Çok sevin. Ülkenizi çok sevin. Ülkesini sevmeyen, içinde hiçbir nesne, durum, olguya sevgi beslemez.''

Program sonucunda SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı katılımcılara günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

 

 

 

Bu haber 602 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...