Maddi durumu iyi olmayan vatandaşların cenazeleri ücretsiz taşınacak

8 Kasım 2017 18:32

Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı başlangıcında gündem önergeleri verildi. MHP’li Nedim Yürekli, cenazelerin taşınması için istenen kilometre başı ücretin alınmaması önerdi. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, maddi durumunun iyi olmadığını ifade eden vatandaşlardan bu ücretin alınmayacağını söyledi.

Nedim Yürekli gündem maddesi önergesinde “Zaman zaman bir yakını vefat eden vatandaşlar şehir dışı cenaze nakilleriyle ilgili bizleri arıyorlar. Ben zaman zaman yardımcı olmaya çalıştım. Mezarlıklar Müdürlüğümüz de gerekli yardımı yapmaya çalışıyor. Bir kişi vefat etmiş, yakınlarının acısı büyük, böyle bir durumda Isparta Belediyesi olarak onlardan kilometre başına ücret talep ederek cenazesini köyüne gönderme işinin belediyemize uygun düşmüyor diye düşünüyorum. Gerekli araştırmayı yaptım. 2018 yılı tahmini şehir dışı cenaze nakil sayısı 300 civarında. Kilometre başına da 1,5 TL alınıyor. En uzak ve en yakın köylerimizin mesafelerinin  ortalaması alındığında ortalama mesafe 100 kilometre. 1,5 TL’den hesaplandığında yaklaşık olarak bir yıl boyunca 45 bin lira ediyor. Koskoca Isparta Belediyesi’nin, bölgenin belki de Türkiye’nin en zengin belediyesi olmakla övündüğümüz belediyemizin böyle acılı 300’e yakın aile için 45-50 bin lira gibi bir parayı almasına ihtiyaç yok diye düşünüyorum. Bu önergenin gündeme alınarak komisyona alınmasını arz ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, konuyu Mezarlıklar Müdürüne sordu. Müdür, “3 yıl önce kilometre başı 1,80 TL alınırken, 3 yıl önce bunu 1 TL’ye düşürdük ve sadece gidiş alıyoruz. Örneğin Yalvaç 100 kilometre biz 200 km değil  de 100 TL alıyoruz” dedi. Bunun üzerine Günaydın, “Çok fakirse biz para alıyor muyuz? Diye sordu. Müdürün “Vefat eden şahsın fakir olduğunu beyan eden şahit varsa ücret talep etmiyoruz” demesi üzerine Başkan Günaydın, “Zengin olduğu zaman fakirim derse bile şahit aramayacaksınız. 15 yıl önce bunu söylemiştim. Cenaze yakınının kendi ifadesi geçerlidir. Maddi durumum ödemeye müsait değil taktirde ücret alınmayacak. Bu bizim ana hedefimizdi. O tarifeler yine geçerli olsun ama bu şartla geçerli olsun. Durumu iyi olanlar bu tarife ücretini ödesin. Benim baştan söylediğime aykırı iş olmuş bugüne kadar. Bu konuda şahit aranmayacak.

Bu meclis bazı olayları omzuna alabilen bir meclis. Buradan gelecek bir yük varsa biz meclis ve şahsım olarak bunu çekeriz. Kanuna uyacağız ama kabul etmediğimiz şeyleri omzumuza alarak gidiyoruz.  Daha önce omzumuza aldığımız bir yük daha var. 3 metreküp suya kadar olan ücreti ve atık su parasını almıyoruz. Atık su parasını almak zorundayız. Ama 3 metreküpe kadar bu parayı almıyoruz. Bir yılda 200 bin lira zimmet çıkıyor. Belediye meclisinde bu kararı aldık. Müfettiş gelirse bunu ödeyin derse bunu ödemek zorundayız ve ödeyeceğiz. Cenaze konusunda da şahit aramıyoruz. Onun yükü varsa da meclis olarak çekmeye hazırız. Bir daha bu eksikliği istemiyorum” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 498 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...