Isparta Koruyucu Ailede Türkiye Birincisi

10 Kasım 2017 16:56

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük 2018 yılı performans planı ve bütçe taslağı görüşmelerinde sunum yaptı. İl Müdürü Kütük Isparta’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde verilen hizmetlerde iyi bir noktada olduğunu söyleyerek “Türkiye genelinde 47 yaşlı yaşam evi var. 8 tanesi Isparta’da. Isparta’da 95 tane çocuğumuz 76 koruyucu aile yanında bulunuyor. Isparta bu anlamda nüfusa oranlandığında Türkiye birincisi konumdadır. Isparta’da hizmet vermek için 24 tane ASDEP uzmanı aldık. ASDEP uzmanları hane hane dolaşacak. Isparta’nın sosyo ekonomik durumunun fotoğrafını çekecekler” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının tüm dezavantajlı gruplara destek olduğunu söyleyen İl Müdürü Yakup Kütük yaptığı sunumda şunlara yer verdi. “Isparta’da 3 bin 128 kişiye evde bakım hizmeti desteği veriyoruz. Bunların yarıya yakını Isparta il merkezi ve köylerinde, diğer yarısı ise ilçe merkezleri ve köylerimizde. Aylık kişi başı şuan için bin 27 TL ödeme yapıyoruz. Bu anlamda 2017 yılı içerinde yaklaşık 36 Milyon TL’nin üzerinde ödeme yapılmıştır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalı ile 18 milyon TL civarında yardım, 46 bin 749 kişiye yapılmıştır. Bunlar 2022 maaşı, şartlı asker gibi çeşitli kalemlere ayrılıyor. Ayrıca Türkiye’de örnek olduğumuz bir çalışma daha var. Isparta

Parçalanmış ailelerin çocuklarına ailenin yanında bakmayı çok önemsiyoruz. Bu noktada ailenin ekonomik sıkıntısı varsa ailelere sosyal ekonomik destek veriyoruz. Bu anlamda bin 12 çocuğun ailesine sosyal ekonomik destek kapsamında 2017 yılı içinde 7 milyon 846 bin TL ödeme yapılmıştır. Aile yanında bakılamayan çocukları ise koruyucu ailelere veriyoruz. Isparta’da 95 tane çocuğumuz 76 koruyucu aile yanında bulunuyor. Bu ailelere de çocuğun yaşına göre 475 TL ile bin 19 TL arasında ödeme yapıyoruz. Isparta bu anlamda nüfusa oranlandığında Türkiye birincisi konumdadır.

Doğum yardımlarımız var. 2017 yılında 2 milyon 58 bin TL doğum yardımı yapıldı. Bu noktada yıllık 4-5 bin doğum oluyor. 2017 yılında biz yaklaşık 4 bin 35 yeni doğan için yardım yapmışız. Ücretsiz seyahat karları var. Şehit yakınları ve gaziler için. Özellikle halk otobüsleri bu konuda sıkıntı çıkarıyordu. Bakanlığımız bu konu ile ilgili devreye girdi. Biz artık halk otobüslerine engelli, gazi, şehit yakını için otobüs başına aylık 600 TL ödüyoruz. Bu Isparta’da 2017 yılı için yaklaşık 60 bin TL.

Yaşlı yaşam evleri, umut evlerimizde, çocuk evleri gibi yerde baktığımız kişiler için yapılan harcamalar 2017 yılı içinde 25 milyon 855 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Rakamlar alt alta sıralandığında 2017 yılında 63 bin 113 kişiye ulaşmışız. 2017 yılı için yapılan toplam yardım 124 milyon 886 bin TL’ye ulaştı. 2012 Eylül ayında göreve başladığımda bu rakam 44 milyon TL idi. Biz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak %99 dezavantajlı gruplara ulaştık.

Isparta’da hizmet vermek için 24 tane ASDEP uzmanı aldık. 24 ASDEP uzmanından 4’ü Yalvaç, 2’si Şarkikaraağaç, 2’si Eğirdir, 2’si Uluborlu gerisi de merkezde olmak üzere ASDEP uzmanları hane hane dolaşacak. Isparta’nın sosyo ekonomik durumunun fotoğrafını çekecekler. Ekonomik destekler yanında sosyal yardım anlamında da çalışmalar yapıyoruz. Aile eğitimleri, boşanma öncesi eğitimler gibi çalışmalar yürütüyoruz.

Son günlerde popüler olduğu için intihar vakaları ile ilgili bir bilgi vermek istiyoruz. TÜİK verilerine göre Isparta intihar vakaları ile Türkiye’de 52. Sıradadır. 2017 yılında 17 intihar vakası olmuştur. İntihar sebepleri ile ilgili hastalık, psikolojik bunalım gibi nedenler görülüyor. Biz bu tür olayların afişe edilip konuşulması yerine konuşulmamasının gerektiğini düşüyoruz. Basında çok çıkmasının faydasından çok zararı oluyor. Boşanma sayıları içinde benzeri şeyler söyleniyor. Fakat TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Isparta 42. Sırada. Isparta bu konularda gayet iyi durumda. Isparta’da evlilikler genel olarak iyi gidiyor, her canı sıkılan intihar falan etmiyor. 657 sayılı devlet memurları kanununa bağlı 157 personelimiz var. Ayrıca 500’e yakın hizmet satın alma ile çalışan elemanımız var.

Isparta il merkezinde bir huzurevi ihtiyacımız var. Isparta’da özel huzurevi var fakat bizim işlettiğimiz bir huzurevi yok. Bu noktada arazi arayışımız devam ediyor. Ayrıca özel bakım merkezleri var. Fakat özel bakım merkezi konusunda da açık var.  Türkiye genelinde 47 yaşlı yaşam evi var. 8 tanesi Isparta’da. Bakanlık Isparta’da ki hızlı gidişi görünce biraz yavaş gidin Türkiye genelinde 47 tane var. %20’si Isparta’da dedi. Bu nedenle biraz yavaşladık. Fakat açma yönünde çalışmalarımız devam ediyoruz. İlçelerdeki en büyük sorunumuz, yaşlı yaşam evi olacak standartta yer bulamıyoruz. Yani bizdeki standardı en az üç yaşlının barınabileceği, 3+1, kaloriferli, giriş katı yada asansörlü olması gerekiyor. İlçelerde bu şekilde yerler bulamıyoruz.  

 

Bu haber 488 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...