“Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme diyabet oranını artırıyor”

15 Kasım 2017 18:38

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hakan Korkmaz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle şu bilgileri aktardı;

Diyabet hastalığı önemli sağlık problemlerine neden olan küresel bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) dünyada 415 milyon diyabetli olduğunu ve bunun 2040 yılında 640 milyona ulaşacağını bildirmiştir. Ülkemizde de diyabetli hasta sayısında önemli artışlar olduğunu prevelans çalışmaları ile gösterilmiştir. 2010 yılında Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi (TURDEP)-2 çalışmasının verileri 12 yıl önce yapılan TURDEP-1 sonuçları ile karşılaştırdıklarında ülkemizde diyabet görülme oranının %90 oranında arttığı ve diyabet sıklığının %13.7’lere kadar ulaştığını göstermişlerdir. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir.

Diyabet çok sinsi seyreden bir hastalık olup belirti vermeden uzun yıllar varlığını sürdürebilir. Tanıdaki bu gecikmeler bağlı kan şekerinin yüksek seyretmesi çeşitli organ ve dokularda hasara neden olabilmektedir. Kan şekeri yüksekliğinin hasara yol açtığı doku ve organ arasında göz, böbrek, sinir sistemi, kalp ve damarlar yer almaktadır. Diyabet hastalığı, diyaliz tedavisi gerektiren böbrek yetmezliğinin en sık nedeni olarak gösterilmektedir. Diyabet hastalığının erken dönemde tespit edilmesi diyabet açısından riskli olan kişiler belli aralıklarla tarama yapılması ile olabilmektedir. Şişmanlar, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, ve hareketsiz yaşamı olanlar, 1. derece akrabasında diyabet hastalığı olan kişiler, gebeliği sırasında diyabet gelişmiş olanlar ve polikistik over hastalığı olanlar diyabet hastalığı gelişimi açısında riskli kişilerdir. Bu kişileri diyabet hastalığı açısında taramaların mutlaka yapılması gerekmektedir.

Diyabet sadece bireyin sağlığını değil, ülkelerin ekonomisini, sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerini de olumsuz etkilemektedir. Bu neden diyabetin ortaya çıkmadan önlenmesi veya geciktirilmesi önemlidir. Günümüzde diyabeti önlemek amacı ile yapılan önemli çalışma sonuçları yaşam tarzı değişikliklerinin yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması, düzenli egzersiz ve eğitim ile diyabet görülme sıklığının %58 oranında azaldığını göstermiştir. Bu sonuçlar diyabet hakkında toplumsal bilgilendirmenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile IDF diyabet konusunda toplumsal farkındalığın arttırmak ve konunun öneminin vurgulamak amacıyla diyabet tedavisinde oldukça önemli yeri olan insülin hormonunu bulan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım tarihini“ Dünya Diyabet Günü” ilan etmişlerdir. Ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinlikler ile bu gün kutlanmaktadır.

 

 

Bu haber 532 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...