“UÇUCU YAĞLARIN TÜKETİMİNDE DÜNYADA %10 ARTIŞ VAR”

19 Kasım 2017 18:48

Gülyağı ve Aromatik Yağlar Sanayicileri Derneği Başkanı Nuri Erçetin, sanatçı Berdan Mardini’nin memleketi Mardin’e Isparta’dan götürdüğü gülleri dikmesini ve bu alanda sanayi yatırımı yapmasını “Bizden avantajlı diyebilirim” şeklinde değerlendirdi. Erçetin, Ispartalı üreticilerin Berdan Mardini’nin bu işte başarılı olacağını ve 150-200 kilogram gül yağı üreteceğini hesaplayarak, hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gülyağı ve Aromatik Yağlar Sanayicileri Derneği Başkanı Nuri Erçetin, Kanal32’de katıldığı Ne Var Ne Yok Programında gülcülük sektörünü değerlendirerek, sanatçı Berdan Mardini’nin memleketi Mardin’de gül dikmesini yorumladı.

BİZE RAKİPMİŞ GİBİ GÖRMEMEK LAZIM

Berdan Mardini’ye başarılar dilediğini ifade eden Nuri Erçetin, “Kendi memleketi için yatırım yapıyor. Gül çiçeğini Isparta’dan aldı. Tesisini büyük olasılıkla Ispartalı bir firma kuracak. Bize rakipmiş gibi görmemek lazım. Burada 22 firma var, 23 olacak. Ama bu bizim önümüzdeki yıllarda başımıza gelecek bir şey. Berdan Mardini beyi başkaları da takip edebilir. Güle son yıllarda baktığınız zaman fiyatı düşmeyen hatta dengeli giden bir ürün. Bu işi politikacılar da destekleyebilir ve şehrinde yatırım yapılmasına ön ayak olabilirler. İşgücünün yoğun olduğu bir sektör. Yeni bir kaynak yaratacak. Bu durumlar önümüzdeki yıllarda daha sık gündeme gelebilir” dedi.

BERDAN BEY BİN DEKAR DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİNDE YAKLAŞIK 600 TON ÇİÇEK ALIR

Mardini’nin Isparta’dan daha iyi verim alabileceğine değinen Erçetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gülbirlik’te Mahmut bey ve Hasan beyle sohbet ettik. Mahmut bey işin zirai kısmını iyi biliyor. Hava koşulları nedeniyle verim alamayacağını ve bize rekabet getirmeyeceğini düşünüyor. Berdan beyin kendisine yarattığı bir avantaj var. Berdan bey bin dekar dikimi gerçekleştirdiğinde yaklaşık 600 ton çiçek alır. Bunu Isparta koşullarına göre söylüyorum. Bu Güneykent’in üretimine yakın bir üretim. Buradaki avantaj yönü bin hektardan aynı kalitede aynı standartta bir ürün alacak. Bu onun için büyük bir avantaj. Biz burada 500-600 tonu 4-5 köyden alıyoruz. Aşağı yukarı 400 çiftçinin ürününü alıyoruz. Bu 400 çiftçinin güle gösterdiği önem aynı değil, kullandıkları gübre aynı değil. Kimisi gübreyi az kullanıyor, kimisi fazla kullanıyor, kimisi suluyor, kimisi sulamıyor. Ama orada bin dekar alanda bu iyi organize edilip, senkronize şekilde yapılırsa bizden daha iyi verim bile alabiliyor. Ama toprak yapısı ve iklim koşulları nasıl etkileyebileceğini bilmiyorum.

BERDAN BEY GELİŞİ GÜZEL YAPMIYORDUR BU İŞİ

Sanayileşmek demek ürünün aynı kalitede ve aynı standartta bolca temin edilmesi demektir. Bizim sıkıntımız o. 300-400 çiftçinin yaptığını Berdan bey tek başına yapacak. Burada tüm mesele verim. Gül çiçeğinde verim birçok faktörden etkileniyor. Yakınlarda başka bir zararlı oluşmaya başlamış. Toprağa fazla azot gübresinin verilmesi neden oluyor. Bizim çiftçimizin yüzde 90’ı belki toprak analizi yaptırmıyor. Doğru gübreyi kullanıyor mu kullanmıyor mu belli değil. Berdan bey gelişi güzel yapmıyordur bu işi. Mutlaka artısını, eskisini değerlendirmiştir. Bizden avantajlı diyebilirim.

BELKİ BERDAN BEYİN TANINIRLIĞI BİZE BİR PAZAR DA AÇABİLİR

Berdan beyin bu işte başarılı olacağını, 150-200 kilogram gülyağı üreteceğini ve pazara gireceğini düşünerek hareket etmek zorundayız. Bu da bizim pazar payını artırmamız gerektiğini ortaya çıkartıyor. Talep yaratmamız gerekiyor. Berdan beyin nasıl rekabet edeceğinden öte Berdan bey ile bu işi nasıl ileri götürürüz, pazar payımızı nasıl artırırız diye düşünmemiz lazım.   Belki Berdan beyin tanınırlığı bize bir pazar da açabilir.”

UÇUCU YAĞLARIN KULLANIMINDA BİR ARTIŞ VAR

Öte yandan gül yağı, lavanta gibi uçucu yağların tüketiminde bir artış olduğunu ifade eden Nuri Erçetin, “Yılda yüzde 10’a bir artış bekleniyor. Gül yağı bundan ne pay alabilir, bilmiyorum ama biz o yüzde 10 artışı kendimize yönlendirmemiz lazım. Özellikle Aroma Terapi sektörünün daha hızlı gelişeceği yönünde bir görüş var. Aroma Terapi ürünlerine talep artarsa bunu da Hindistan ve Çin gibi büyük nüfuslu ülkelerin olacağı söyleniyor, bize de iş çıkar” şeklinde konuştu.

VALİMİZİN DESTEĞİ İLE ONUR KONUĞU OLARAK DAVET EDİLDİK AMA GİDEMEDİK

Diğer taraftan geçen haftalarda İstanbul’da düzenlenen Ev Dekorasyonu ve Kozmetik Fuarı’na Vali Şehmus Günaydın’ın desteği  ile onur konuğu olarak davet edildiklerini belirterek, “Ama bizim burada eksikliğimiz oldu ve katılamadık. Konu bize çok uygun değil şeklinde yaklaşıldı. Orada gül yağı satılması pek mümkün değildi ama tanıtım yapılabilirdi” dedi.

 

 

 

 

Bu haber 478 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...