“Şehrin yüz yılına hitap edecek”

15 Ocak 2013 22:09

Çelebiler Mahallesi’nde 4 katlı yer altı otopark ve kent meydanı yapılacak alanda şu ana kadar 16 parça yer satın aldıklarını ve 3 bin 500 m² istimlak yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Günaydın; “Bu projeler uygulandığında Isparta’nın kaderi değişecek, bende kaderini değiştirmek için uğraşıyorum. Isparta halkının da, 100 yılı kapsayacak bu projeye sahip çıkmalarını istiyorum” dedi.

Kent merkezinde otopark ihtiyacının giderilmesi yönünde önemli bir adım atan Isparta Belediyesi, Sağlık Müdürlüğü binası arkasında bulunan toplam 3 bin 868 metrekarelik alanda otopark yapacak.  2 bin 307 metrekarelik alanında uygulanacak olan otopark minimum 4 katlı ve yer altı otoparkı olarak gerçekleştirilecek. Otoparkın üstü yeşil alan haline getirilerek meydan oluşturulacak.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Çelebiler Mahallesi'nde yapılacak 4 katlı yer altı otopark projesini anlattı.

Dört katlı bir yer altı otopark projesi geliştirdiklerini aktaran Başkan Günaydın, "Aslında burada katlı otopark düşünüyorduk. Ancak kentin nefes alması, şehir estetiği açısından yer altı otoparkı yapmayı uygun gördük. Otoparkın üstünde 3 metrelik bandaj toprak olacak ve yeşil alan olarak kullanılacak. Buraya ağaçlar dikilecek hatta gezinti alanı olacak” dedi.

16 PARÇA ARSA SATIN ALDIK

Bu alanda şu ana kadar 16 parça yer satın aldıklarını ve 3 bin500 m²istimlak yaptıklarını belirten Günaydın, “Bunları da gönüllü yaptık. Herkesle el sıkıştık, helalleşerek yapmış olduğumuz bir alışveriştir burası. Burayı en kısa zamanda tamamlayarak, yüzlerce yıl kullanılmasını arzu ediyoruz. İstimlaklerimizi bu şekilde çok ciddi yaptık. Onun için kimse hiçbir şekilde ‘benim orada hakkım kaldı’, ‘ben de oradan istikbal vaat ediyordum ama benim istikbalimi söndürdüler’ dedirtmedim. Aksine aldığım yerlerin istikbali parladı. Herkesin parasını nakit ödedik şu ana kadar” dedi.

PROJELENDİRMEDE SON NOKTAYA GELDİK

Bu alanla ilgili projelendirme aşamasına geçtiklerini belirten Başkan Günaydın, proje ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yaklaşık 2 ay önce de burada bir toplantı yapmıştık. O zamandan bu zamana kadar 8 parça daha yer aldık. Projemizde son noktaya geldik. Burası aynı zamanda bir kent meydanı olacak. Şu andan itibaren projelendirilmesine geçiyoruz. Artık projeyi çiziyoruz. Bu çok ciddi bir yatırım. Ciddi bir inşaat tekniği kullanmamız gerekiyor. Yerin altını otopark yapıyoruz, yerin üstünü de kentin ihtiyacı olan bir fonksiyona büründürebiliriz. Ama her şeyden önce kalın bir toprak tabakası bulundurarak, üzerini meydan ve yeşil alan yapacağız. Yerin altına inmemiz için yanlardaki yolları da meydan yapacağız. Dolayısıyla merkezin doğu kanadının bütün otopark sorununu burası çözmüş oluyor.

TOPLAM 18 BİN M²’LİK 4 KATLI İNŞAAT

Buraya 4 bin 500 metrekareye yakın bir otopark yapıyoruz. 4 kat yaparsak, 4 x 4 bin500 metrekareyapıyor. Yani yaklaşık 18 bin metrekareye yakın toplam inşaat alanı olan bir inşaat yapıyoruz buraya. Ve bu yolları sınır olarak yakalamamız için, o yolların üstünü de meydan yapabilmemiz için fore kazıklar çakılacak. 30 metreye yakın fore kazıklar çakılacak yerin altına ve fore kazıklar çakılırken de harfiyat alınacak. Fore kazığı çakarken de, istinat yapmış oluyoruz.

GÖKKUBBE’NİN YANINDAKİ ALANA

OTOPARK YAPIMI BAŞLADI

Şu anda Gökkubbe fuar alanının yanında fore kazıklar çakılıyor. En son teknolojiyi kullanıyoruz. Müjdeler olsun ki şu anda ilk defa Isparta’mızda katlı otoparklar yapma olayına girdik. 3 katlı, 3 bin metrekare üzerine oturan, 9 bin metrekare toplam yapı alanı bulunan çelikle inşa edilen bir otoparkımız başladı, şu anda yapılıyor. Şehir merkezinin batı tarafında da ITKM’nin altında 1.800 araçlık otoparkımız eli kulağında. Heyecanla bütün takibimizi yapıyoruz.

KAMU KURULUŞLARI İLE TASAK DA YAPABİLİRİZ

Bir de eğer mümkün olursa bu meydanı diğer bir meydana bir ulaşım aracı olarak görüldüğü gibi, tekrar onun altını da kullanmak üzere, özel idare binasının yan yol tarafının altını da projelendirdik ama o kesin bir proje değil. Orayı da yaptığımız zaman1.100 metrekarede orası var. Ben olmasını arzu ediyorum. Eğer onlar da inandıkları takdirde projeyi gerçekleştiririz. Biz kamu kuruluşları karşılıklı takas da yapabiliriz. Onu da yaparsak artık şehrimizin merkezinde bu bölgede dışarıda bir tane araç görünmeyecek.

ŞEHRİN DİĞER BÖLGELERİNE DE

AYNI GENİŞLİKTE OTOPARKLAR YAPILABİLİR

İşte o zaman şehir, şehir hüviyetine bürünmüş olacak. Bir de şehrin kuzey tarafında veya belediye sarayının yıkılıp oraya da bir otopark yapılabilir. Şu anda iki tane otopark inşaata giriyor. Biri girdi, diğeri de girmek üzere. Bir de kuzeydoğu tarafında da bu genişlikte bir otopark yapılabilir.

BU OTOPARK VE YEŞİL ALAN

 PROJELERİ 10 YILA HİTAP EDECEK

Isparta işte o zaman şehir; sevimli kent, en iyi kent, en çok yeşili olan bir kent, şehir gürültüsünden kopmuş, nadide bir güzelliğe sahip olur ve bütün insanlarımız çocuklarıyla birlikte rahat rahat alışverişini yapar, gezer, dolaşır. Yapımına başlanmış bu iki projenin dışında olabileceğini anlattığım bu projeler gerçekleşirse eğer, yaptığımız incelemelere göre tam manasıyla araç artışını da hesaplayarak, bu otopark ve yeşil alan projeleri yüzlerce yıl yetiyor Isparta’ya. Bu otopark sorunu yüzlerce yıl çözülmüş oluyor.

ISPARTA HALKININ BU PROJELERE

 SAHİP ÇIKMASINI İSTİYORUM

Bütün Isparta halkımızın bu projeleri benimsemesi ve kendi projeleri olarak kabul etmelerini istiyorum. Bu projeler Isparta’nın projeleri. Bunu Isparta taktir etsin, heyecanla takip etsin. O açıdan Isparta halkının, 100 yılı kapsayacak bu projeye sahip çıkmalarını istiyorum. Bu projemiz Isparta’ya hayırlı olsun.

 

 

Bu haber 887 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...