Sorkuncak Köyünde Safran Deneme Yetiştiriciliği Devam Ediyor

21 Kasım 2017 18:26

Geçtiğimiz yıl Safranbolu İlçesinden getirilerek Eğirdir Sorkuncak Köyünde deneme amaçlı dikimi yapılan safran bitkisi, geçtiğimiz günlerde çiçek açarak bölge ekosistemi içerisinde yetiştirilebilir bir bitki olduğunu kanıtladı.

Eğirdir ekonomisinde yeni bir gelir modeli oluşturulması amacıyla geçtiğimiz yıl çalışmalara başlayan Kaymakam Abdullah AKDAŞ, Safranbolu’dan getirttiği safran soğanlarını, Sorkuncak köyünde uygun görülen bir alana dikimini gerçekleştirerek yıl boyunca yakından takip etti.

Sonbahar yağmurlarıyla birlikte çiçek açan safranları görmek için deneme tarlasına giden Kaymakam AKDAŞ  safran bitkisinin sanılanın aksine zahmetsiz yetiştirilen ve ekonomik getirisinin yüksek bir ürün olduğu belirterek; “Yaklaşık bir sene önce başladığımız çalışmaların sonuna gelmek üzereyiz. Safranbolu’dan getirdiğimiz tohumların çiçek açtığını görmek mutluluk verici. Birçok sektörde alıcısı olan safran baharatı, kanser tedavisinden kendi ağırlığının 100 bin katı boyama özelliğiyle kimya sektörüne kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor. Bugün görüyoruz ki safran, Eğirdir iklim ve toprak yapısına uygun bir bitki. Kardeşleme dediğimiz soğan çoğalması ortalama 3 ile 5 iken biz burada 7-8 kardeşleme sayısına ulaşarak bir sezonda diktiğimiz soğanın iki katı sonuç aldık.  İnşallah yakın zamanda hasat yapıldıktan sonra yeni safran tarlaları açılması için çalışmalar yapacağız. İlçe ekonomisi için önemli bir sayfa açarak yeni bir alternatif tarım ürününün Eğirdir’e kazandırılacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Gıda sektöründen sağlık, kozmetik, boya ve ilaç endüstrisine kadar birçok alanda kullanılan; dönüm başına 850 gr ile 1250 gr hasat elde edilen ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran, piyasa şartlarına göre kilosu 20 bin ile 50 bin TL arasında alıcı bulunuyor.

İlkbaharda kardeşleme(çoğalma) yaparak sonbahar yağmurlarıyla beraber çiçek açan safran tarlasında önümüzdeki günlerde ilk hasat gerçekleştirilerek gelir getirici ürünlerde kullanılmak üzere denemeler gerçekleştirilecek.

 

 

Bu haber 628 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...