“Bu sistem 20 yıla damgasını vuracak”

16 Ocak 2013 12:05

Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, üç-dört aydır denemeleri süren ve başarıya ulaşan Yeşil Dalga Sisteminin artık 28 önemli kavşakta yani şehrin yüzde 70’inde faaliyete geçirildiğini müjdeledi. Yerine göre30 km. ila50 km. hızla gidildiği takdirde yaklaşık yedi-sekiz trafik ışığına hiç yakalanmadan geçilebilecek.

Trafik sorunu yaşayan illerin kurtarıcısı olan ve doğu illeri de dahil olmak üzere pek çok kentte devreye sokulan Yeşil Dalga Sistemi, Isparta’da da faaliyete geçirildi. Trafik sıkışıklığının en çok rastlanıldığı yerler arasında olan Isparta’da sürücüler bundan böyle belirtilen hızda gittikleri takdirde hiçbir trafik ışığına yakalanmadan kilometrelerce ilerleyebilecekler.

EN ÖNEMLİ 28 KAVŞAĞI KAPSIYOR

İlk olarak Yeşil Dalga Sistemini tanıtan Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, “Burada temel amaç; Seçilen ana arterlerde belli bir hızla seyahat eden araçların, art arda kurulu sinyalize kavşaklarda, kırmızı ışığa yakalanmadan geçebilmesini sağlamaktır. Bu sayede o yönde giden araçlar, bir sonraki sinyalize kavşağa varmadan önce, kendisine hitap eden trafik ışıkları yeşile döner ve araçların durmadan kavşaktan geçebilmesini sağlar. Burada, yeşil ışığın yanma hareketi, suda veya ip üzerinde oluşturulan dalganın ilerlemesine benzetildiğinden bu tarzda çalışan sinyalize sistemlere ‘yeşil dalga’ adı verilmektedir” dedi.

Isparta’nın trafik sorunu yaşanılan en önemli 28 kavşağını ve caddelerini bu sistemle birleştirdiklerini ifade eden Eren, şunları söyledi: “Otomasyon sistemi ile hizmet verecek olan yeşil dalga artık tek noktadan kontrol edilecek. Trafik ışıklarımızı da led tabir edilen lambalarla değiştirdik ve görüş açılarını daha da uzattık. Ayrıca trafik yoğunluğuna göre yeşil, sarı ve kırmızı ışık hareketlerini de takip edeceğiz ve büyük ölçüde bu yoğunluğu da gidereceğiz.

KAMERALI SİSTEM KURUYORUZ

Önümüzdeki günlerde de kameralı sisteme geçerek kavşaklarda yoğun olan bölgelerdeki sinyalizasyonlara merkezden müdahale edilerek araç trafiğini yoğun olduğu caddelere yeşil ışık yakılması sağlanacak. Böylece beklemede harcanan benzin masrafı da yüzde 30 oranında azaltılarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanacak.

GPRS TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK

Şehir trafiğinde yaşanılan aksaklık ve arızalar Zabıta Müdürlüğü bünyesinde kurulan komuta kontrol merkezinde GPRS sistemiyle kontrol altında tutulacak. İstendiğinde trafik ışıkları komuta kontrol merkezinde gerek yeşil dalgaya, gerek flâşöre yönlendirilirken, yine ışık süreleri de ayarlanabilecek. 

Bu haber 742 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...