“Yem fiyatı düşürse et fiyatı da ucuzlar”

30 Kasım 2017 18:20

Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, et fiyatlarının düşmesinin yem fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ederek, “Eğer yem çuvalının fiyatı 40 liraya düşerse et fiyatları da ucuzlar” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et fiyatının ucuzlaması için çalışmalar yapıyor. Bu konuda üreticileri de dinleyen bakanlık, bu soruna kalıcı bir çözüm arıyor. Et fiyatlarını değerlendiren Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, ucuz etin yem fiyatlarından geçtiğini söyledi.

SON BİR AYDA YEMİN ÇUVALINA 5 LİRA ZAM GELDİ

Et maliyetinin 24 TL’den aşağı olmadığını ifade eden Özdemir, bu konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya bildirdiklerini söyledi. Özdemir, “Bakan bey kendilerine gelen verilerin de bu şekilde olduğunu söyledi.  Kargas et fiyatının 29 TL’den aşağısının bizi kurtaracağını düşünmüyoruz. Son bir ayda yemin çuvalına 5 lira zam geldi. Bizim diğer maliyetlerimiz düşmediği sürece ucuz et üretme şansımız yok. Üreticimiz yem çuvalının 40 liraya satılmasını istiyor. Eğer yem fiyatı 40 liraya düşerse et fiyatları da ucuzlar.

DEVLETİMİZ KDV’Yİ SIFIRA ÇEKTİ AMA FABRİKALAR ZAM YAPTI

40 liraya yem almamız için sanayicilerin bu işe el atması gerekir. Devletimiz yemdeki kdv’yi sıfıra çekti. Biz bir ay kdv’siz yem aldık. Ancak fabrikalar ondan sonra da zam yaptı. Devletimiz kdv’yi kaldırmasına rağmen fabrikaların zam yapmasını anlayamadık” şeklinde konuştu.

HAYVANCILIK YATIRIMINDA İLK KAR 4 YIL SONRA ALINIR

Öte yandan hayvancılık yapan kişi sayısında azalma olduğuna dikkat çeken Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, “Hayvancılık yapmak istemeyenler hayvanlarını başkalarına satıyor. Şimdilik hayvan sayısında azalma yok ama önümüzdeki yıldan sonra hayvan sayısında azalma olacağını düşünüyoruz. Hayvancılıkta bugün var yarın yok olmaz. Hayvancılık uzun süreli planlarla ayakta durur. Bugün hayvancılığa başlayacak bir vatandaşımız o işletmeye yaptığı yatırımdan ilk kar’ı 4 yıl sonra alır. Bizim çarkımız 4 yıldan önce tamamlanmaz. Onun için işe başlayacak bir kişinin 4 yıl sonrasını şimdiden görmesi lazım” dedi.

ETRAFIMIZDAKİ ÜLKELERİ GÖRÜNCE HALİMİZE ŞÜKREDİYORUZ

Tüm bu durumlara rağmen etrafımızdaki ülkelerde yaşanan olayları gördükçe hallerine şükrettiklerini ifade eden Özdemir, “Etrafımızdaki ülkelerde karışıklıkları görüyoruz. O yüzden halimize şükrediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Bu haber 465 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...