Eğirdir’in Turizm Sorunları Masaya Yatırıldı

4 Aralık 2017 18:36

Eğirdir Kaymakamlığı ve Bizim Eğirdir Platformu’nun organizasyonlarıyla Eğirdir’in Turizm sorunlarını ele alan bir toplantı yapıldı.

Eğirdir’in turizm kapasitesinin arttırılması, ilçemizin turizm tesislerinin geliştirilmesi, Eğirdir turizm potansiyelinin hak ettiği seviyeye çıkarılması amacıyla Eğirdir’de Otel, Pansiyon, Restaurant, Lokanta, Apart İşletmecilerinin katıldığı toplantıda Kaymakam Abdullah Akdaş,  Eğirdir Turizmi konusunda, KOSGEB il Müdürü Yurdun Yıldırım ise KOSGEB’den yararlanılabilecek kredi ve destekler hakkında birer konuşma yaptılar.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda işletmecilerimiz önemli bilgiler edindiler.   

Kaymakam Abdullah Akdaş, Eğirdir'in sorunlarının çözümü noktasında ilçe halkının da devlet ve yerel yönetime yardımcı olması gerektiğini belirtti.

Kaymakam Abdullah Akdaş, halkın Eğirdir’de yapılan organizasyonlara katılmadığını ifade ederek "Ne için yapıyoruz bu faaliyetleri? Eğirdir’in ekonomisinin canlanması için. Fakat Eğirdir’in esnafından, vatandaşından çok fazla ilgi göremiyoruz." şeklinde serzenişte bulundu.

 Kaymakam  Abdullah Akdaş konuşmasında şunları söyledi:

“Hem devlet olarak, hem yerel idareler olarak, hem de Sivil Toplum Örgütleri olarak bazı faaliyetler içerisindeyiz. Bu faaliyetlerin ana hedefi; ilçemizin ekonomisini, ilçemizin sosyal yaşantısını bir üst seviyeye çıkartmaktır. Bu konuda çeşitli sivil toplum örgütleri de çalışıyor ve devletin yanında. Ama bu tanıtımlar, bu organizasyonlar, sizlerin desteğiyle amacına ulaşabiliyor anca. Bu toplantı için 87 işletmemize Eğirdir Kaymakamı olarak kendi imzamla davetiye çıkarttık. Ama 40 kişi katılmış. Eğirdir’de yapılan her türlü faaliyete Eğirdir’linin ilgisinin çok az olduğunu görüyoruz. Organizasyonlara bizler, üç-beş tane gönüllü arkadaşımız katılıyor. Eğirdir’in esnafından, vatandaşından çok fazla ilgi göremiyoruz. Ne için yapıyoruz bu faaliyetleri? Eğirdir’in ekonomisinin canlanması için.

Örneğin Triatlon organizasyonu yapılıyor bu ilçede. Sadece Triatlon sporcuları ve aileleri, birkaç kamu görevlileri ve birkaç arkadaşımız katılıyor. Bu organizasyonlar yapıldığında ilçede bir hareketlilik meydana geliyor. Bu hareketlilik ne Kaymakamın cebine, ne Belediye Başkanının, ne Esnaf Odasının hiç kimsenin cebine doğrudan doğruya bir şey getirmiyor. Bizim amacımız, bizim derdimiz ilçemizde faaliyet gösteren her türlü iş erbabının önünü açabilmek, onların gelirlerinin üzerine bir gelir daha ekleyebilirsek, ilçe ekonomisini canlandıracağımızı düşünüyoruz. Bu sayede refahı arttırabileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla bu tür organizasyonlara ilgi, alaka göstermenizi, gelemiyorsanız en azından bir temsilcinizi  göndermenizde fayda var diye düşünüyorum”.

Eğirdir’de ilçe ekonomisinin temel taşlarından biri olan Elmacılık konusunda da değinen ve önemli açıklamalarda bulunan Kaymakam Abdullah Akdaş: “İlçemizde önemli ikinci bir husus meyvecilik. Eğirdir ilçemizin ekonomisi daha çok meyveciliğe dayanıyor. Elma üretiminde Türkiye’de lideriz. Bu gurur verici bir olay. Fakat herkes elma üretemiyor. Bahçesi olan üretiyor. Soğuk Hava Deposu, kooperatiflerin var, özel kuruluşların var. Herkesin soğuk hava deposu yok” diye konuştu.

İlçemizde yeni alternatifler, yeni arayışlar içerisinde olduklarını konuşmalarında ifade eden Kaymakam Akdaş, “Tarımda ve sanayide İlçemizde alternatif kaynak arayışı içerisindeyiz. Ama bizim için en önemli sektör Turizm sektörü. Eğer biz ilçede turizm sektörünü toparlayabilirsek, bundan 15-20 yıl öncesindeki hareketliliği yakalayıp onun da üzerine çıkabilirsek, doğrudan ya da dolaylı olarak herkes bundan mutlu olacak. Kamu kurumları da mutlu olacak, devlet de mutlu olacak.

Turizm sektöründe çalışan arkadaşlar olarak bu sektörde bir fiil çalışan arkadaşlar olarak yapmamız gereken çok şey var. Örneğin; Yeşilada’ya gittiğimizde ortadaki pejmürdeliği görüyoruz çoğu zaman (birkaç esnafımız hariç). Yazları bizlere gelen  bir sürü şikayetler var. Bu şikayetlerin muhatabı her nedense Kaymakam, Belediye Başkanı oluyor. Hesaplar konusunda ciddi sıkıntılar var. Gerek restaurantların, gerek pansiyonların gerekse otellerin alt yapı konusunda ciddi sıkıntılar var.

Geçen sene Belediyemizin yoğun gayretleriyle ‘Sakin şehir’ unvanını aldı bu ilçe. Sakin Şehir unvanını alırken buradaki esnaf arkadaşlarımızın veya dışarıdaki esnaflarımızın bu çalışmalardan ne kadar haberi vardı bilmiyorum. Ama o unvan alındıktan sonra ciddi şekilde turist sayısında ve kalitede artış olduğunu duyduk. Kimlere yansıdı bu; sizlere, işletmecilerimize yansıdı. Sakin Şehir unvanını aldık, kalite yükseldi diyoruz ama gelenleri biz memnun edebildik mi? Geri dönüşlere baktığımızda yok. Gelen taleplere, şikayetlere baktığımızda yok." diye konuştu.

Turizm işletmelerinin düzgün ve kaliteli hizmet sunmalarının önemini vurgulayan Akdaş "Bu sene güzel bir sezon geçirdik ama, gelecek sene bu sezon olur mu, olmaz mı? Bilemiyoruz. Ama emin olmamız gereken bir şeyler var. Düzgün, kaliteli hizmet sunarsak, alt yapımızı toparlayabilirsek, işletmelerimiz de güler güzü çok kazançtan ziyade memnuniyet kat sayısı yükseltilmiş bir müşteri potansiyelini yakalayabilirsek elbette ki bu kazanç sağlanacak. Elbette ki bu işin hedefinde ticari bir olgu var, onu bir tarafa koymuş değilim. Her şeyin para demek olmadığını, müşterinin bir sefer geldiğinde vakit, hem hizmetten, hem hesaptan memnun ayrıldıktan sonra sizin reklamınızı, sizin işletmenizin reklamını yapacağını hepimiz biliyoruz." ifadelerini kullandı.

İlçemizin altyapı ile ilgili ciddi sorunları bulunduğunu, bunları çözmek için azami gayret sarfettiklerini belirten Kaymakam Akdaş, sorunların çözümü noktasında kamuoyu oluşturulmasının önemine değinerek şunları söyledi: "Biz kamu kurumları olarak kendi çapımızda çalışmalarımız devam ediyor. Belediyenin de çalışmaları devam ediyor. Alt yapımızda ciddi sıkıntılar var. Sokaklarımızda,  caddelerimizde, gölün kenarında olsun, içinde olsun çok sıkıntılarımız var. Restore edilmesi gereken bazı yerlerimiz, turistik yerlerimiz var. Bunlarla alakalı da mücadele veriyoruz. Bu konuda da kamu oyu oluşturulması gerekiyor. Vatandaşımız da bir devlet büyüğü geldiğinde, siyasetçi geldiğinde bu olayı dillendirmesi gereken konular var. Kalemiz yıllardır o halde duruyor. Restorasyonunu yapamıyoruz.  Geçen sene 200 bin lira ödenek temin ettik, neresine yetecek. Bu konuda da kamuoyu oluşturmamızda fayda var."

Kaymakam Abdullah Akdaş konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Bugün işletmelerimizin elini yüzünü toparlayamıyoruz veya toparlatamıyorlar, bizden bir şeyler bekleyenler olabilir dedik. İşletmeler konusunda devletin ne tür desteği var, devletin bu konuya yaklaşımı nasıl? Onu göstermek için aklımıza ilk gelen kurum KOSGEB oldu. KOSGEB Müdürümüz bugün bizim aramızda ve kendisi de sizlere bir sunum yapacak. Bu konuda da sizleri aydınlatıp, finansman kaynağı konunda sizlere yardımcı olmak istiyoruz. O finansman kaynağının en azından bir kısmı hibe yoluyla veya düşük faizli kredi kullandırılmak suretiyle karşılayabilirsiniz, bu gayretli ve biraz daha çabuk yapabileceğimizi inanıyorum.

Hakikaten çok ciddi bir sıkıntılarımız var. Biz devletin güler yüzünü göstermeye çalışıyoruz. Ama devletin kızgın, azgın bir yüzü var. Onu şimdiye kadar çok göstermedik. Önümüzdeki sezonu biz, bu sezon gibi geçirmek istemiyoruz.

Bizim denetim görevlilerimiz, bir gün değil, iki gün değil belki de on gün sizin işletmelerinize gelecek o işletmelerde ne oluyor, ne bitiyor, nasıl bir hizmet yapılıyor, kalitesi nedir? Standartları nedir? O standartlara uygun yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bunların hepsini kontrol edeceğiz. En basitinden Adisyon. Turizm sektöründe adisyon açmayı bilmeyen arkadaşlarımız var. Bu konuda yine devlet olarak, Kaymakamlık, idareler olarak üzerimize düşeni yapıp eğitim çalışması da yapacağız. Bu ilk çalışma değil, son da olmayacak. Biz eğitim verdikten sonra neler değişecek ona hep beraber bakacağız.

Katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen Bizim Eğirdir Platformuna, burada oldukları için basın mensuplarımıza ve KOSGEB müdürümüze çok teşekkür ediyorum”  dedi.

 

 

 

 

Bu haber 480 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...