“Kapalı sulama sistemi hem çiftçimiz hem de sulama birlikleri için olmazsa olmazdır”

4 Aralık 2017 18:37

Kapalı devre sulama sistemi DSİ tarafından yapılarak bölgedeki çiftçiler ve sulama birlikleri tarafından 25 yılda geri ödemesi yapılacak ilk birlik Atabey sulama birliği oldu. Atabey Sulama Birliğinde çalışmanın başlaması için ihaleye çıkılması bekleniyor. Bu yıl bütçeden pay ayrılması durumunda Gelendost ve Senirkent sulama birliklerinin alanlarında da hemen ihaleye çıkılabilecek. Türk-İş İl temsilcisi ve Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “Bu konuda hükümetimize çok taleplerimiz olmuştu. En büyük sıkıntımız buradaydı. Sulama birliklerinin en büyük giderini elektrik masrafı oluşturuyordu. Kapalı sulama sistemi hem çiftçimiz hem de sulama birlikleri için olmazsa olmazdır” dedi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Isparta’da ki sulama birliklerinin de en önemli taleplerinden biri olan kapalı sistem sulama yatırımlarının devlet tarafından yapılarak uzun vadede çiftçiler tarafından geri ödenmesi noktasındaki yatırımlar başlıyor. İlk yatırım yapılacak sulama birlikleri arasında Isparta’dan Atabey Sulama Birliğinin bulunduğunu söyleyen Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “Hükümetimizden yıllardır talep ettiğimiz sulama birliklerine destek maiyetinde en önemli çalışma kapalı sulama sistemine geçmekti. Bu yıl yürürlüğe girdi ve ihale aşamasına geldi. Bölgemizde, yetki alanımızın içinde Isparta,  Afyon ve Burdur’daki Atabey Sulama Birliği, Senirli, Seyitler Sulama Birliklerimizin sulama sistemleri 50 yılı aşkın önce yapıldığı için devlet bunların yenilenmesini garanti altına alıyor. Şuanda hiçbir katılım payı ödemeden bu sulama birliklerimizin sulama alanında olan bölgeye devlet yatırımını yapacak, bittikten sonra 25 yıla bölünerek çiftçimizden bu para alınacak” diye konuştu.

İlk yatırımın ardından Isparta’dan iki Burdur’dan bir birliğinde sırada olduğunu söyleyen Korkmaz ;“Katkı payı için Gelendost, Senirkent ve Gölhisar sulama birlikleri şuanda protokolleri imzaladılar. 2018 devlet bütçesine bunların maliyetleri konulursa, ihale aşamasına gelinir ve çalışmalar hemen başlar. Senirkent sulama birliğimiz yüzde 1 katılım payını ödedi. Tamamı bitinceye kadar yüzde 10’a tamamlanacak. Kapalı sulama sistemi hem çiftçimiz hem de sulama birlikleri için olmazsa olmazdır.

Sulanabilir arazi yeni sistemde 3 katına çıkıyor. Atabey’de sulanabilen arazi şuanda 50 bin dekar civarında bu 126 bine çıkıyor. 35-40 bin dekar olan Gelendost Sulama Birliği’nin sulanabilir arazisi 76 bine çıkıyor. Bundan sonra su kaybımız olmayacak. İşçi giderleri bu kadar fazla olmayacak. En önemli gider kalemi olan elektrik, yüksek tutarlarda ödemeyecekler. Kapalı sistemden sular gelecek. Belirli yerlere vanalar konulacak. Büyük ihtimal buralarda damlama sulama olacak. Bu yatırımlarla Türkiye’deki sulama birliklerinin sorunlarının büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyoruz. Elektrik faturası ödenmedi diye elektriğin kesilmesi endişesi olmayacak.

Çiftçi güvenle ürününü yetiştirecek. Bizler de Türk ekonomisine üreterek katkı sağlayacağız. Isparta tarım bölgesi. Gül, kiraz, elma, erik en büyük gelir kaynaklarımız. Bu ürünlerin yetişmesi için en önemli şey su. Su varsa hayat var. İnşallah bu yatırımlarla sulama sahası içerirsindeki çiftçilerin sorunları giderilir. Sulama birlikleri başkanı ve yönetimi de rahat bir nefes alarak üyelerine hizmet götürecekler.

İhale aşaması olduktan sonra etap etap gidilecek. Örneğin 3 kilometre yapıldı, hemen orası sulamaya açılacak. Senirkent, Gölhisar, Gelendost sulama birliklerinin projeleri 2018 yatırım bütçesine girerse hemen ihaleleri yapılacak. Bu konuda hükümetimize çok taleplerimiz olmuştu. En büyük sıkıntımız buradaydı. Sulama birliklerinin en büyük giderini elektrik masrafı oluşturuyordu. Bu sorun çözülecek” ifadelerine yer verdi.

 

Bu haber 584 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...