4 müdürlük sivrisinekle savaşacak

4 Aralık 2017 18:37

Gelendost ve çevresinde özellikle elma sezonunda büyük sorun oluşturan sivrisineklere karşı resmen seferberlik başlıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık, DSİ 18. Bölge, Çevre ve Şehircilik ile Sağlık Müdürlükleri tarafından bölgedeki vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için çalışma yapılacak. Sivrisineklere karşı sulama havuzlarında, göletlerde, bataklıklarda, tarımsal amaçlı kuyularda ve kullanılmayan sarnıçlarda 'gambusia afifmiş' (sivrisinek balığı)’nın yaygınlaştırılmasının yanında, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen kimyasal ilaçlarla etkin mücadele yürütülecek.

İl Genel Meclisinde Plan ve bütçe komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, Tarım ve kırsal kalkınma komisyonu ile sanayi ticaret ve doğal kaynaklar komisyonu tarafından hazırlanan Gelendost ilçesi ve köylerinde yaşanan sivrisinek istilası ile mücadele edilmesi ile ilgili ortak rapor görüşülerek karara bağlandı.

Hazırlanan ortak komisyon raporunda sivrisineklerin ilaçla mücadeleye karşı bağışıklık geliştirdiklerini belirtilerek “İlimize bağlı Gelendost İlçesi ve köylerinde sivrisinek istilasının meydana geldiği, sivrisineklerin özellikle Gelendost Hacılar Mevkiinden Yenice Kemer Boğazına kadar uzanan göl kıyılarında bulunan sazlıklara ve tahliye kanallarına larva bırakmak suretiyle ürediği, bölgemizde yaşayan halkımızın ve elma hasadı için bölgeye çalışmaya gelen tarım işçilerinin sivrisinek ısırmaları nedeniyle mağduriyet yaşadığı, sağlık açısından da tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladığı, konu ile ilgili olarak Gelendost İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce göl kıyısında ve tahliye kanallarında ilaçla mücadele yaptığı, ancak bugüne kadar sivrisinek mücadelesinde kullanılan çeşitli kimyasal maddelerin kesin bir çözüm getirmediği, çünkü sineklerin her geçen gün bu maddelere karşı bağışıklık kazandığı görülmüştür” denildi.

Sivrisineklere karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin de araştırıldığı belirtilen raporda “Ayrıca kullanılan kimyasal ilaçların insan sağlığını da olumsuz yönde etkilediği, kalıcılık nedeniyle çevre kirliliğine yol açtığı, sivrisineklere karşı az bir faydası olsa da yararlı böcekleri, hatta sivrisinekleri yiyen onların doğal düşmanları kurbağalar, kertenkeleleri vs. öldürdüğü aşikârdır.

Sivrisinekle mücadele kapsamında kimyasal ilaçlamadan ziyade doğal yöntemlerin kullanılmasının gerektiği, doğal mücadele kapsamında en yaygın ve etkili yöntemin su birikintisi olan yerlerde, sulama havuzlarında, göletlerde, bataklıklarda, tarımsal amaçlı kuyularda ve kullanılmayan sarnıçlarda 'gambusia afifmiş' (sivrisinek balığı) olarak bilinen balık türünün yaygınlaştırılmasıdır. Çünkü Sivrisinek düşmanı olarak bilinen balığın, kısa sürede bulunduğu ortama adapte olarak söz konusu sulardaki sivrisinek larvalarını yiyerek yok ettiği ve sorununun köklü bir çözüme kavuşturulmasında etkin olduğu, ancak gambusialar yırtıcı bir balık türü olduğundan doğal göllere atılmasının ise ekolojik açıdan sakıncalı olduğu, özellikle diğer balıkların kuyruklarına saldırarak, onların hayati faaliyetlerini engelleyerek, ölümlerine neden olduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Komisyon raporunun devamında şunlara yer verildi. Bu itibarla söz konusu bölgede sivrisinek gibi haşerelerden bulaşabilecek hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve verdikleri fiziksel rahatsızlıkların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması, bu önlemler kapsamında su birikintisi olan yerlerde, sulama havuzlarında, göletlerde, bataklıklarda, tarımsal amaçlı kuyularda ve kullanılmayan sarnıçlarda sivrisinek balığının yaygınlaştırılması, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen kimyasal ilaçların kullanılması ve konu ile ilgili olarak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünce gerekli olan çalışmaların yapılarak bölgede yaşayan mağduriyetin giderilmesi komisyonlarımızca uygun mütalaa edilmiştir. 

Bu haber 515 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...