“KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALIYORLAR”

4 Aralık 2017 18:38

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, TÜFE'yi emeklinin sırtında küfe olarak değerlendirirken;  emekliye kaşıkla verilenin yılbaşında gelecek zamlarla kepçeyle alınacağını söyledi.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, ocak ayında verilecek zamma ilişkin açıklamada bulundu. Emekliye Ocak ve Temmuz ayında iki defa zam yapıldığını kaydeden Ersal, "TÜFE'den gelen bir zam artışı söz konusu. Tabi TÜFE dediğimiz bizim sırtımızda küfe.  Biz aslında TÜFE'yi istemiyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah sesimizi duyarlar ve bizi çıkarırlar. Biz tüketici endeksine göre zam veriyorlar. O da 400 kalemde hesaplanıyor.  Bunların içinde emeklinin cebine giren mutfağına giren bir şey yok. Yüzde 1 yüzde 3 gibi oranlar çıkarıyorlar. Biz seyyanen zam istiyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. O, 400 kalemin içinde pinpon topu, misina ipi , at nalı gibi ürünler var. Hayatta almayacağımız şeyler geçerli. Bunlara zam yapılmadığından tabi tüketici endeksi düşüyor" dedi. 

Bu hesaplamada emeklinin mutfağına giren domates, peynir, zeytin, kullandığı elektrik ve doğalgazın bulunmadığını ileten Ersal, "Benzini, mazotu yok. Biz buna göre bir değerlendirme istiyoruz. Ama maalesef bugüne kadar duyuramadık. Bizi bir gecede TÜFE'ye soktular. Bu sırtımızdaki küfeden kurtulmak için mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi. 

Hayat şartlarının gittikçe zorlaştığını kaydeden Ersal, " Dolar aldı başını gitti. Kömürün tonu 800 lira. Emekli bir aylık maaşıyla bir ton kömürü zor alıyor. Şu anda emekli maaşını bağlama oranları değişti 650 lira gibi maaş bağlananlar var. Bu çok acı bir şey. Aldığı maaş bir ton kömüre bedel değil. Hükümetimizin vekillerimizin seslerimizi duyup kendilerine nasıl bir gecede zam yapıyorlarsa emekliye de  seyyanen zam yapılmasını istiyoruz. Ocak ayında TÜFE'den gelecek bir zam var. Bunun yüzde 5'i geçeceğini sanmıyorum. Keşke daha fazla oranda artı 5 gibi veya seyyanen bir zam olsa.  Verilecek oran emekli için yeterli değildir. Hayat şartları çok ağır. Verdikleri yüzde 4'le 40'lira zam veriyorlar. Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Daha zam vermeden birçok şeye zam geldi. Yılbaşında gelecek vergilerle misli misli bizden alınıyor. Bu da bizim yaşantımızı etkiliyor. Hükümetimizden beklentimiz ya seyyanen zam ya da ikramiye vermeleridir. Açlık sınırının altında maaş verilmemesi gerekiyor. Bugün açlık sınırı 1800 TL. Yoksulluk sınırı 4000 TL. Bize göre en düşük emekli maaşı 2 bin TL olmalı. Şu anda bu da mümkün değil. Maaş ortalaması bin 200 TL. Bize gerçek enflasyonu yansıtsınlar. Mutfağa giren enflasyonu versinler ki rahat edelim" diye konuştu. 

Şu anda 200-2008 yıllarında emekli olanların intibakların verilmesi için mahkemeye başvurduklarını ileten Ersal, "Bazı yerlerde kaybettik. Tabi SGK'da buna istinaden bir üstün mahkemeye müracaat etti. Anayasa Mahkemesi'nde devam ediyor. Bizim lehimize sonuçlanırsa 2000'den önce nasıl emekli seyyanen zam aldıysa 2000-2008 yıllar arasında da emekliye seyyanen intibak zammı yansıtılacak" diyerek sözlerini noktaladı.     

Bu haber 482 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...