“Rehberlik ederek sosyal güvenlik bilincini aşılamak istiyoruz”

6 Aralık 2017 18:36

Isparta SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kayıt dışı istihdama yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kayıt dışı istihdamın ülkenin en çok kanayan yarası olduğunu belirterek Karagöz, işverenin çalışanlarını sosyal güvenlik kurumuna bildirmemesi, gün sayılarının eksik bildirilmesi ve kişilerin

aldığı gerçek maaşın bildirilmemesinin kayıt dışı istihdam olduğunu söyledi. Kayıt dışının en çok tarım çalışanlarında ve genç çocuk çalıştıranlarla küçük işletmelerde yaşandığını vurgulayan Hüseyin Karagöz, "Bir diğer kayıt dışı ise emekliler. Ülkemizde erken emeklilik olduğu için emekli olduktan sonra kişiler tekrar çalışma gereği duyuyor. Bu da kayıt dışı istihdamda büyük bir yer oluşturuyor" dedi.

Kayıt dışı istihdam bilincinin oluşmamasının eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklandığını vurgulayan Karagöz, "İşçi, sigortalı çalışmanın önemini ne olduğunu anlayamadığı için bunun arkasını aramıyor. Hem işveren, hem çalışan bunu bilmiyor. Sosyal güvenlik bilinci gerçekten çok düşük. Bunun bilincini artırmak için sürekli eğitim faaliyetleri ve ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Biz bu konuda kültür eksikliğini gözlüyoruz.

Kayıt dışı istihdamda daire başkanlığımız kurulduktan sonra ciddi bir çalışma yaptık. Kayıt dışı çalışan kişi olası bir iş kazası geçirdiği zaman sağlık hakkından yararlanamıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. İş göremez raporu da alamaz. Bundan da mahrum olmuş oluyor. Ola ki kişi vefat ediyor. İş kazasından dolayı belirli bir sigortası olursa ailesine maaş bağlıyoruz. Yoksa bu haktan yararlanamıyor. Kayıt dışı çalışırsa mahrum oluyor" diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamla ilgili şikayetlerin Alo 170 İhbar Hattı'na geldiğini ve ihbar geldiğinde işyerine giderek ceza uyguladıklarını aktaran Karagöz, şöyle dedi:

"Ülkemizde 2002 yılında yüzde 55 kayıt dışı oranı vardı. Hem hükümetimiz ve kurum olarak oranı aşağı çektik. Yüzde 32'ye kadar düşürdük. Ayrıca Türkiye genelinde 5 bin civarında denetmen görev yapıyor. Amacımız ceza yazmak değil. daha çok rehberlik ederek sosyal güvenlik bilincini aşılamak istiyoruz. Çok sevdiğimiz, hoşumuza giden bir şey değil ceza yazmak. İlimizde de denetmen arkadaşlarımız iş verenleri ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor. 2016 yılında 535 işyerine bilgilendirme ziyareti gerçekleştirdik. Yapılan ihbarları ve şikayetleri kayıtları inceleyerek 2017 yılında 864 işyeri, 2016 yılında 661 işyerine gittik. 206 sigortasız işçi çalıştığı tespit ettik. 4 sahte işyeri tespiti ve 2 de hileli boşanma tespit ettik. 2017 yılında bu konularla ise 1 milyon 465 bin TL idari para cezası uyguladık."

 

 

Bu haber 490 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...