“Çağdaş bir sistem ama kaygılarımız var”

18 Ocak 2013 16:31

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, tüm Türkiye’nin önceki gün e-reçete yani elektronik reçete sistemine geçtiğini duyurdu. Bu sistem kağıt reçeteyi tarihe gömüyor. Ancak e-reçete sisteminin MEDULA sistemine bağlı olması aksaklıklar yaşanması konusunda eczacıları düşündürmeye başladı bile.

15. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, elektronik reçete döneminin başladığını bildirdi. Bunun çağdaş ve gerekli bir sistem olduğunu ancak işleyişi konusunda bazı kaygılarının bulunduğunu açıklayan Garğın, “İnşallah hasta, eczane ve hastane arasında mekik dokumaz” dedi.

ŞİFREYLE İLAÇLAR ALINACAK

Garğın, e-reçete sisteminde kağıt reçetenin ortadan kalktığını ve bilgisayar aracılığıyla ilaçların alınacağını duyurdu. Sistemden biraz bahseden garğın, şunları söyledi: “Hasta, hekime tedavi olduktan sonra kendisine bir şifre verilecek. Hasta o şifreyle eczaneden ilacını temin edebilecek. Sağlıkta uygulamalar sürekli değişiyor. Eskiden reçeteler okunamayabiliyordu. Elektronik reçete bunu ortadan kaldırıyor. Yanlış ilaç vermeyi önlüyor. Çağdaş bir sistem. Evrakların depolanması gerekiyordu. Elektronik sitemde bunlar daha kolay muhafaza edilecek. Sistem bize de hekimlere de açıldı. Sağlık kayıtları hastanın görülebilecek. İnternet mutlaka var. İnternet olmayan yerler özellikle köylerde bir adaptasyon sürecinin geçmesi gerekiyor. Sistem şu anda yüzde 70-80 oturdu. İlimizde tüm hastaeler kullanmaya başladı. Bir sıkıntı yok. Adapte olduk.

MEDULA BİZİ KORKUTUYOR

Bu sistem MEDULA’ya bağlı. Provizyon sistemi. Bu sistem çalışmadığı zaman alternatif bir sistem olması gerekiyor. Kaygılarımız var. Bizde çalıştı hekim tarafında çalışmadı gibi. Son 1 aydır MEDULA sisteminde ciddi aksaklıklar oluyor. Sistem kopuyor. Hasta ilaca ulaşmak zorunda.

BAZI HANDİKAPLAR VAR

Hastaya bir şifre verilecek. O şifre olmadan bir şey yapamıyoruz. Böyle handikaplar var. Dikkati çekmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarda bir memnuniyet aşamasında daha erken. İki günde sistemden memnun olduklarını gördük. Ama biraz zaman geçmesi lazım ondan sonra değerlendirmek lazım. İlimizde bir sorun yok. Sürekli çağ ilerliyor. Elektronik sistemler artıyor. Bu sistem son derece önemli destekliyoruz. Bu sistem gerekliydi.

FACEBOOK GİBİ OLMALI

Sistem aksarsa acil durumlarda ne yapacağız bilemiyoruz. Bunlar büyük problem. MEDULA sisteminin alt yapısı geliştirilmesi lazım. 7-8 senedir MEDULA sistemi var ve 7-8 yıldır sorunlar hep vardı. Sistemi kullanan sayısı arttı, altyapısı geliştirilmesi lazım. Örnek olarak facebook gibi twitter gibi geliştirilmesi lazım.

ISPARTA SORUNSUZ YAŞAYAN İLLERDEN

Örneğin vatandaş hastanedeyken sistem vardı ilacı hekim yazdı bize gelyior gelirken sistem koptu. Hasta geri mi gidecek. Bilmiyoruz. Ama Isparta sorunsuz yaşayan illerden. Geçiş süreci var. Bu süreçten sonra tamamen adapte olmuş olacağız.

 

Bu haber 684 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...