Otobüslerde köklü değişikliğe gidiliyor

18 Ocak 2013 16:33

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 16 olan alçak tabanlı otobüs sayısını bu yıl sonuna kadar 56’ya yükselteceklerini ve Türkiye’nin en genç, en modern ve en sağlam otobüs filosunu kuracaklarını ileri sürdü. Günaydın, bu konuda da vatandaşlardan destek beklediğini söyledi. 

Isparta’nın toplu taşımada tek örneği olan şehiriçi halk otobüslerinde radikal ve modern kararlar alınmaya başlandı. Uzun zamandır gündeme getirilmeyen otobüslerimizde büyük değişiklikler yaşanıyor. Belediye Başkanı Günaydın, özellikle alçak tabanlı modern otobüslerin sayısının bu yıl artacağını belirtti. 40 tane daha modern otobüsün geleceğini ve toplam 56 alçak tabanlı otobüsün olacağını ifade eden Günaydın, iddialı bir de sözde bulundu. Türkiye’nin en modern ve sağlam filosunu kuracaklarını belirten Günaydın, şunları söyledi: “Bütün insanlarımız toplu taşımaya yönelsin istiyoruz. Toplu ulaşım bireysel ulaşıma göre çok ucuz. Kaza olma riski daha az. Yani 10 tane taksi yürümektense 1 tane otobüs yürüsün daha iyi. Zaten yollarımız dar. Büyükşehirlerde metropollerde neden toplu taşıma araçları daha fazla? Çünkü dar alanda geniş araçlarla bir yerden bir yere insanları nakletmek daha kolay. Bunun şehir üzerindeki sosyal hayata etkilerine de bakalım. Emlak değerleri eşit oranda artış gösterecektir. Yani tek biletle birçok mahalleye gidildiğinde. 2013 yılında yeniliklerimiz devam edecek demiştik. Otobüslerimiz de yeni uygularımız olacak. Yolcuların bilgilendirmeleri adına yapılacak bu yenilikler. Vatandaşlarımız bu yenilikleri otobüse binince hissedecek.

ISPARTA’NIN YARISI GÜLKENTKART KULLANIYOR

Öte yandan Gülkentkartı geliştirmiştik. İlimizde bu kartı kullananların sayısı ortalama 100 bin civarında. Bu da bizi sevindiriyor. Modern yollarla ulaşımı sağlamaya çalışıyoruz.

18 TEK BİLETLİ HATTIMIZ VAR

En önemli yeniliklerimizden biri de tek biletli hat sayımızı artırmamız oldu. Şu anda 46 hattımız var ve bunların 18 tanesi tek biletli hat. Yani bir otobüse tek biletle bindikten sonra birçok mahalleye gidebiliyorsunuz.

ŞEHİR HAYATI DOLMUŞA UYGUN DEĞİL

Otobüs seferlerinde saat uygulamasını kaldırmamız mümkün değil. Yani şehir hayatı bu bahsettiğimiz sisteme uygun değil. ‘Dolmuş getirin’ deniliyor. Sebeplerini sıralıyor, ‘dolmuş her dakika geçer, nakitti kartı fark etmez dolmuş her yere gider’ deniliyor. Bu kişilerin sadece kendi bazında düşündüğü avantajı. Dezavantajını söylüyorum dolmuşun olduğu her yerde trafikte sıkıntı vardır. Bunun yanında yolcu kapma yarışı yaşanıyor. Diğer illerde gözlemliyoruz. Dolmuş belli bir düzende çalışmıyor.

HAT NUMARALARINI EZBERLEYİN

Kurum olarak özellikle son yollarda halk otobüslerinde yapmış olduğumuz değişiklikler çok büyük. Daha kaliteli hizmet etme adına. Vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz. Gidecekleri otobüsün hat numarasını ezberlesinler. Mahalle adlarını unutsunlar. Misal Sermet mahallesine gideceklerse 5 numara gibi. Gölyaş hattı 17 numara gibi. Tabelanın üzerinde gördüklerinde mahallesine gideceğini bilmeli. Numaraları takip etmek daha sağlıklı. Kayan yazıları takip ederken otobüsü kaçırabilirsiniz. Ama numara sabit olduğu için kaçmaz. Vatandaş bilinçlendirilmemiş daha önce. Akıllı tabelalarla bunu yaptık.

LÜTFEN ŞOFÖRLERİMİZE ANLAYIŞLI DAVRANIN

Toplu taşıma araçlarına biraz daha fazla yol versinler vatandaşımızdan bunu da istiyoruz. Şoförlerimiz çok kolay bir iş yapmıyorlar aslında. Onlara yüklediğimiz bir görev var. Karşılıklı anlayışla birbirlerini severek hareket etmeliler. Biz hatalı bulduğumuz şoförü kesinlikle affetmiyoruz.

OTOBÜSLERİMİZİ ŞEHİR İÇİNDE AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ

1 günde şehir merkezimizden yeni uygulamamız sayesinde 250’ye yakın otobüsümüz geçmiyor artık. Hem trafiği rahatlattık hem de tasarruf ettik. Tek bilet sistemimizle günlük tasarrufumuz bin TL’leri buluyor. Ayrıca biz şehrin kilit noktalarında otobüs trafiğini de azaltmış bulunmaktayız.

ORTA BOY OTOBÜSLER TAKVİYE İÇİN GELDİ

Orta boy otobüslerimizi bazı hatlarda takviye olması ya da hatlardaki yolcu yoğunluğunun az olduğu yerlerde büyük otobüs yerine küçük otobüs çıkarıyoruz. Orta boy otobüslerin alınmasındaki amaç bu.

EN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞİ BU YIL YAPTIK

Bugün yapılan yenilikleri hissetmek mümkün değil. Yıllar sonra bunun meyvelerini yeriz. 17 yıldır otobüslerimizde yapılan en köklü değişikliği bu dönemde yaptık. Vatandaşlarımızın bu olaya destek vermelerini istiyoruz.

RAYLI SİSTEM EKONOMİK VE KANUNEN UYGUN DEĞİL

Raylı sistem kurulması için kanunen tutmuyor. Yani 700 bin ile 1 milyon nüfusun olması gerekiyor. Antalya raylı sistemde zarar ettiğini duyduk. Eğer Antalya zarar ediyorsa Isparta’da pek fazla kaldırmaz gibi geliyor. Raylı sistemle alakalı bir gündemimiz yok. Yani bu işi bilenler Isparta’da raylı sistemin kullanılmasının çok ekonomik olmadığını söylüyorlar.

İŞLEYEN DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Bu şehrin şekillendirilmesiyle alakalı trafikte sorunlar yaşıyoruz. Nasip olursa son bir şey daha yapmak istiyoruz. Şehrin ana arterlerini rahatlatmak istiyoruz. İşleyen düzeni biraz daha şekillendirmek istiyoruz.”

Bu haber 759 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...