Sağlık turizmi kümelenmesinde saha çalışmaları sürüyor

18 Ocak 2013 16:44

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), sürdürdüğü ‘Sağlık Turizmi Kümelenme’ saha çalışmalarında son iki ayda Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile sağlık turizmi sektörünün önemli paydaşları hastanelerle biraraya geldi. Mevcut durum analizi hedefiyle gerçekleştirilen saha çalışmalarında, sağlık turizmi vizyonunun oluşturulması, yerli ve yabancı ortaklıklar oluşması, tanıtım faaliyetlerinde de ucuz fiyat politikası yerine hastane ve hekim kalitesinin ön plana çıkarılması, mütekabiliyet anlaşmaları gündeme geldi. Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları Isparta’da devam edecek.

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın girişimleriyle ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle Aralık 2012’de BAKA tarafından başlatılan çalışma kapsamında, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla birebir görüşmeler gerçekleştiriliyor. Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında, Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Sadettin Dikmen ve Esra Alagöz’den oluşan BAKA ekibi, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker ile biraraya geldi. Köker, Antalya’nın avantajlarını; yılın neredeyse tamamının güneşli olması, ulaşım imkânlarının gelişmiş olması, konaklama tesisi sayısının fazla olması ve yetişmiş deneyimli işgücünün olması olarak sıraladı.

‘ULUSLARARASI ORTAKLIKLAR YAPILABİLİR’

BAKA ekibi, Olimpos Hastanesi Müdürü Ferudun Kurt ile görüştü. Antalya’da sağlık turizmi vizyonunun oluşturulması gerektiğini ve sektörde bu hususun eksikliğinin hissedildiğini söyleyen Kurt, yakın zamanda küresel sermayenin yerel hastanelere entegre olmasının beklendiğini söyledi.  Olimpos Hastanesi Müdürü, yerli ve yabancı ortaklıklar ile ‘win-win stratejisi kapsamında’ ortak kazanımlar elde edilebileceğini, bunun için sektör bazında örgütlenilmesinin faydalı olacağını vurguladı. Hastaların gelir ve eğitim düzeyi yükseldikçe sağlık kurumunu ve hekimi sorguladıklarını, ancak düşük gelir düzeyine sahip hastaların fiyata dikkat ettiklerini ifade eden Olimpos Hastanesi Müdürü Kurt, bu konularda BAKA’nın öncülük edebileceğini sözlerine ekledi.

Aspendos Hastanesi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Dr. Ferhat Kayan ile gerçekleştirilen toplantıda ise, spor ve 3. yaş turizmi gündeme geldi. Daha çok spor turizmiyle ilgilendiklerini ve Türkiye’de özellikle kış aylarında kamp yapmaya en elverişli destinasyonun Antalya olduğunu söyleyen Ferhat Kayan, Antalya’da kamp dönemlerinde yılda 700-800 civarında takımın ağırlandığını söyledi. Son yıllarda Antalya’da 3. yaş turizminin de gelişme kaydettiğini ifade eden Kayan, hastane olarak bu konuda çalışmak istediklerini sözlerine ekledi.

HASTANE VE HEKİM KALİTESİ İLE REKABET

Sağlık Turizmi Kümelenmesinde Antalya saha çalışmalarında Anadolu Hastanesi’ndeki görüşmede ise,  rekabette kalite politikasının önemine dikkat çekildi. Anadolu Hastanesi Genel Koordinatörü Dr. İrfan Erdoğan sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren hastanelerin mevzuat bakımından iş sağlığı ve güvenliği alanında madencilerle aynı tehlike seviyesinde değerlendirildiğini, bunun hastaneler lehine hafifletilmesinin yararlı olacağını ifade etti. Tanıtım faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin ucuz fiyat politikasıyla tanıtılmasının doğru olmadığını, hastane ve hekim kalitesi ile rekabet edilmesinin daha verimli olacağını vurguladı. 

BAKA ekibi, Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cemal Özkan, Başhekim Dr. Cengiz Denizer ve Hastane Müdürü Adnan Akça ile biraraya geldi. Özkan, sağlık turizminin ülkemiz turizminin çeşitlendirilmesi için büyük öneme sahip olduğunu, ancak sektörün gelişmesi için gerek mevzuattan gerekse de uygulama sırasında yapılan hatalardan kaynaklı sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Konuyu birkaç örnekle açıklayan Özkan, Sağlık Bakanlığı denetimine ve uygulamalarına tabi olduğu için hastanelerde çalışan yardımcı personelin doktor gözetiminde bile olsa, lazerli epilasyon ve diğer kozmetik operasyonları yapamadığını, ancak mahalle aralarındaki kuaförler ile güzellik merkezlerinin bunu yapabildiğini söyledi.

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların 213 lira prim ödemek şartıyla Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındıklarını ifade eden Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan, bu uygulamanın Avrupa ülkesi vatandaşları tarafından kötüye kullanıldığını ve bunun sağlık turizmine sekte vurduğunu, sağlık turizminde istenen düzeye ulaşmamızı engelleyen diğer bir hususun da mütekabiliyet anlaşmaları olarak niteledi. “Mesleğimizin pardon’u yok” diyen Özkan, fiyat endeksli sağlık turizmi yapılamayacağını ve sağlık turizmin sektörü için rekabette kalitenin ilk sırada olması gerektiğini vurguladı.

SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME ÇALIŞMASI ISPARTA’DA

BAKA tarafından yürütülen Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Çalışmaları, Isparta’da kurum ve kuruluş görüşmeleri ile devam edecek.  BAKA, sağlık turizmi çalışmalarını tüm Batı Akdeniz bölgesine yaymaya yönelik hedefleri çerçevesinde, sağlık kuruluşları anlamında önemli potansiyeli olan Isparta’yı da sürece dahil edecek. Isparta saha çalışmaları kapsamında sağlık sektörünün önde gelen kamu ve özel sektör paydaşları ile birebir görüşmeler yapılacak. BAKA, Batı Akdeniz’de Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında saha çalışmalarının değerlendireceği bir toplantıyı önümüzdeki aylarda planlıyor.

 

 

Bu haber 871 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...