Kadınlar kırsal turizm faaliyetlerine etkin şekilde destek sağlayacaklar

15 Aralık 2017 18:08

MÜSİAD, Isparta Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde hem ilimizin kırsal turizminin aynı dil ve etkili şekilde anlatılması hem de kadınların istihdam edilmesi amacıyla sertifikalı eğitim programı düzenleniyor. Eğitimlerin sonunda sertifika alacak olan kadınlar gül, lavanta ve kayak sezonunda yöremizin değerlerini konuklara anlatacaklar.

Isparta, son yıllarda kırsal turizmle adından söz ettirmeye başladı. Gül ve kayak sezonunda dikkatleri çeken Isparta, son 2 yıldır lavanta konusunda da atak yapıyor. Bu kapsamda kırsal turizmin gelen konuklara etkin şekilde anlatılması ihtiyacı oluştu. Bu açığı kapatmak için MÜSİAD, İŞKUR, Isparta Halk Eğitim Merkezi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği yaptı ve kadınlara da istihdam sağlamak amacıyla “Kırsal Turizmde Yeni İstihdam Yaklaşımları” isminde bir proje başlattı. Proje kapsamında Isparta’nın kırsal turizmi hakkında eğitim alan kadınlar, sezonda gelen konuklara aynı dilden aynı bilgileri aktaracak. Böylelikle hem kadınlar istihdam edilmiş olacak hem de Isparta’nın tarihi ve doğal güzellikleri tanıtılacak.

Proje kapsamında ilk etapta Isparta merkez, Kuyucak, Güneykent, Uluborlu ve Gelendost’tan seçilen 24 kadın MÜSİAD’da eğitimlere başladı. Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri tarafından kadınlara günde 5 saat olmak üzere 18 gün boyunca eğitim verilecek. Eğitimler sonucunda katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları takdim edilecek. Sertifika alan kadınlar gül, lavanta ve kayak sezonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından istihdam edilebilecek.

Proje hakkında bilgi veren MÜSİAD Üyesi Müjgan Cingöz, kırsal turizmde Isparta’da farkındalık oluşturarak, kadınlara istihdam sağlamak istediklerini belirtti. Eğitimlere katılan kadınların yabancı dil bilmedikleri ve bu yüzden turizm rehberliği yapamayacaklarını ifade eden Cingöz, “Ama kırsal turizm faaliyetlerine etkin şekilde destek sağlayacaklar” dedi.

Isparta’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin anlatılmasında aynı dilin konuşulması ve aynı hikayenin anlatılmasının önemine değinen Cingöz, “Turist rehberleri yabancı dil biliyorlar ve kokartları oluyor, anlatabiliyorlar. Bizimkilerde kokart olmayacak yabancı dil de olmayacak. Amacımız aynı dili kullanarak aynı hikayeyi anlatarak, kaliteli turizme katkı sağlamak. Kuyucak ve diğer yerlerde herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ama sadece işyeri sahipleri hizmetin yanında soru sorulduğunda anlatabiliyorlar. Onun haricinde gelen konuklara bilgi veren yok. Artık gelen konuklara bilgi veren bayanlarımız olacak” şeklinde konuştu.

PROJENİN AMACI

Isparta yöresinin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtma faaliyetlerinin yürütülmesi,

Turizm alanları hakkında farkındalığın artırılması,

Konukların turizm alanlarının doğal güzellikleri yanında yöresel kültürün kursiyerlerce konuklara tanıtılması ve bu sayede bölge değerlerinin konuklar tarafından doğru ve etkin şekilde algılanması,

Bölge kültürünü konukların yaşam alanlarına taşıyarak Isparta yöresinin tanıtımına katkı sağlanması,

Turizm faaliyetlerinin kalitesinin artırılması,

Nitelikli kadın istihdamının artırılması.

 

Bu haber 449 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...