Eleştirel Düşünmenin Önemi SDÜ’de Ele Alındı

15 Aralık 2017 18:12

Süleyman Demirel Üniversitesi Kritik ve Analitik Değerlendirme Topluluğu tarafından düzenlenen "Eleştirel Düşünme: Toplumsal Bir Başarısızlık mı, Bir Yüzleşme Sınavı Mı?"  konulu seminer, Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konuşmasına “Eleştirel düşünce nedir?”, “Ne gereği vardır?”, “İslam’da eleştirel düşünce var mı?”, “Eleştirel düşüncenin önündeki engeller nelerdir, unsurları ve standartları nelerdir?” Sorularını sorarak başlayan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Arıcı, eleştirel düşüncenin nihai amacının hakikat ve adalet olduğunu söyledi.

Arıcı "Salt düşünme gerekçeli düşünmeden farklıdır. Her gerekçeli düşünme de eleştirel düşünce değildir. Eleştirel düşünce mantıklı, standartlara uygun ve gerçekçi düşünmedir." diye konuştu.

Arıcı şunları kaydetti: "Hayat bir problem çözmedir. Eleştirel düşünmeden etkin problem çözemeyiz. Döngü ve örüntüleri görmenin tek yolu eleştirel düşünmedir. Eleştirel düşünce olmadan sadece başkalarından ithal anlamlarda yaşarız.Hayat duygu ve arzuları kontrol etme sanatıdır. Eleştirel düşünmeksizin sadece duygu ve arzuların gönüllü köleleri oluruz."

“Olaylara haber kaynakları çerçevesinden bakmak”, “sinema dizi reklam dergi penceresinden bakmak”, “ezbere ve mekanik düşünme”, “basmakalıp düşünce alışkanlıkları”, “basmakalıp korkular” ile “tarafgirlik ve aidiyet duygusu” gibi etkenlerin eleştirel düşünceyi engellediğini dile getiren Arıcı, eleştirel düşünce ile gelişimin doğru orantılı olduğunu vurguladı.

 

 

Bu haber 474 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...