Su baskınları tarihe karışacak

18 Ocak 2013 16:48

Isparta Belediyesi yağmur suyu döşeme hattı yapımı çalışmalarına start verdi. Halıkent Mahallesi, Sermet Mahallesi, Davraz Mahallesi ve Karaağaç Mahallesi’ni kapsayan ve 3 etapta aynı anda yapılan çalışma ile Isparta artık yağmur suyunun etkisinde kalmayacak.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, konuya ilişkin dün Sermet Mahallesi’nde yaptığı basın toplantısında, yağmur suyu döşeme hattı ile ilgili olarak bilgi verdi.

Bu çalışmanın toplam maliyetinin yaklaşık 1 trilyon 500 bin lira olduğunu belirten Başkan Günaydın, “Bu çalışma, ihaleye çıkmış olsaydık yaklaşık 5 trilyona mal olacaktı. Ancak biz bu fiyatın kat be kat altına mal ettik. Çiftçi koldan çalışmalar sürüyor. En kısa sürede çalışmalarımız sonlanacak” şeklinde konuştu.

Başkan Günaydın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün artık kendi imkanlarıyla kendi parasıyla kendi makineleriyle büyük işleri yapma ve aynı zamanda çabuk yapma durumuna gelen bir belediye olduk. Bu çalışmalar tamamen malzemelerini tüm borularını kendi imkanlarımızla aldık.

1 milyon 148 bin liraya eski parayla tutarında malzemelerimizi satın aldık. Bununla ilgili 3 yerde çalışmalar yapılıyor. Birincisi, bu gördüğünüz noktadan aşağı kanala bağlanıyor. Sava yakın bir yerde bu deşarj bağlanacak. Buradan da Sermet mahallesinin alt kısımlarının büyük bir kısmını da aşağı bağlıyoruz. Halıkentten başlıyoruz Sav deresine bağlıyoruz. Orası da 80’lik hatla bağlanıyor. Üçüncü yerimizde Davraz mahallesinden yine Sav deresine bağlanan bir hat. 3 tane ana hat bağlıyoruz.  Bu hat şu ana kadar devamlı80 kmalt yapı döşedik. Kalıcı asfaltlar döşedik. 

5 bin 163 tane ızgara koyduk. Bu ızgaralar daha sonra önümüzdeki yıl 20 bine çıkacak. Önümüzdeki bahara çift koldan çalışmalar başlayacak. Bu sular şehrin altına indirilecek. İndirdiğimiz zaman bu kadar suyu bazı baypaslar yapmak suretiyle bunu hafifletiyoruz. Kolayca aktarma metodu kullanıyoruz. Bu kadar koyduğumuz deşarjlar yani ızgaraların toplanmış suları bir yerlerden patlaması noktası oluşuyor. Kalp krizi oluşuyor yani. Bu kalp krizini oluşan yerlere ne yapıyoruz biz bay pas ameliyatı yapıyoruz.

Şu anda Isparta Belediyesi gerçekten Türkiye’de alt yapıyı bilen ve alt yapıyı çözmek için uğraşan ve belirli bir noktaya gelen belediyeyiz şu anda.

Bu çalışmamız şehrin batı kanadında da devam ediyor. Orası 110-120’lik borularla aktarılıyor. Buranın boru çapları bundan da büyük. Çünkü burada 3 parçaya böldük. Asri mezarlıktan Çünür deresine aktaracağız. Bu asri mezarlıkta Işıkkentten ve Binbirevlerden bütün gelen suyu ana şebekemize şehre doğru yönlendirmeye alıyoruz.  Bunu bay pas edip oradan önünü kesip suyu Çünür deresine aktaracağız. 

Isparta belediyemiz borçlandırılacak yerlerde borçlandırıyoruz. Gerektiği zamanda en zor şekillerde olsa kendimiz yapıyoruz dedi ama bunu bahar gelmeden bitecek. Don olsa da kar yağsa da fırtına da esse bu çalışmalar devam edecek.  1 buçuk milyon TL’ye biz bunu mal edeceğiz.  Isparta belediyesi kar ediyor. Bunlar bittiğinde 81 vilayette olmayan tek alt yapıya sahip şehir Isparta olacak.

 

Bu haber 1267 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...