Teknolojinin Felsefe Boyutu SDÜ´de Ele Alındı

16 Aralık 2017 12:52

15.Ansiad Girişimcilik Günleri kapsamında Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneğince düzenlenen“Teknolojiye Felsefeyle Bakmak” konulu etkinlik,  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Politika Tasarım Topluluğunca hazırlanan etkinliğin açılış konuşmasını yapan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Göktaş, gençlerin yenilik potansiyellerini keşfedip güçlü vizyon sahibi olmalarını amaçlayan ANSİAD girişimcilik etkinliklerinde;  paydaşlar arasında yer almanın mutluluğunu duyduklarını ifade etti.

Göktaş, “ANSİAD’ın girişimcilik yolculuğundaki 15 yıllık tecrübesine dayanarak gerçekleştirilen girişimcilik etkinlikleri; toplumsal farkındalık yaratma, gençlerimize girişimciliği tanıtma, girişimciliği meslek olarak seçmelerine ve rol model belirlemelerine yardımcı olma, onları iş dünyası ile buluşturma, istihdam yaratma ve yeni projelerin oluşması noktasında katkılar sunmaktadır.” dedi.

Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Örnek ise ANSİAD’ın bölgede bulunan bütün üniversitelerin öğrencileriyle işbirliği içerisinde girişimcilik günlerini gerçekleştirdiğini, bu yılki girişimcilik günlerine felsefeyi de dahil etmek istediklerini belirtti.  Örnek, felsefenin hayata anlam ve değer katan bir olgu olduğunu, öğreniminin hayat boyu süreceğini ayrıca felsefe ile ilgilenen bireylerin hayatı her gün yeniden sorgulayıp, başkalarının görmediği detayları fark ettiğini dile getirerek bu sebepten dolayı da felsefeyle teknolojiyi birleştirdiklerini söyledi.

“İnsanlığın Geleceği” başlığı altında konuşmasını sürdüren Örnek, insanoğlunun uğradığı mutasyonla beraber, artan ve yaşlanan nüfusa değindi. 2050 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşayacağı 9 ülkede +60 yaşın 2 katına, +80 yaşın da 3 katına çıkacağını belirten Örnek, bu noktada ödev olarak doğru yatırımın, ekonominin, verimli işgücü eğitiminin ve farklı yaş gruplarını doğru planlamanın önemine vurgu yaptı.

Etik sorunuyla birlikte dünyadaki ciddi sorunlardan birinin eşitsizlik olduğunu ifade eden Örnek, “Dünya’da korkunç bir eşitsizlik var.  Bu eşitsizlik, pek çok ülkede büyümenin yeteri kadar gerçekleşemediği anlamına geliyor. Büyümenin olmadığı yerlerde, ekonomiler daralır. Ekonomi daralınca, kamu harcamaları kısılır. Kamu harcaması demek: sağlık, eğitim altyapı vs. bunların gerçekleşmediği yerlerde sosyal çatışmalar başlar. Sosyal kargaşalar, demokrasi için çok büyük bir sorundur. Bütün gelişmekte olan ülkelerde aynı sorun yaşanıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor.” dedi.

“İnsan ve Makine” başlığı altında, gelişen teknoloji ile birlikte en çok tehlike altında olan mesleklere de değinen Örnek, muhakkak birden fazla yabancı dil bilinmesi gerektiğinin, dünya çapında ancak bu şekilde rakiplerle yarışılabileceğinin altını çizdi.

Elon Musk’un : “Yapay zeka insanlık için en büyük tehlikedir.” Sözü ışığında konuşmasına devam eden Örnek, araç olarak robotların, amaç olarak insanların görülmesi gerektiğini Immanuel Kant’ın düşünceleri ile destekleyerek ifade etti; Amin Maalouf’un “Mitoslar bize unuttuğumuz bilgileri hatırlatır.” sözü ile de içerisinde bulunduğumuz durumları anlamlandırabilmek için mitolojinin iyi bilinmesi gerektiğini önemle vurguladı.

 

Bu haber 442 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...