Kart ver okul yap

18 Ocak 2013 16:54

Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turan Hayta, kredi kartı, cep telefonu sim kartı, ankesörlü telefon kartları gibi kartların üzerinde bulunan çiplerin içinde altın ve gümüşe rastlanıldığını ve bunları toplayarak Isparta’ya Ar-Ge Lisesi kurmayı hedeflediklerini belirtti. Hayta, bu uygulamanın Türkiye’de ilk defa Isparta’da başlayacağını ve Vali Memduh Oğuz’dan destek sözü aldıklarını söyledi.

Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği üyeleri İstanbul’da bir fuarda bazı kartların üzerindeki çiplerin içinde altın ve gümüş gibi değerli madenlere rastlanıldığını öğrendiler. Hemen harekete geçen üyeler ilk önce Vali Memduh Oğuz’a durumu açıkladılar daha sonra destek alabilecekleri yöneticileri ziyaret ettiler. Dernek Başkanı Turan Hayta, eğer beklenen seviyede kart toplayabilirlerse Isparta’da Ar-Ge Lisesi yaptırmayı hedeflediklerini açıkladı.

HERKES ÇÖPE ATIYOR BU SEFER ATMAYIN

Hayta aslında işin çok zor olmadığını biraz bilinçli hareket etmememiz gerektiğini belirtti. Normalde günü dolan ya da değiştirilen kartların çöpe atıldığını belirten Hayta, bunların belirlenen noktalardaki kutulara bırakılmasını istedi. Hatta Çin’de bazı şirketlerin bu durumdan yola çıkarak büyük çöplerdeki kartları belirledikleri ekiplerle topladıkları ve kazanç elde ettiklerini söyledi.

AYNI MAVİ KAPAK TOPLAR GİBİ TOPLAMALIYIZ

Çipli kartların güvenli noktalarda belirlenen kutulara atılabileceğini ve belli seviyeye geldikten sonra yine yetkililerce toplanıp ayrıştırılmak üzere gönderileceğini belirten Hayta, ayrıca Vali Oğuz’dan ayrıştırma makinesi için de destek istediklerini bildirdi. Toplanan çiplerin makinede ayrıştırılarak değerli madenlerin paraya dönüştürüleceğini ve yine güvenli bir yerde biriktirilerek okul yapımı için kullanılacağını ifade eden Hayta, şunları söyledi: “Bizler araştırma ve geliştirmenin (Ar-Ge) yayılmasın istiyoruz. Bu yüzden de okul yaptırmak istiyoruz. Yıllardır bu bizim hayalimizdi. İnşallah duyarlı vatandaşlarımızın sayesinde bunu başaracağız.

FIRSATÇILARA MAHAL VERMEDEN ÇALIŞACAĞIZ

Şimdi insanların akıllarına bazı sorular gelebilir ben onlar sormadan yanıtlamak istiyorum; Biz eğer art niyetli olsaydık bunu kamuoyuna açıklamaz kendimiz projelendirerek devlet desteğiyle kazanç sağlayabilirdik. Ya da Vali veya yöneticileri ziyaret etmezdik. Biz tamamen şeffaf yapılmasını hatta işin başında mülki amirin olmasını istiyoruz. İşin bir de şu boyutu var. Bizden başka haberi duyanlar harekete geçebilir. Onlar içinde önlemler alacağız. Kutular çok güvenli yerlerde olacak ve atılan kartlar tekrar alınamayacak.

BULUŞ BAŞKASINDAN İCRAAT BİZDEN

Bu buluş İstanbul’da bir fuarda ortaya çıktı. Biz de hemen hareket geçtik ve Türkiye’de ilk defa çiplerin toplanması için kampanya başlattık. İnşallah sadece Isparta’dan değil tüm Türkiye’den destek almak istiyoruz. Aynı şekilde başka illerde de el edilen gelirle faydalı işler yapılabilir.

Kısaca olayı tekrar özetlemek gerekirse herkesin cebinde 10 tane ATM kartı var. Bunların yüzde 95’i yıllık çöpe gidiyor. Hedefimiz Isparta’da5 kgaltın elde etmek. Biz Isparta’da toplanan çiplerden5 kgaltın elde etmeyi hedefliyoruz ve bu da ortalama 450 bin TL yapar. Okul yapımı için yeterli olacağını düşündüğümüzü bir para. Hemen kısa bir zaman içerisinde tüm kamu kuruluşları ve özel sektörlerde toplama yerleri oluşturarak altyapısını oluşturacağız.” 

Bu haber 1210 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...