“Halkımız eti kasaplardan alıp yesinler, çünkü göre göre kesiliyor”

20 Aralık 2017 18:47

Isparta Kasaplar, Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, kasapların hazır kıyma ve hazır kuşbaşı et satmasının yasak olmasına rağmen ulusal 2 markette bu şekilde satılmasının uygun olmadığını savundu. Bir kasabın hazır kıyma satması durumunda 16 bin lira ceza yediğini belirten Erdeğer, “Halkımızın eti kasaplarımızdan alıp yemesini isterim. Çünkü göz önünde kesiliyor” dedi.

Et ve Süt Kurumu’nun anlaşması gereği  2  markette kıymanın kilogramı 29 liradan, kuşbaşı et ise 31 liradan satılıyor. Bu marketlerde kıyma ve kuşbaşı hazır paketli halde satışa sunuluyor. Bu duruma Isparta Kasaplar, Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer’den tepki geldi.  Kasapların hazır kıyma satması durumunda 16 bin lira ceza yediğini kaydeden Erdeğer, “Bu yapılmaması lazım ama halkımız 28-29 TL’ye et yediği için bir şey diyemiyorum” dedi.

KARGAS ET 26-27 TL’YE KESİLİYOR

Kasapların şuanda kargas eti kilogramı 26-27 liradan sattığını belirten Isparta Kasaplar, Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Nuri Erdeğer, “Bu etin yüzde 20-30 kemik maliyeti var. Kasaplarımız kıymayı 38 liraya satıyorlar. Ayrıca 35-36 tane lokantaya et veriyorlar. Kasaplar bu kargas etten bile para kazanmıyorlar” dedi.

SATILAN ŞEYLERDE İÇERİĞİNİN YAZMASI GEREKİYOR

Hükümetin yurtdışından aldığı etlerin ulusal 2 markette satışa sunulduğunu hatırlatan Erdeğer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama kasaplarımızın kuşbaşı ve kıymayı dökerek reyonda satması yasak. 16 bin lira cezası var. Kuşbaşı ve kıymanın vitrine dökerek satılmamasını isteyen oda başkanlarından birisi benim. Isparta’daki kasaplarımız eczane gibi çok temiz, çok düzgün ve çok güveniyorum. Kasaplarımıza güveniyoruz ama 100 kasabımız var bir tanesi kötü niyetlisi ise kıymayı önceden çekerse bir şey karıştırabilir. Tahlilin bile bulamayacağı şey var. Mesleği et olan kasapların eti önceden pazarlaması yasak. Ama 2 markette bütün et yok. Hepsi kıyılmış ve hazırlanmış. Halkımız ucuz et yesin ama satılan şeylerde içeriğinin yazması gerekiyor. Örneğin et yurtdışından gelmişte made in Sırbistan ya da başka bir ülke yazması gerekiyor. Bu durum kasapta olsa ALO 174’ü aradığımızda Tarım Müdürlüğü geliyor numune alıyor. Sineğin kanadı düşse buluyor ve cezası 16 bin lira. Ceza yiyen esnaf kendisini bir yıl toparlayamıyor. O, 2 markette satılan ürünlerde içeriğin yazması gerekiyor.

HER MARKETE USTALIK BELGELİ KASAP ALSINLAR

Türkiye’de işsizlik çok. Madem böyle bir uygulama yapıldı. Her markete ustalık belgeli kasap alsınlar. Kasap dolapları kursunlar, halkımız geldiğinde bana şuradan kesebilir misin dediğinde halkımızın gözü önünde eti versinler. Esnaflar olarak her zaman hükümetimizin yanındayız. Hükümetimize saygılıyız ama bunun böyle olması gerektiğini düşünüyorum.

HALKIMIZ UCUZ ET YEDİĞİ İÇİN BİR ŞEY DİYEMİYORUM

Kasap kıymayı önceden hazırlayıp satamıyor ama 2 market satılıyor. Bu yenilir ve yutulur bir olay değil. Bu yapılmaması lazım ama halkımız 28-29 TL’ye et yediği için bir şey diyemiyorum. Türkiye’de yerli hayvancılığımız para kazanamazsa hayvan beslemeyeceklerdir. Et konusunda dışarıya bağımlı kalırsak bu sene eti 20 liraya yersek seneye fiyat 50 lira olur. Dengeyi kurmamız lazım. Hem eti dışarıdan alalım hem de ülkemizdeki hayvancılığı destekleyelim. Halkımız eti kasaplarımızdan alıp yesinler. Çünkü göre göre kesiliyor. Ben kasaplarımızdan alınmasını isterim.”

KASAPLARDA SUCUĞA İZİN VERİLMELİ

Öte yandan kasapların birçok sorunu bulunduğunu dile getiren Nuri Erdeğer, “Kasaplarımızın sucuk meselesi var. Kasaplarımız sucuk yapıp satmasın. Ama piyasadaki sucuklar belli kriterlere oturmuş. Benim damak tadım farklı. Acılı olsun diye kendi etimi götürüyorum ve sucuk yapmasını istiyorum. Ama kasaplar bunu yapamıyor. Köfte de önceden öyleydi. Bunu hükümetimize anlattık, tarım bakanlığımız 10 kilograma kadar izin verdi. İsteğimiz sucuğa da 10 kilograma kadar izin verilsin” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 495 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...