"Paramedikler Günü" Kutlandı

23 Aralık 2017 13:14

Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Atayalvaç Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Paramedik ve Hastane Öncesi Acil Tıp Derneği(Parhad) tarafından “Paramedikler Günü” kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Tabur, hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan paramediklerin genellikle kritik durumlarda hasta ve yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık teknikerleri olduğunu söyledi.

Tabur, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Paramedik, hastanın sorununu anlayıp durumunu değerlendirir ve gerektiğinde acil bakımı verir. Bunları yaparken kendi, hasta ve ekip güvenliğini de sağlar. Tıbbi müdahaleyi yaparken olay yerini de yönetmek, adli vakalarda delilleri karartmadan müdahalede bulunmak, panik halindeki insanları sakinleştirmek ve iletişim kurmak önemli görevleri arasındadır.”

Tabur, sağlık ordusunun en önemli çalışanlarından biri olan ve gece gündüz demeden çalışan paramediklerin ölümle yaşam arasındaki kritik anı, hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları sebebiyle önemli olduğunu vurguladı.

Dünyada ve ülkemizde sağlık hizmetlerinin gelişimi hakkında bilgiler veren Paramedik Süleyman Yavuz da “acil sağlık hizmeti”, “tıbbın gelişiminde savaşın rolü”, “ilk ambulans ve sivil ambulans kullanımı”, “Cumhuriyet dönemi ve sonrasındaki gelişmeler”, “paramedik bölümleri”, “teşkilat yapısı”, “sistemin tamamlanmasında Sağlık Bakanlığının rolü” gibi pek çok konuda katılımcıları bilgilendirdi.

Yavuz, “Yerinde ve zamanında isimsiz kahramanlarımız ve yeterli ekipmanlarımızla hizmet vermeye her an hazırız.” dedi.

Mesleki bilincin artırılması gerektiğini vurgulayan Paramedik Emrah Türk ise “Paramedik Mesleğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Konuşmaların ardından sunulan gösteri ile paramedik mesleğinin önemi salondakilere uygulamalı olarak aktarıldı.

 

 

Bu haber 368 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...