Afetten zarar görenlerin Son başvuru tarihi: 31 Aralık

25 Aralık 2017 18:32

Çiftçilerin 2017'de maruz kaldıkları afetler nedeniyle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan kredi borçları bir yıl süreyle ertelendi. Konuya ilişkin Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında, 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında ilgili gerçek ve tüzel kişilerin, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar görenlerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan vadesi, taksit vadesi veya hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan tarımsal kredi borçları vade tarihleri, taksit vadeleri veya hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenmesi kararlaştırıldı.

Borç erteleme başvurularıyla ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, müracaat yapacak olan çiftçilerin yıl içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydının bulunması gerektiğini belirtti.

YÜZDE 3 FAİZLE BİR YIL ERTELENME

Turgut, “2017/10935 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2017 tarihinden 31 Aralık 2017 tarihine kadar ülke genelinde meydana gelen deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, 24 Nisan 1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup, Bakanlığın görev alanı içerisinde yer alan tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve tarım amaçlı kooperatiflerin ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü için borç ertelemesi yapılacaktır.

Resmi Gazete´nin 29 Kasım 2017 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile; ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri afetten zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki borçları yüzde 3 faizle bir yıl ertelenme kararı alındı." dedi.

SON MÜRACAAT 31 ARALIK

Müracaatların 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatan Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut “Bu müracaatlardaki öncelikli şartımız, 2017 yılı itibariyle ÇKS kaydının bulunması. ÇKS kaydı bulunan tüm çiftçilerimiz borç ertelemeden yararlanabilirler. Çiftçilerimiz müracaatlarını İlçe Müdürlüğümüze gelerek dilekçe ile yapabilecekler. Müracaatlar tamamlandıktan sonra icmalini oluşturup ilgili banka ve kurumlara göndereceğiz" diye konuştu.

 

Bu haber 399 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...